ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Svenska frimärken hetare än någonsin

Samtidigt som samlingar slumpas bort mår den svenska frimärksvärlden bättre än någonsin. "Den svenska marknaden är bland de hetaste i världen just nu", säger Anna Johnsson Winqvist på auktionshuset Postiljonen.

Att samla på frimärken var en folkrörelse för 40-50 år sedan. I dag har Sveriges Filatelistförbund tappat två av tre medlemmar och nyare ostämplade frimärken säljs för knappt frankeringsvärdet.

"På 1950- och 60-talet satsades det mycket pengar på att köpa frimärken som blivit liggande, men det blev inte den bra investering man hoppats på", säger Leif Jaråker som ger ut Facit-katalogen som är frimärkssamlarnas bibel.

I dag har många frimärksbutiker bommat igen och stor del av handeln sker på nätet.

"Där finns det många handlare, men kvaliteten kan man diskutera. Nu handlas det med skräp, trasiga märken och sådant jag kastar", säger Leif Jaråker som samlat på frimärken sedan 1947.

Han beskriver många av näthandlarna som "unga killar som gillar att göra affärer".

Men samtidigt är Sverige hett i frimärksvärlden. Svenska frimärken är eftertraktade av samlare eftersom Sverige har gett ut relativt få frimärken. Samtidigt skördar svenska filatelister stora framgångar i internationella utställningar.

"Vi har några av världens bästa filatelister. De tävlar på en hög nivå där det krävs dyra frimärken för att ha en unik samling och vinna priser", säger Anna Johnsson Winqvist på Postiljonen, Nordens ledande auktionshus som handlar med klassiska frimärken, oftast från 1800-talet.

En frimärkssamling för utställningar ska i dag vara närmast akademiskt uppbyggd med ett syfte, mål och metod och ett material som passar in.

"Det är inte så att man sitter med bara ett album och en pincett", säger Anna Johnsson Winqvist som säger att samlarna ofta är pensionärer som fått tid för sin gamla hobby.

Svenska filatelister är beredda att betala stora summor för att komplettera sina samlingar.

"Förut kanske det räckte med ett märke med rätt stämpel, men nu ska det vara av perfekt kvalitet", säger Anna Johnsson Winqvist.

Världens frimärken är nu så kartlagda att det är nästan omöjligt att göra det stora Fyndet. Men i fjol hände det.

En skandinavisk samlare köpte en samling frimärken på auktion och slängde in alltihop i garderoben. Efter ett år plockade han fram dem och upptäckte att mitt i högen fanns en japansk raritet, "Tama 6 yo" från 1875. Det fanns bara sex tidigare kända märken i samma serie.

Frimärket auktionerades ut våren 2012 i Malmö och köparen blev en japansk samlare som betalade nästan en miljon kronor plus kommission.

"Det ska egentligen inte hända", säger Anna Johnsson Winqvist om fyndet.

I år är huvudnumret på Postiljonens höstauktion två finska frimärken med utropspris på 60.000 respektive 30.000 euro.

"De ser ut som papperslappar för dig", säger Anna Johnsson Winqvist om Finlands första frimärken.

Den presumtiva köparen är en toppsamlare av klassisk finsk filateli.

"Vi hoppas att det kommer två, så det blir auktion", säger auktionshusets företrädare.

Tyck till