ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Obamas besök svindyrt för skattebetalarna

  • Foto: Nick Ut/Scanpix
President Obamas Sverigesbesök blir ingen billig affär. Uppskattningsvis behöver 2.500 poliser utkommenderas och åtskilliga säkerhetsåtgärder vidtas.

Om drygt tre veckor landar USA:s president Barack Obama i Sverige. Beskedet har väckt stor förvirring sedan Vita huset gick ut med uppgiften under onsdagen.

”Anmärkningsvärt. Det blir det första bilaterala besöket från en amerikansk president till Sverige”, skrev utrikesminister Carl Bildt på sitt Twitterkonto kort efter att Vita huset gett besked om det stundande statsbesöket.

Enligt den baltiska nyhetsbyrån BNS är planen att hålla ett toppmöte med de baltiska och nordiska ledarna i Stockholm. Men något officiellt program är ännu inte klart och uppgifterna från svenska myndigheter har varit knapphändiga.

Carl Bildt uppger dock att samtal om Sverigebesöket förts under en längre tid.

Vad notan lär landa på är ännu inte känt. När di.se når Bildts pressekreterare Erik Zsiga är beskedet att det dröjer innan regeringskansliet kan gå ut med en uppskattning.  

Sist en amerikansk president var i Sverige var det Obamas företrädare George W Bush som 2001 besökte Göteborg i samband med ett EU-toppmöte. Men det kommande besöket, som sker 4-5 september är av annan karaktär.

En möjlig jämförelse är Obamas besök i Oslo 2009, då presidenten tog emot Nobels fredspris. Vid det tillfället var 2.500 poliser i tjänst och säkerhetspersonal tvingades bland annat svetsa igen drygt 400 brunnslock för att undvika att terrorister tog sig upp genom gatunätet, enligt Svenska Dagbladet. Polisens stabschef uppgav då för tidningen att man hade 163 miljoner kronor till sitt förfogande för att garantera säkerheten för presidenten och hans 700 man starka entourage.

Både Säpo och Stockholmspolisen är förtegna om notan för det amerikanska presidentbesöket.

”Eftersom vi inte vet programmet, eller var presidenten ska bo, går det inte att ha någon uppfattning i detta”, säger Lars Byström, presstalesman hos Stockholmspolisen.

Han uppger dock att 2.300 poliser bevakade kronprinsessbröllopet 2010, en siffra som alltså ligger nära den för Obamas Oslobesök för fyra år sedan.

Huruvida den totala säkerhetsnotan kommer att landa i närheten av de 163 miljoner kronor som Obamas Oslobesök kostade vill Lars Byström inte säga. Han ger dock lite vägledning för vad personalkostnaden för själva polisinsatsen kan ligga på.

Polisinsatserna vid fotbollsmatcher och liknande kostar enligt Lars Byström 930 kronor per polis och timme. Beräknat på en åttatimmars arbetsdag innebär det att 2.500 poliser skulle kosta 37,2 miljoner för de två dagar som Obama är i Stockholm. De totala säkerhetskostnaderna är sannolikt betydligt högre än så.

Tyck till