1515

Börs och marknad: USA-räntorna ner<br />

USA-räntorna sjönk något i den sena handeln på fredagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,86 procent, en nedgång med cirka 10 punkter från före jobbrapporten.

USA-börserna steg något i sluthandeln. På måndagen har Japan helgstängt, men övriga asiatiska aktiemarknader handlas något högre.

"Vi har en flytande oro om var Fed kommer att befinna sig." Ekonomiska rapporter före jobbdatan "hade varit klart starkare. Marknaden försöker att hitta en balans och hitta en riktig bedömning om var Fed kommer att ligga och var målstolparna är", sade Tom Tucci på CIBC World Markets till Bloomberg News.

Jobbrapporten visade ett blandat budskap. Antalet sysselsatta steg med endast 74.000 i december, men de två tidigare månaderna reviderades upp med totalt 38.000. Timlöner och veckoarbetstid utvecklades svagare än väntat, medan arbetslöshetsnivån sjönk till 6,7 procent i spåren av minskat arbetskraftsdeltagande.

Analytiker noterade överlag att det kalla vädret varit en faktor som påverkade statistiken och att trenden generellt har varit positiv. Förväntningarna är fortsatt att Federal Reserve fortsätter på den inslagna banan med att trappa ned tillgångsköpen (tapering), även om osäkerheten om detta har ökat något.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade på fredagen att han tror att en stärkt tillväxt i ekonomin kommer att pressa ned arbetslösheten till 6,2 procent till det fjärde kvartalet i år.

"Många av hindren mot en högre tillväxt har skingrats. Vi förväntar oss en högre tillväxttakt, vilket bör sätta ytterligare nedåtpress på arbetslösheten", sade James Bullard, som inte är röstande i FOMC i år.

Credit Suisse skriver att efter att Janet Yellen bekräftats som ny chef och med nomineringen av tre Fed-guvernörer så börjar FOMC för 2014 slutligen att ta form. Även om ledamöterna ändrats, så kommer policyn sannolikt att vara mycket bekant.

"Vi förväntar oss att FOMC ska fortsätta med den tapering om 10 miljarder dollar per möte som Fed-chefen Bernanke startade i december, trots den senaste jobbrapporten som var en besvikelse. Och framåtblickande guidning vad gäller räntepolicy kommer troligen att få en framträdande del då de kvantitativa lättnaderna dras ned", skriver Credit Suisse.

Stanley Fischer och Lael Brainard har nominerats till nya Fed-guvernörer, medan Jerome Powell fått förnyat mandat.

"Dessa förändringar kommer tillsammans med den årliga roteringen av regionala chefer som ingår som röstande i FOMC. Sammansättningen av (röstande regionala) Fed-chefer kommer troligen att bli något mer hökaktig i år än den var 2013", skriver Credit Suisse.

På valutamarknaden har dollarn bibehållit den försvagning som noterades efter fredagens jobbrapport, med handel på 1:368 mot euron, i princip oförändrat från fredagens svenska stängning. Mot yenen har dollarn tappat ytterligare till 103:45.

"Vi ser en konsolidering under 105-nivån under första kvartalet innan dollar/yen kan börja klättra igen. Mycket av detta kommer att vara drivet av positionering", sade Sacha Tihanyi på Scotiabank till Bloomberg News.

Mansoor Mohi-uddin på UBS skrev i ett marknadsbrev att Fed troligen kommer att se igenom vädereffekterna i fredagens rapport och fortsätta med QE-nedtrappningen.

"Vi ser därmed fredagens avsäljning i dollarn som ett långsiktigt tillfälle att köpa tillbaka dollarn", skrev UBS enligt Bloomberg News.

På måndagens agenda står för svensk del småhuspriser för december från SCB, vilket följs upp av Mäklarstatistik och Valueguard på torsdagen.

