ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Abba-Björn blir allt rikare

  • Foto: Jack Mikrut
Musikern Björn Ulvaeus förmögenhet fortsätter att svälla. Hans bolag Kopparnäset redovisar en vinst på hela 71 miljoner kronor för fjolåret.

Ett tiotal hel- och delägda bolag nämns i förvaltningsberättelsen för Kopparnäset, moderbolaget i Björn Ulvaeus snåriga koncern.

Bland annat går det att läsa om två brittiska bolag som ägnar sig åt musikalverksamhet med London som bas. Det ena heter Littlestar Services Ltd och ägs till 25 procent av Kopparnäset AB. Bolaget ansvarar för de internationella produktionerna av musikalen Mamma Mia och filmen med samma namn.

Det andra heter Three Knight Ltd, ägs till en tredjedel av Kopparnäset och innehåller rättigheterna till musikalen Chess.

Även i Sverige bedrivs musikalverksamhet via Briggen Teaterproduktion som samlar in intäkter från uppsättningarna av Kristina från Duvemåla i Helsingfors och Chess på svenska i Göteborg.

Dessutom finns det flera företag i koncernen som förvaltar och säljer fastigheter.

Den brokiga gruppen av dotterbolag gav i fjol en sammanlagd utdelning på 100 Mkr till Kopparnäset. Det var huvudorsaken till att moderbolaget gjorde en vinst på 71 Mkr för helåret 2012, vilket kan jämföras med 20 Mkr året innan.

Trots de stora vinsterna plockar Björn Ulvaeus inte ut några pengar från sitt moderbolag under året. Istället behåller han sina samlade vinstmedel på 205 miljoner kronor i företaget.

Tyck till