ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Riskkapitalister plockar ut miljard ur vårdjätten

  • Foto: Jesper Frisk

Riskkapitalbolaget IK tar ut en miljard kronor ur vårdjätten Attendo. Skälet är att det osäkra politiska klimatet har gjort det svårare att sälja bolaget, skriver Dagens industri.

Så sent som i april berättade IK att Attendo var till salu. Försäljningen har dock dragit ut på tiden och någon börsnotering, som det också pratades om, har inte skett.

Nu passar IK i stället på att plocka ut en miljard kronor ur Attendo genom en aktieinlösen. Att vårdbolaget ännu inte har kunnat säljas skyller IK på en ogynnsam politisk debatt kring privata vårdaktörer.

"Osäkerheten som råder på det politiska planet har självfallet spelat in för beslutet", säger Helena Stjernholm, partner på IK och styrelseledamot i Attendo.

Helena Stjernholm säger att IK ser stor tillväxtpotential i vårdbolaget, där omsättningen gått från 3 till 7,9 miljarder på de sex år som IK varit ägare. Nu planerar riskkapitalbolaget att vara kvar som ägare ytterligare ett tag.

Di påpekar att omsvängningen även kan bottna i att det politiska klimatet fått värderingen av privata vårdbolag att sjunka betänkligt. I Attendos fall beräknas värdetappet uppgå till 2 miljarder kronor.

Tyck till