1515

USA-börser: Start nära nollan<br />

De ledande amerikanska indexen noterades på nära oförändrade nivåer i den inledande handeln på måndagen, inför en vecka när den amerikanska rapportsäsongen - med siffror från bland andra storbankerna JP Morgan, Bank of America, Citigroup och Morgan Stanley - drar igång på allvar.

Både Dow Jones Industrial Average och det bredare S&P 500 noterades på oförändrade indexnivåer vid klockan 16.50, på 16.438 respektive 1.843. Nasdaq Composite var samtidigt upp 0,1 procent till noteringen 4.179. Omsättningen uppgick till 160 miljoner aktier på New York-börsen och 650 miljoner aktier på Nasdaq.

"Jag tror att de stora förväntningarna just nu ligger på bolagsrapporterna med de medföljande utsikterna för resten av året. Marknaden avslutade förra månaden väldigt starkt, efter ett bra år. Lugnet som vi ser här är en lämplig korrektion, med vissa roterande rörelser på marknaden", sade Gene Peroni, portfäljsstrateg vid Advisors Asset Management i Pennsylvania, till Bloomberg News.

Sektorsvis inom S&P 500 gick läkemedels- och verkstadsaktier starkast i den inledande handeln, medan olja/gas- och telekomsektorerna släpade efter.

Av de bolag som ingår i indexet kommer 29 att lämna kvartalssiffror i veckan. Vinsterna för samtliga bolag väntas ha stigit med 4,9 procent i genomsnitt under det fjärde kvartalet samtidigt som försäljningen bedöms ha ökat med 1,8 procent.

Bolagsspecifikt klättrade Juniper Networks aktie dryga 8 procent, efter att källor till Bloomberg News uppgett att nätverksutrustningsbolaget uppvaktats av aktivistfonden Elliott Management.

På nedsidan hittades samtidigt yoga-klädbolaget Lululemon Athletica, som föll med 16 procent efter en vinstvarning. "Betydande avmattning" i försäljningstrenden under januari har tvingat bolaget att skruva ned sina prognoser för innevarande kvartal, uppgav bolaget i ett pressmeddelande.

På fredagen stängde de amerikanska börserna med en dragning uppåt, efter att de återhämtat sig från de lägre nivåer som tidigare under sessionen följt på publiceringen av december månads jobbsiffror. Månadssiffrorna, som visade på en sysselsättningsökning på 74.000 personer under december mot väntade +197.000 personer, var de svagaste på tre år.

Som enda punkt på den amerikanska makroagendan på måndagen står ett anförande till kvällen av Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockart, som talar om de ekonomiska utsikterna i USA.

På obligationsmarknaden noterades räntan på den amerikanska tioåringen ned 1 punkt till 2,85 procent.


Innehåll från Software AGAnnons

Digitalisering är en nyckelfaktor för lyckad grön omställning

Hållbarhetsfrågan angår oss alla, och i bransch efter bransch ställs allt högre krav – från såväl konsumenter som investerare. Det globala mjukvaruföretaget Software AG ser hur digitaliseringen kommer spela en stor roll i samhällets gröna omställning. – Genom att samla och analysera data kan vi hjälpa företag att skapa hållbara lösningar gentemot sina kunder, säger Mikael Ollevik, Vice President Nordics, Software AG.

Parisavtalet och de globala hållbarhetsmålen har lyft upp miljöfrågan på agendan och fått en hel värld att påbörja en omfattande transformation. 

– Alla pratar om hållbarhet, det är en självklarhet idag. Kunder och konsumenter sätter press, investerare sätter press och för den yngre generationen är gröna värden essentiellt när man väljer arbetsgivare. Företag tar hjälp av organisationer för att bli mer hållbara, det är inte bara ett måste för klimatets skull, men också ur affärssynpunkt för att fortsätta vara konkurrenskraftig idag, säger Josephe Blondaut, Product marketing and Sustainability expert, Software AG.

Erbjuder ett livscykelperspektiv

Software AG är med sina 50 år i branschen pionjärer inom data, och hjälper dagligen tusentals företag på den digitala resan. Hållbarhet och digitalisering går hand i hand säger Josephe, och menar att organisationer behöver förstå vikten av att inkorporera sin hållbarhetsstrategi i digitaliseringen.

– På Software AB erbjuder vi våra kunder ett livscykelperspektiv. Vi stödjer dem med vår plattform och hjälper dem att först sätta upp mål och strategier, sedan att implementera hållbara åtgärder. Till sist samlar vi in data och analyserar den, säger hon. 

– Hållbarhet handlar också om transparens, om att förstå företagets miljö och värderingar. Digitaliseringen underlättar för verksamheter att vara transparenta och gör det möjligt att få en överblick av hållbarhetsstrategin, inflikar Olli Lindroos, Business Lead Sustainability på Solita, en nära samarbetspartner till Software AG.

Programvaruindustrin en stor möjliggörare

Den gröna omställningen har bara börjat och digitaliseringen pågår för fullt. Software AG vet hur de bäst drar sitt strå till stacken. 

– Många företag behöver förbättra sin datahantering, struktur och strategi. Här är programvaruindustrin är en stor möjliggörare, säger Josephe.

Genom att få access till data kan företag snabba på och förbättra möjligheterna för hållbarhet. Software AG har tillsammans med partners gjort det möjligt att snabbt utveckla och skapa tjänster, som bland annat har hjälpt kunder som London Buses. Där bidrar Software AG:s teknologi till företagets hållbarhetsmål genom att minska CO2 och föroreningar med hjälp av analys av data om buss, förare och rutterna.

– I framtiden kommer vi vara mer hållbara än någonsin. Just nu är det mycket arbete med att optimera bättre system och ”städa upp” men så småningom kommer hållbarhetsarbetet bli ännu mer fokuserat och ribban läggas ännu högre, avslutar Mikael.

Software AG

For modern enterprises, software is the ultimate value driver. That’s why we set out to become the software pioneers of a truly connected world. It is our mission to empower you to become a truly connected enterprise. Using our industry-leading suite of products across integration & API management, IoT & analytics, and business transformation, we create a fluid flow of data between people, departments, systems, and devices.

We’re not new to this. Since 1969 we’ve been dedicated to integrating and connecting everything to help more than 10,000 businesses instantly see, decide, act — and thrive. 

Visit www.softwareag.com for more info.

Mer från Software AG

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Software AG och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?