ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Så ska oppositionen fälla skattepaketet

  • Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Regeringen ser ut att gå mot ett svidande nederlag i riksdagen. På tisdagskvällen träffades företrädare för S, V och MP i ett hemligt möte. Strategin är att, med hjälp av Sverigedemokraterna, sänka delar av alliansens nya skattepaket.

De rödgröna partierna gick på måndagen till gemensam offensiv mot regeringens femte jobbskatteavdrag och den höjda brytpunkten för statsskatten.

Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson intog ett högt tonläge och uppmanade regeringen att besinna sig.

”Vi kommer att göra vad vi kan för att stoppa det här i riksdagen”, sa hon i en intervju med di.se på måndagen.

Nu kan di.se berätta att företrädare för Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet träffades på tisdagskvällen för att ta fram en gemensam strategi.

”Vi kommer att ses senare i dag (tisdag) för att diskutera hur vi ska lägga upp det här”, säger Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson till di.se.

Normalt brukar budgeten behandlas som en helhet i riksdagen, men rent tekniskt går det att bryta ut enskilda delar. Sverigedemokraterna har tidigare meddelat att de står bakom det femte jobbskatteavdraget, men säger nej till en höjning av brytpunkten för statlig skatt.

De rödgrönas vägval ser därför ut att bli avgörande för regeringens skattepaket. Om S, V och MP väljer att lägga fram ett sammanhållet förslag som säger nej till både jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten för statsskatten, kommer regeringen sannolikt att vinna en omröstning.

Om de rödgröna däremot väljer att lägga fram sina förslag separat finns en majoritet i riksdagen mot att höja gränsen för statsskatten. Och detta tycks nu vara huvudalternativet.

”Det finns en naturlig skillnad mellan de två förslagen, det är trots allt två olika delar av lagstiftningen”, säger Fredrik Olovsson (S), vice ordförande i finansutskottet, som kommer att delta på tisdagskvällens möte.

Ulla Andersson, ger ungefär samma besked, när di.se frågar hur de rödgröna ska agera.

”Det är olika delar i skattelagstiftningen och utifrån det så borde det också vara olika framställanspunkter”, säger hon.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Sven-Olof Sällström säger till di.se att SD är redo att backa upp ett rödgrönt utskottsinitiativ.

”De känner mycket väl till vår inställning i den här frågan. Vi kommer att ställa oss bakom ett sånt initiativ om det bara gäller brytpunkten. Men om de lägger fram jobbskatteavdraget och brytpunkten tillsammans, då kan vi inte ställa oss bakom det”, säger han.

De rödgrönas agerande har väckt stor ilska inom alliansen. Centerledaren Annie Lööf gick på måndagen ut och anklagade Socialdemokraterna för att föra ”en oseriös flipp-flopp-politik”.

Även Folkpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Carl B Hamilton är kritisk.

”Jag trodde att de rumsrena partierna var överens om att inte agera ihop med Sverigedemokraterna, men det är i praktiken vad de gör”, säger han.

Enligt Carl B Hamilton strider de rödgrönas agerande mot intentionerna i budgetlagen, som anger att statsbudgeten ska behandlas som en helhet.

”Socialdemokraterna binder ris åt egen rygg om de går vidare med det här. De skapar ett prejudikat som skulle göra det svårare för dem själva om de skulle hamna i regeringsställning”, säger han.

Fredrik Olovsson slår tillbaka anklagelserna och hävdar att regeringen har sig själv att skylla, eftersom man valt att gå vidare med ett förslag som inte har stöd i riksdagen.

”Vad det här skulle få för konsekvenser för en S-ledd minoritetsregering är helt en annan fråga. Som minoritetsregering måste man skaffa sig den majoritet man behöver, annars får man problem att regera”, säger han.

Ulla Andersson vänder sig mot beskrivningen att de rödgröna skulle agera gemensamt med Sverigedemokraterna.

”Vår utgångspunkt är alltid att vi lägger fram den politik vi vill föra, och i det här fallet vill vi ha mer pengar till välfärden. Det är utgångspunkten oavsett vad Sverigedemokraterna eller något annat parti tycker”, säger hon.

Tyck till