1515

Börsen: Uppgång väntar<br />

Terminerna för de större europeiska börserna, liksom förhandeln hos IG Markets, indikerar en positiv öppning på fredagen efter en sidledes rörelse hittills i år och en lätt nedgång på torsdagen.

Nyhetsmorgonen har varit tunn, och intresset på finansmarknaderna riktas mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för december.

Vid 8.40-tiden var Euro Stoxx 50-terminen upp 0,6 procent, medan CAC40- och DAX-terminerna var upp 0,5 procent. FTSE 100-terminen var upp 0,4 procent.

IG Markets - förhandeln där pekade runt klockan 8.10 på 0,4 procents uppgång i OMXS30 - marknadsanalytiker Michael Canborn tar fasta på Ålandsbankens iakttagelse att OMXS30 har stigit med 8 procent sedan 30 september, och återger bankens sälj- och köpkandidater inför rapportperioden: SSAB, Astrazeneca och SCA betecknas som värda att sälja, medan Ericsson, Securitas och Scania anses köpvärda. Börsen i stort är 4-5 procent övervärderad givet förväntad lönsamhet, enligt Ålandsbanken.

De asiatiska börserna har utvecklats blandat, och särskilt Kina har tyngts av ett lägre handelsöverskott i december än väntat. I New York slutade en slagig handel i stort sett oförändrad. Rapportprimören Alcoa stängde ned efter ett svagare resultat än väntat.

Klockan 14.30 i eftermiddag kommer den amerikanska jobbrapporten för december. Analytikerna räknar med att sysselsättningen ökade med 197.000 personer, jämfört med 203.000 personer i november. Arbetslösheten väntas samtidigt ha legat kvar på 7,0 procent, enligt Bloomberg News analytikerenkät.

Klockan 9.30 är det dags för SCB:s statistik över den svenska industriproduktionen i november. Den stora frågan är de förbättringar som synts i indikatorer på senare tid nu även kommer att visa sig i hårddata. Enligt SME Direkts enkät väntas industriproduktionen ha stigit 0,8 procent från i oktober och minskat med 1,9 procent i årstakt.


Innehåll från Apper SystemsAnnons

Därför använder Nordens största restauranghus Apper för en mer effektiv verksamhet

UMOE Restaurants är Nordens största restauranghus och driver bland annat Starbucks, Peppes Pizza, TGI Fridays och Blender. För stora restaurangverksamheter som denna med många försäljningsställen krävs det att system är stabila och fungerar smidigt både för personal, kunder och driftansvariga. Till hands har UMOE it-specialisterna Apper som hjälper restauranghuset att effektivt driva verksamheten med hjälp av integrerade system – så här funkar det.

Apper förser UMOE Restaurants med kassasystem, beställningssystem och affärssystem som är integrerade med varandra där all data samlas på en central databas. Alla restauranger och försäljningsställen är sammankopplade vilket gör att allt som säljs registreras direkt på en och samma plats. På så sätt kan du i realtid se vilka produkter som säljer bra och även fatta snabba beslut om något behöver förändras. Aktuella försäljningsrapporter är samlat på ett ställe och du kan ha full koll på försäljningen var du än är. Dessutom behövs bara en driftansvarig som enkelt kan följa alla restaurangers statistik via en app i telefonen. 

Henry Karlsen är it-direktör och driftansvarig på UMOE Restaurants och är mycket nöjd med Appers lösningar.

– Med Appers system får jag snabbt en översikt över hela verksamheten i min telefon. För oss är det viktigt att reducera kostnader och då måste vi förenkla våra arbetsprocesser. Vi automatiseras mer vilket gör att mänskliga fel minskar och det sparar både tid och pengar. Systemen gör dessutom arbetsuppgifterna enklare för våra medarbetare, säger han. 

Smidigt och snabbt med integrerade system

Integrationen av systemen är till stor nytta när man ska utveckla eller uppdatera dem. Nya versioner kan ofta göra system instabila men tack vare Appers förmåga att kontinuerligt göra nya förbättringar påverkas inte driftkvaliteten. Så fort en ny version läggs ut så får alla restauranger och butiker den helt automatiskt när kassan startas. 

Fördelarna med integrationen visas även om en vara exempelvis skulle bli säljstoppad. Då kan du enkelt och snabbt plocka bort den ur systemet hos samtliga restauranger. Det blir en bättre upplevelse för både kunder och personal när systemen fungerar så här smärtfritt. 

– För oss är det viktigt med en partner som ser vad vi kan göra bättre och som kan vara en rådgivare. Apper gör att vi blir mer framtidasäkra och moderna och kan möta de höga kraven som ställs på driftsäkerhet och support, avslutar Henry Karlsen.

Apper gör att UMOE kan effektivisera sina affärsflöden och hjälper dem att expandera. Systemen kan enkelt skalas upp, anpassas och interagera vidare tillsammans med att verksamheten växer, något som ofta är kritiskt för företag som UMOE. I sin tur kan UMOE fortsätta att ständigt förbättra kundservice på sina restauranger. 

Om Apper

Vi på Apper skapar digitala möjligheter och långsiktigt värde för våra kunders affärer. Med strategisk förmåga, kreativitet och passion för teknik bygger vi framtidens lösningar idag. Vår vision är att vara den självklara aktören inom verksamhetskritisk IT i Norden där IBM är den största och mest strategiskt viktigaste partnern.

Läs mer om Apper här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Apper Systems och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?