ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kunder fick betala dubbelt hos Ica

  • Foto: Carolina Byrmo e best

Kunder som använde bankkort på Ica i torsdags och fredags bör kolla sina konton. Cirka 445.000 transaktioner debiterades dubbelt av Ica Banken.

Felet blev uppmärksammat på söndagen när kunder med Swebbankkort reagerade. På eftermiddagen stod det klart att något fallerat hos Ica Banken.

"Vårt system har uppenbarligen skickat i väg dubbla debiteringsfiler till Swedbank", sa Jörgen Wennberg, vd för Ica Banken.

Ica Banken kallade in it-chef och annan nödvändig personal. Först verkade felet bara gälla Swedbank, men det var betydligt mer omfattande än så.

"Det handlar om cirka 445.000 transaktioner och alla banker är berörda, inte bara Swedbank", bekräftade Jörgen Wennberg för TT på kvällen och talade om "en unik händelse".

Rättelsefiler var då på väg att köras över till banksystemen.

"Absolut senast i morgon bitti (måndag) kommer det att se korrekt ut på våra konton", sa Swedbanks presschef Anna Sundblad till TT.

Swedbank lovar att de som fått ett minussaldo på sitt konto slipper straffavgift.

Om felet berodde på mänsklig faktor eller programvara återstår för Ica Banken att reda ut.

"Kunderna behöver inte göra någonting. Kreditering sker automatiskt på kontot", säger Jörgen Wennberg.

Inköp gjorda lördag och söndag ska inte ha påverkats, enligt honom.

Swedbanks kunder fick tillbaka sina pengar under söndagskvällen, uppger bankens presschef Anna Sundblad för TT.

Det är Swedbank som förmedlar betalningen till de andra bankernas kunder, och enligt Sundblad ska deras konton krediteras under måndagen.

"Det beror på hur de andra bankerna hanterar den här rättningen. Men pengarna bör vara tillbaka på måndagen", säger hon.

Tyck till