1515

Räntor och valutor: <br />Kronan tappar mark<br />

Marknadsräntorna i Europa sjönk ett par punkter på måndagen, i linje med utvecklingen i USA. På valutamarknaden stärktes yenen medan pundet försvagades och dollarn återtog lite av den försvagning som följde på fredagens svaga amerikanska sysselsättningsrapport. Europabörserna steg överlag.

Svenska marknadsräntor sjönk i linje med utlandet, med den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter ned till 2,38 procent. Kronan rörde sig ganska måttligt mot dollarn och euron. Den tyska tioårsräntan sjönk 3 punkt till 1,82 procent.

USA-räntorna fortsatte ned i fredags kväll efter den nedgång som kom efter den oväntat svaga ökningen av sysselsättningen i december i USA, +74.000 personer, vilket var långt under väntade +197.000. Räntorna sjönk ytterligare någon punkt på måndagen och vid svensk stängning på måndag var den tioåriga statsobligationsräntan 3 punkter ned till 2,85 procent, från motsvarande tid på fredagen.

Trots att sysselsättningsökningen var den lägsta på tre år fanns vissa förmildrande omständigheter. Bland annat reviderades sysselsättningen de två föregående månaderna upp med totalt 38.000 personer och det verkade som om vädret spelade en rätt stor roll för det svaga utfallet i december. Arbetslösheten sjönk oväntat till 6,7 procent, den lägsta nivån sedan oktober 2008, men det berodde dock främst på att människor lämnade arbetskraften och inte ökad sysselsättning.

Även om många bedömare är inne på att Federal Reserve kommer att fortsätta sin nedtrappning av programmet för obligationsköp i linje med tidigare prognoser har osäkerheten kring detta ökat. Samtidigt räknar marknaden nu med att en första räntehöjning dröjer till slutet av 2015, medan tidigare prissättningen på marknaden pekade mot mitten av samma år.

På valutamarknaden fortsatte dollarn att försvagas mot yenen och gick till 103:30 från 104:05 vid svensk stängning på fredagen, runt de svagaste nivåerna på en månad.

"En av de starkaste konsensussynerna var att dollarn skulle stärkas. Marknaden väntade sig verkligen inte en sådan här (jobb)siffra", sade Adam Cole, global valutachef vid RBC Capital Markets, till Reuters.

Mot euron återtog dock dollarn en del av den försvagning som följde efter jobbrapporten och gick till 1:365 från 1:368 på fredagen.

Det brittiska pundet försvagades på bred front på måndagen. Bloomberg News noterade att brittisk statistik på senare tid inte längre har överraskar lika positivt som tidigare. Nu senast i fredags var det industriproduktionen som var oväntat svag i november.

Kronan stärktes 1 öre mot euron till 8:88 och var i princip oförändrad till 6:50 mot dollarn.

Till kvällen talar Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockart, om de ekonomiska utsikterna.

Här hemma kom statistik som visade att småhuspriserna steg 1 procent under det fjärde kvartalet 2014, jämfört med det tredje kvartalet. Jämfört med fjärde kvartalet 2012 steg priserna 4 procent.

SEB:s boprisindikator visade också att hushållen förväntar sig att bostadspriserna fortsätter att stiga. Indikatorn sjönk visserligen till 49 i januari från 53 i december, men ligger trots nedgången ändå nära toppnivåerna från 2007 och 61 procent av de som svarat tror på stigande priser.

"Bostadspriserna har stigit gradvis under 2013 och vår undersökning tyder på ett fortsatt uppåttryck under 2014. Än så länge har prisuppgången varit mer dämpad än vad som antytts i indikatorn", skriver SEB i en kommentar.

De räknar själva med att de svenska bostadspriserna stiger med runt 5 procent i år och sedan planar ut gradvis under 2015 när Riksbanken börjar höja reporäntan och nya makrotillsynsåtgärder är på plats.

Enligt SCB-statstik ökade de svenska hushållens konsumtion med 2,8 procent i årstakt i november. Jämfört med i oktober steg konsumtionen 0,5 procent.

"Dagens statistik visar att hushållens gynnsamma situation nu börjar synas i konsumtionen", skrev Nordeas chefekonom Annika Winsth i en kommentar.

Prognosmakarna räknar allmänt med att det är de svenska hushållen som ska dra ekonomin framöver, när exportindustrin har det fortsatt tungt med svag efterfrågan i omvärlden.

Det är dock inte modehandel som lockar de svenska hushållen. Enligt Svensk Handel Stil ökade klädhandelns försäljning 0,6 procent i årstakt i december, medan skohandeln minskade med 8,7 procent. Handeln hade då ändå återhämtat sig något i slutet av julhandeln jämfört med den preliminära utvecklingen till den 18 december, som var ännu svagare.

Under helåret 2013 sjönk klädhandeln 0,4 procent jämfört med 2012, medan skohandeln minskade med 3,4 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?