ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Krönika

Insiderkrönikan: Kursrusaren har mer att ge

  • Foto: Mark Lennihan / TT

Insiderkrönikan denna vecka bjuder bland annat på en intressant affär mellan två insiders som kan tolkas som en positiv signal.

En dryg vecka in på det nya året är det upp till bevis och infria givna nyårslöften. Kanske antog du min utmaning förra veckan att sätta ett mål för ditt sparande under 2014. I så fall är det nu hög tid att se över portföljen.

Insiderhandeln under veckan har varit lugn och andelen köpaffärer ligger på 50 procent, vilket är i linje med den senaste tidens negativa insidersentiment.

I krönikan den 18 november skrev jag om industrihandelsföretaget Addtech där en insider just hade halverat sitt innehav. Eftersom han gjorde en relativt stor minskning av sitt innehav i kombination med att aktien stod på rekordnivåer så blev min analys att det sannolikt var ett bra säljtillfälle även för dig som äger aktien.

Nu ett par månader senare finns det anledning att hålla fast vid den analysen. Kursutvecklingen har sedan dess varit sämre än börsen som helhet och dessutom sålde bolagets vd, Anders Claeson, 5.440 aktier den 2 januari. I och för sig utgör affären endast 3 procent av hela hans innehav men sammantaget förstärks den negativa signalen i samband med hans försäljning.

I mobilbetalningsföretaget Seamless Distribution har bolagets vd Peter Fredell, tillika största ägare, sålt 335.000 aktier till ett värde av omkring 15 miljoner kronor den 20 december. Det intressanta är att posten har köpts av bolagets finanschef Daniel Hilmgård. Affärerna påverkar inte ledningens sammantagna ägande i bolaget men jag lutar ändå åt att ge agerandet tummen upp eftersom finanschefen inte hade något tidigare ägande samt att affären för Fredell endast är en minskning med 6 procent av hans tidigare ägande.

För den som tycker att bolaget är en intressant investering gäller det att hålla insiders framtida agerande under uppsikt. Det ska också tilläggas att en styrelseledamot sålde 110.000 aktier under november samtidigt som han köpte 250.000 teckningsoptioner.

Ett bolag som jag har omnämnt tidigare i positiv bemärkelse är klädbolaget MQ Holding. I krönikan den 18 oktober noterade jag att Christina Ståhl som nytillträdd vd hade köpt aktier. Köpet var dock i minsta laget och jag rekommenderade att invänta fler vd-köp. Och detta inträffade den 20 december då hon köpte ytterligare 23.360 aktier och nästintill dubblade sitt tidigare innehav. Trenden i aktien är mycket positiv och tillsammans med Ståhls agerande är signalen positiv.

För två veckor sedan skrev jag om Opus Group som tillverkar utrustning för bilprovningar i försiktigt positiva ordalag. Den 2 och 3 januari sålde försäljningschefen Henrik Jörgensen sammanlagt 129.508 aktier och även om affärerna endast innebär en minskning av hans tidigare ägande med omkring en procent så kan fler försäljningar innebära en negativ signal.

Den senaste veckan har jag gjort en liten ”undersökning” över hur Stockholmsbörsen inklusive utdelningar kommer att gå under 2014. Totalt har jag fått 162 bidrag från professionella placerare, sparekonomer men främst från helt vanliga människor. Snittgissningen i undersökningen hamnade på 6,9 procent. Jag hoppas att det mål du sätter för sparandet under 2014 är högre än 6,9 procent!

Ekonomidoktorn Erik Lidén driver fondbolaget Insiderfonder som placerar utifrån insynpersoners handelsmönster. Du kan följa honom på Twitter: @Erik_Liden. Här kan du maila till skribenten.

Tyck till