1515

Råvaror: Guldpriset rusar<br />

Priserna på råvaror uppvisade begränsade rörelser under måndagens handel, med undantag för ädelmetallerna som steg markant i spåren av tecken på ökad efterfrågan i Kina.
Foto:Anders Wiklund/Scanpix

Vid klockan 20.45 var spotpriset på guld upp 22 dollar högre kring 1.336 dollar per uns medan silvret steg 0,86 dollar upp till 21,42. Uppgången i guldpriset var den största på tre veckor.

China Gold Association uppgav på måndagen att landets guldkonsumtion steg 54 procent under första halvåret jämfört med motsvarande period föregående år. Kina är därmed på god väg att passera Indien som världens största guldkonsument.

"Fysisk efterfrågan, speciellt från Kina, fortsätter att stödja priserna. Vi ser ett positivt sentiment över ädelmetallmarknaden idag", sade Michael Smith vid T&K Futures & Options i Florida, till Bloomberg News.

Basmetallerna handlades samtidigt oregelbundet och med relativt små rörelser. Kopparn var ned 24 dollar till 7.272 dollar per ton medan zinkpriset stigit 2 dollar till 1.944.

På oljemarknaden steg WTI-oljan 0,15 dollar högre till 106,12 dollar per fat, medan Brent var upp 0,80 dollar till 109,02.

Priserna var ned tidigare under dagen efter att statistik från Japan visat att landets BNP steg med 0,6 procent under andra kvartalet, att jämföra med förväntningar på en ökning med 0,9 procent. I takt med att aktiemarknaderna under eftermiddagen tog igen de nedgångar som noterats tidigare under dagen följde också oljepriserna med uppåt.

"Investerarna ser till aktierna för en eventuell rörelse uppåt. Vi föll för att testa stödet vid 105 dollar. Vi är nu på väg tillbaka. Dollarn har fallit tillbaka lite från sina högstanivåer, vilket också ger visst stöd till marknaden", sade Bill Baruch, marknadsstrateg vid Iitrader i Chicago, till Bloomberg News. Han noterade också att utbudsproblem i Nordsjön och Libyen vidgar prisskillnaden mellan oljesorterna.

Noteringar 20.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0:15 USD 106:12:00
Brent, första termin +0:80 USD 109:02:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)  
Koppar -24 USD 7.272
Zink +2 USD 1.944
Aluminium +14 USD 1.887
Nickel +45 USD 14.750
Bly +16 USD 2.189
Tenn +25 USD 22.070Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +21:53 USD 1.335:93
Silver +0:8585 USD 21:42


Innehåll från Svenskt NäringslivAnnons

Svenskt Näringsliv lanserar Tidningen Näringslivet

Anna Dalqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Näringslivet.
Anna Dalqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Näringslivet.

Svenskt Näringsliv lanserar nu Tidningen Näringslivet, en digital nyhetstjänst för alla som är intresserade av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.

En företagsnära nyhetstjänst med fördjupning och perspektiv: Besök tn.se 

– Tidningen Näringslivet ska vara en företagsnära nyhetstjänst som erbjuder fördjupning och perspektiv, alltid med näringslivets glasögon. Stort fokus ska ligga på företagens roll som arbetsgivare och jobbskapare. Det är ämnen som behöver uppmärksammas mer, säger Johan Jakobsson, chef för kommunikation och opinionsbildning på Svenskt Näringsliv.

Anna Dalqvist är chefredaktör och ansvarig utgivare för Tidningen Näringslivet.

– Viktiga bevakningsområden är entreprenörskap, företagsklimat, skatter, hållbarhet, klimat, välfärd, internationell handel och EU:s utveckling. Dessutom har Tidningen Näringslivet knutit till sig flera spännande krönikörer som på olika sätt bidrar med ett utifrånperspektiv på näringslivets frågor, säger Anna Dalqvist.

Prenumerera på TN:s dagliga nyhetsbrev 

Mer från Svenskt Näringsliv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Svenskt Näringsliv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?