Under veckan ligger annars fokus på KPI för december på tisdagen. Internationellt väntas bland annat industriproduktion i euroområdet, samt KPI, detaljhandel och Philadelhia Fed index från USA.

måndag 6.10 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 6:4833 (6:4962) EUR/USD 1:3679 (1:3677)

EUR/SEK 8:8681 (8:8854) USD/JPY 103:47 (104:07)

Jp obl 2 0,11 (0,11) Jp obl 10 0,70 (0,70)

Ty obl 2 0,19 (0,19) Ty obl 10 1,84 (1,85)

US obl 2 0,37 (0,38) US obl 10 2,86 (2,88)


Innehåll från DustinAnnons

Tillit och självledarskap i fokus på framtidens digitala arbetsplats

Alexandra Fürst och Martin Lindecrantz på Dustin
Alexandra Fürst och Martin Lindecrantz på Dustin

Det nya digitala arbetslivet innebär både utmaningar och möjligheter. Kraven på den digitala mognaden höjs hos företagen – men i gengäld kan det leda till en arbetskultur som präglas av tillit, ansvar och ett förbättrat ledarskap. Det menar Martin Lindecrantz, HR-chef på Dustin, där man tillämpar ”Digital First”. – Det digitala arbetssättet är här för att stanna, säger han.

Dustin har under de senaste åren växt explosionsartat och är nu inne på vad de kallar för det fjärde kapitlet i bolagets historia. Sedan i våras är de marknadsledande även i Benelux tack vare ett stort förvärv med verksamhet i Nederländerna och Belgien. 

Pandemin skyndade på digitaliseringen

I och med coronapandemin har Dustin, likt andra bolag, fått ställa om sin verksamhet och skynda på den digitala utvecklingen, något de med facit i hand så här långt ser som en vinst för hela bolaget.

– Digitaliseringen och den digitala mognaden i samhället och hos oss som individer gjorde ett hopp och accelererade tre år på tre veckor, vilket förstås var en stor omställning för alla inblandade. Men vi märkte snabbt att medarbetarna mådde bra, presterade väl och att det digitala arbetssättet gav förutsättningar till bra prestationer och resultat. Vi kommer även i fortsättningen arbeta digitalt i första hand eftersom det passar oss bäst, säger Alexandra Fürst, COO Nordic, Dustin.

– Vi jobbade mycket digitalt redan innan pandemin, men nu har vi tagit ytterligare ett steg. För oss har det handlat dels om den nyfikenhet och det mod som är inbakat i vår företagskultur, dels om en stark tilltro till medarbetarna, fyller Martin i. Och de ingredienserna i en företagskultur tror vi är en framgångsfaktor för alla företag i en snabbföränderlig omvärld.

Säkerhetsfrågan central när digitaliseringsgraden ökar

Med den stora frihet som digitaliseringen innebär följer ett stort säkerhetsansvar. När medarbetarna arbetar utspritt ökar även exponeringen för till exempel dataintrång och så kallade ransomware-attacker. Det gör också att man behöver tänka nytt och utgå från det inbyggda skyddet som en medvetenhet hos individerna ger när det gäller att skydda sina informationstillgångar.

– Vi måste alla tänka på IT-säkerheten och integritetsfrågorna när digitaliseringsgraden ökar. Vi tar oss an säkerhetsfrågan på flera sätt, och tror väldigt mycket på enkla aktiviteter såsom nanolearnings och nudging. Det är ett konstant arbete att höja medvetandegraden; en ransomware-attack är inte längre än ett klick bort, säger Alexandra. 

Faktabaserade beslut om framtidens digitala arbetsplats

På Dustin vill man fatta informerade beslut kring vilka arbetssätt som ska gälla, och mycket av den forskning som gjorts i kölvattnet av pandemin visar att de kanske är något på spåren. 

– Vi tror på ett ledarskap som ser medarbetarens behov och har förtroende för att individen och teamet förstår vilket arbetssätt som passar bäst. Och Digital First innebär inte att man alltid ska jobba hemifrån – vi arbetar där vi är mest effektiva och där vår balans är som bäst. Oavsett var det är ifrån. När vi behövs på kontoret så dyker vi upp och de som inte mår bra av att jobba hemma måste få komma in till kontoret, säger Martin.

– Framtidens digitala arbetsplats handlar om tillit, självledarskap och att varje medarbetare tar ansvar för var man gör sitt arbete bäst, säger Alexandra.

Dustins årliga mässa Expo Connected äger rum 6-7 oktober, är helt digital och fokuserar i år på framtidens digitala arbetsplats. Mer info om Expo Connected hittar ni via nedan länk: 

Expo Connected 2021 | Dustin.se

Om Dustin

Dustin är en ledande onlinebaserad IT-partner i Norden och Benelux. Vi hjälper våra kunder att vara i framkant genom att förse dem med rätt IT-lösning för deras behov. Vi erbjuder cirka 255 000 produkter med tillhörande tjänster till företag, offentlig sektor och privatpersoner.

Mer från Dustin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dustin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?