ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rödgröna lovar stoppa regeringens skattesänkning

  • Foto: Jesper Frisk
De rödgröna oppositionspartierna vill stoppa regeringens förslag om ett femte jobbskatteavdrag i riksdagen.

Det skriver de tre partiernas ekonomisk-politiska företrädare Magdalena Andersson (S), Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V) i ett gemensamt pressmeddelade på måndagen.

"De borgerliga partiledarna har i dag aviserat att de kommer att lägga ett förslag om ett femte jobbskatteavdrag och en höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt i den kommande budgetpropositionen. Om detta inträffar kommer vi att ta ett gemensamt initiativ emot förslagen i riksdagen", skriver de tre.

De hävdar att regeringens förslag innebär att hela svenska folket skuldsätts, för att de som tjänar mest ska få sänkt skatt. I stället anser de att Sverige behöver investeringar i jobb, skola och välfärd. Samtidigt står det klart att regeringen inte håller sig till det finanspolitiska ramverket.

"Att säga nej till regeringens förslag innebär att de offentliga finanserna stärks och förbättrar måluppfyllelsen. Nu uppmanar vi finansministern att besinna sig. Det är inte för sent att ta tillbaka förslagen", skriver de.

Sverigedemokraterna har tidigare sagt att man vill stoppa en höjning av brytpunkten för statlig skatt, men att partiet stödjer ett femte jobbskatteavdrag. Därmed finns bara majoritet i riksdagen för att stoppa förslaget om den höjda brytpunkten.

"Vi tänker se över möjligheterna att öka statens intäkter och därmed förbättra möjligheterna att satsa på välfärden", säger Vänsterpartiets ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson om de rödgrönas gemensamma initiativ.

Enligt Vänsterpartiet uppgår regeringens totala satsning på generella bidrag till kommunerna och riktade satsningar på skola, vård och omsorg sedan 2006 till 4,8 miljarder kronor i fasta priser.

"Skattesänkningarna är 27 gånger större. Det är ett tydligt bevis på vilka värderingar som styr den ekonomiska politiken. Vår gemensamma välfärd är underordnad", säger Andersson.

TT: Men om ni försöker stoppa både jobbskatteavdraget och den höjda brytpunkten samtidigt så kanske ni inte får majoritet för det i riksdagen?

"Så kan det vara eventuellt, men hur vårat utskottsinitiativ kommer att utformas exakt och vilket stöd vi får för det, det får vi se då", säger Andersson.

Tyck till