ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Socialdemokraterna vill avveckla kärnkraften

  • Foto: Claes-Göran Flinck

Socialdemokraterna vill återuppta avvecklingen av kärnkraften. Det beskedet ger partiets finansministerkandidat Magdalena Andersson. Därmed står det klart att S-ledaren Stefan Löfven ger vika i en av sina tidigare hjärtefrågor.

Kärnkraftsvännerna i den svenska industrin har vädrat morgonluft sedan Stefan Löfven tog över som partiordförande för Socialdemokraterna. Äntligen har partiet en ledare som förstår sig på industrins villkor och står upp för kärnkraften, har det hetat.

Under sin tid som Metallbas var Stefan Löfven en stark förespråkare för kärnkraft och drev på hårt internt inom Socialdemokratin för att några av dagens åldrande reaktorer ska kunna ersättas med nya.

Sedan han i fjol tog över partiledarskapet har han också haft en hög svansföring i energifrågan genom att underkänna alliansens historiska uppgörelse från 2009 och i stället efterfråga en ny blocköverskridande överenskommelse.

Vad partiet, som har kongressbeslut på att kärnkraften ska avvecklas, egentligen har tänkt driva i överläggningarna har han däremot inte velat säga, utan i stället bara upprepat att man först måste analysera energibehovet.

Men med ett år kvar till valet ger partiets ekonomiskpolitiska talesperson besked:
”Vi tycker att kärnkraften bör avvecklas och ersättas med förnybara energikällor”, säger Magdalena Andersson.

Beskedet kom när Dagens industri arrangerade en stor valdebatt mellan samtliga partiers ekonomisk-politiska talespersoner. Debatten publiceras i morgon i ett temanummer av Di Dimension som helt fokuserar på valet 2014.

Magdalena Anderssons klarspråk om Socialdemokraternas inställning i den för partiet så känsliga kärnkraftsfrågan kom efter att debatten hade hettat till rejält och hon pressats på besked av bland andra Folkpartiets talesperson Carl B Hamilton.

Men exakt när avvecklingen av dagens tio reaktorer ska återupptas ville Magdalena Andersson inte ge besked om.

”Vi måste säkra en god energitillförsel till den svenska industrin och det svenska näringslivet, så all avveckling måste ske i den takt som vi får fram alternativa energikällor.”

”I dag är det totalt dödläge i energipolitiken. Det byggs inga reaktorer och det skapas inte tillräckligt med alternativ. På grund av detta förlorar Sverige potentiella investeringar varje dag”, säger Magdalena Andersson.

Vid en valseger nästa år kommer Socialdemokraterna att driva på hårt för en ny bred överenskommelse om energipolitiken. Men förutsättningarna för att komma överens med Moderaterna och Folkpartiet, som är de två främsta kärnkraftsförespråkarna i riksdagen, är små efter S besked.

”Om vi skulle sitta ned och söka en blocköverskridande överenskommelse så kommer Socialdemokraterna att vilja avveckla reaktorer. Och det menar jag vore förödande för svensk basindustri”, säger Folkpartiets Carl B Hamilton.

När Socialdemokraterna 1997 fattade beslut om att stänga Barsebäck gjorde man det tillsammans med Vänsterpartiet och Centern, men sedan dess har Centern kompromissat bort sitt tidigare så heliga kärnkraftsmotstånd.

Alliansens överenskommelse från 2009 innebär att det i dag är tillåtet att ersätta samtliga av dagens tio reaktorer med nya. Efter att byggförbudet för ny kärnkraft har hävts har basindustrin uttryckt intresse för att investera i en ny reaktor, men några konkreta planer finns inte.

Samtidigt har det finansiellt hårt pressade Vattenfall börjat utreda förutsättningarna för att bygga ny kärnkraft i Sverige, och Di kunde i våras avslöja att bolaget har börjat köpa mark runt Ringhals.

Men utan Socialdemokraternas välsignelse är förutsättningarna för nya reaktorer mycket små.

Miljöpartiets talesperson Per Bolund var i debatten snabb med att välkomna S besked, och han gick samtidigt hårt åt regeringens linje.

”Lyssnar man på Carl B Hamilton låter det som att om man bara ställer upp på regeringens linje så byggs det mer kärnkraft. Men det är väldigt långt från sanningen. Ingenstans i världen byggs det kärnkraft på marknadsmässiga villkor, utan bara när man subventionerar den fullt ut”, säger Per Bolund.

Tyck till