ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Gardell ser muta i Slussenaffären

  • Foto: TT
Finansmannen Christer Gardell går till stenhårt angrepp mot nya Slussen. Uppgörelsen mellan Stockholms stad och fastighetsbolaget Atrium Ljungberg är en solklar muta, hävdar han.

Förra hösten sa mark- och miljödomstolen nej till nya Slussen, sedan Atrium Ljungberg klagat på att utsikten från Glashuset (som ägs av Atrium Ljungberg) skulle bli förstörd av de nya byggnaderna.

Då erbjöd Stockholms stad Atrium Ljungberg att självt få bygga de nya husen. Dessutom sänktes tomthyran för Glashuset till noll kronor under tio år, vilket motsvarar 80 miljoner kronor i uteblivna intäkter. Därefter drog Atrium Ljungberg tillbaka sina klagomål.

Många ilskna stockholmare har reagerat på stadens agerande. 90 av dem har gått samman och överklagat beslutet till förvaltningsrätten. I en inlaga hävdar de att det handlar om bestickning, rapporterade Dagens Nyheter på torsdagen.

Riskkapitalbolaget Cevians vd Christer Gardell har länge varit kritisk mot planerna för Slussen. Han är inte imponerad av stadens hantering av Glashusärendet. Enligt honom är det solklart att det handlar om en muta.

”Visst är det en muta. Om det inte är en muta, vad är då en muta? Pinsamt och ytterst allvarligt”, skriver han i en kommentar till di.se.

Enligt Atrium Ljungbergs vd Ingalill Berglund medför den nya detaljplanen att Glashuset inte kan fortsätta att användas på avsett sätt. De nedersta planen måste ställas om från kontor till parkeringsdäck och lager när ljusinsläppet ändras.

"Det medför en värdeminskning som vida överstiger den kompensation som nu avtalats med Stockholms Stad", säger hon till di.se.

"Kompensationen är inte relaterad till utsikten, utan till ändrad användning av lokalerna, hyresrabatter och störningsmoment under byggtiden", skriver Ingalill Berglund vidare.

"Värdeminskning kopplat till de övre våningsplan som har dubbelsidigt ljusinsläpp men sannolikt ändå kommer ha ett lägre marknadsvärde utan sjöutsikten, ersätts inte."

"Den uppgörelsen som nu är gjord kopplad till tomträttsavgälden hade vi drivit oavsett om vi fått markanvisning av byggrätterna eller ej."

"Och byggrätterna kommer vi, under förutsättningar att vi slutför förhandlingarna, att erlägga en hög köpeskilling för men det är enligt vår bedömning trots allt en marknadsmässig prissättning," skriver Ingalill Berglund till di.se

På fredagen godtog Mark- och miljööverdomstolen kommunens godkännande av den omstridda detaljplanen.

Christer Gardell anser att de ansvariga politikerna skött sig dåligt och kräver att planerna förpassas till papperskorgen.

”Det finns bra alternativ, Slussen plan B är ett”, skriver han till di.se.

Striderna kring Slussen har pågått i flera år och Christer Gardell radar upp argument mot den nya lösningen. Bygget tar enligt Gardell för lång tid att genomföra och är dessutom fult och på tok för dyrt, skriver han till di.se.

Dessutom riskerar Stockholm att drabbas av en långvarig trafikinfarkt om inte planerna stoppas.

”De provisoriska trafiklösningarna för oss som bor i Nacka och Värmdö är skrämmande dåliga. Vi riskerar att sitta fast i köer i åtta år”, skriver Christer Gardell till di.se.

Christer Gardell bor i villområdet Solsidan i stockholmsförorten Saltsjöbaden, som stått modell för TV4:s komediserie och gett namn åt finansmannens ölbryggeri.

Tyck till