ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Därför fick Obama en puck

  • Foto: Myfc/press
President Barack Obama fick en vatten- och saltdriven mobilladdare under sitt KTH-besök. Det svenska företaget bakom laddaren Myfc hoppas nu på en rejäl skjuts i försäljningen.

Som present vid sitt besök på KTH fick president Barack Obama en vatten- och saltdriven mobilladdare tillverkad av det svenska företaget Myfc. Han fick också ett antal saltpuckar innehållande salt, som tillsammans med vatten och laddningsdosan generar elektricitet.

”KTH och regeringen undrade om vi inte kunde tänka oss skicka dem tre stycken laddare, vilket vi självklart gjorde. En av dem har nu Obama fått”, säger Björn Westerholm, vd på Myfc.

”KTH är stolt över vår produkt eftersom företagets grundare Anders Lundblad forskat på KTH under 20-år. Och vår dosa är tillverkad i USA vilket säkert kan intressera Barack Obama”, fortsätter han.

Den gröna laddaren, som designats av Propeller, bygger på bränsleceller. Förenklat reagerar saltet i saltpucken tillsammans med vatten genom en oxidationsprocess, och bildar vätgas. Därefter slås vätgasen sönder och atomens elektron går in i telefonen och laddar den. Laddaren går också att ladda upp med vanlig elektricitet så att man slipper slösa på puckar i onödan.

”Man kan säga att vi stjäl vattnets elektron. Även om produkten inte är grönare än andra produkter med tanke på energin som går åt bland annat för att producera puckarna, är den helt ren från koldioxid i förbränningen. Istället för avgaser genererar laddaren vattenånga”, säger Björn Westerholm. 

Sedan försäljningsstarten i början av 2013, har Myfc sålt 10.000 laddare som kostar drygt 1.500 kronor styck.

Än så länge är produkten dock dyr i drift eftersom varje puck som endast räcker för en laddningsomgång, kostar 40 kronor. Företaget har nyligen också utvecklat en laddare för läsplattor som når marknaden nästa år.

 ”Vår ambition är självklart att förfina produkten och göra den billigare”, säger Bengt Westerholm.

Sjätte Ap-fonden och KCC (KTH Chalmers Capital) har totalt investerat 120 miljoner kronor i företaget. Företaget hoppas nu på att försäljningen tar fart.

”Vi räknar nu med att presidentglansen ökar medvetenheten kring laddaren.”

Tyck till