ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stockholm får stryk av Norrbotten

  • Sergels Torg i centrala Stockholm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Scanpix

De snabbväxande Gasellföretagen tar ett stort skutt framåt: hela 982 företag klarar DI:s Gasellkrav. Sveriges mest Gaselltäta område är gruvboomens Norrbotten som petar ned Stockholm till andraplatsen, skriver Dagens industri.

Ett Gasellföretag är ett företag på språng som ökat sin omsättning de tre senaste åren och som behåller sin lönsamhet. Antalet Gaseller har nu ökat med 42 procent sedan förra året i Sverige.

Vändningen kom först förra året efter en lång nedgång i samband med finanskrisen 2008.

Det län som kan slå sig för bröstet med ett kraftigt uppsving är Uppsala och Jönköping. Där har antalet snabbväxande företag ökat med 150 procent. Sämst går det i Jämtlands län, skriver Dagens industri.

Stockholms län har flest Gasellföretag totalt, men ser man till antalet Gaseller per invånare ligger Norrbottens län nu i topp.

Det innebär att Norrbotten för första gången brädar Stockholm som det Gaselltätaste länet. Norrbotten har i dag 16 Gasellföretag per 100.00 invånare mot Stockholms 14.

Norrbottningarna slår även stockholmarna när det gäller att anställa och skapa nya jobb. Norrlänningarna har fixat 524 nya jobb per 100.000 invånare.

Gasellerna har en viktig roll som jobbskapare och speglar såväl världsekonomin som tillståndet för landets ekonomi, skriver Dagens industri.

Tyck till