1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Optimismen håller i sig<br />

Stockholmsbörsen utökade måndagens uppgång med övriga Europa på tisdagen.

"Cykliska bolag som Sandvik, Atlas Copco, Boliden och SSAB har haft en svag utveckling under året och återhämtar sig lite nu. Börserna i Europa har följt med USA upp efter fredagens starka amerikanska jobbrapport. Marknaden reagerade nu positivt på stark USA-makro. Även om penningpolitiken inte kommer vara fullt så expansiv framgent så förbättras ekonomin vilket är positivt för företagen och bolagsvinsterna. Axis rapport var i stora drag som väntat, ett mindre lättnadslyft men alltjämt en rätt neutral kursreaktion var väntad. Mer spännande i denna vecka blir Getinges rapport och därefter SEB och SKF i början av nästa vecka", säger Ålandsbankens analyschef Lars Söderfjell till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 var 0,3 procent högre till nivån 1.186, klockan 13.20. Stockholmsbörsens omsättning var då runt 4 miljarder kronor. Tyska DAX, franska CAC och regionala Euro Stoxx 50 steg mellan 0,3 och 0,7 procent.

Inom OMXS30 var Sandvik och Atlas Copco A inom verkstad samt SSAB A och Boliden inom råvarurelaterat, samtliga mellan 1,9 och 3,6 procent högre. Dessa fyra aktier har alltjämt backat mellan 8 och 32 procent sedan årsskiftet.

Swedbank Markets har höjt Skanska till köp, från tidigare behåll. Aktien var runt 1 procent upp.

UBS har lagt till Securitas till sin "most preferred support services"-lista. Aktien steg 0,7 procent.

I analysflödet har JP Morgan dragit ned Volvo och Scania till neutral, båda från tidigare övervikt. Volvo var marginellt högre medan Scania tappade 1,4 procent.

RBC Capital Markets har sänkt rekommendationen för Handelsbanken till sector perform, från tidigare outperform. SHB A var 0,6 procent lägre medan övriga tre storbanker var mellan 0,4 procent ned och 0,5 procent upp.

På rapportfronten har Axis stigit kring 3 procent efter att ha redovisat ett andra kvartal som i stort sett prickade snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät. Tillväxten var något högre än väntat i kvartalet och bolagets tillväxtprognos för innevarande helår upprepades. Bolaget upprepade vidare prognosen om långsiktig tillväxt för nätverksvideomarknaden.

Även Öresund rapporterade på tisdagsmorgonen och steg knappa 2 procent till 112,75 kronor. Investmentbolagets substansvärde uppgick vid utgången av det andra kvartalet 2013 till 121 kronor per aktie.

Dessutom har fastighetsbolaget Atrium Ljungberg släppt kvartalssiffror och klättrade dryga 3 procent. ITAB var än större rapportvinnare med 8 procents uppgång.

Eurogruppen beslöt sent på måndagen att betala ut 5 miljarder euro i nödlån till Grekland i flera portioner och på villkor att Grekland uppfyller flera villkor. På tisdagen hålls ett ekofinmöte.

Internationella valutafonden, IMF, släpper en uppdaterad global konjunkturprognos, klockan 15.30. Från USA står endast NFIB småföretagarindex (klockan 13.30) på tisdagsagendan.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen var från 0,3 till 0,4 procent högre, kring klockan 13.20.

Alcoa redovisade med stöd av en lite bättre försäljning än väntat ett resultat som överträffade snittförväntningarna på marknaden, på tisdagskvällen. Bolaget räknar med att global efterfrågan på aluminium ökar med 7 procent under 2013.


Innehåll från FolksamAnnons

Ny smartare bilförsäkring anpassas till framtidens bilkörning

Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.
Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam.

Dagens bilar utvecklas och blir allt säkrare. I takt med det förändras även bilförsäkringarna. Istället för att sätta premien utifrån från vem som äger bilen, kommer framtidens försäkring allt mer baseras på bilens säkerhetsutrustning.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Bilarna har i dag blivit både smartare och säkrare. Bland annat är det vanligt med aktiva säkerhetssystem – till exempel autobroms, döda-vinkel-varnare och allt mer sofistikerad parkeringsassistans. Tillsammans förebygger dessa olyckor och kompenserar misstag från föraren. I framtiden kommer bilarna dessutom att bli ännu smartare och data från bilarna kommer bli en integrerad del i försäkringserbjudandet. 

– I den här nya verkligheten blir det allt mer ointressant och trubbigt att prissätta bilförsäkringen efter ägarens ålder och bilens effekt. Det är betydligt mer relevant att utgå från hur bilen används, bilens utrustning och i förlängningen även bilmodellens skadehistorik, säger Josef Halldelius, affärschef för motoraffären på Folksam. 

Denna nya typ av försäkring som baseras på bilens säkerhetsutrustning är både transparent och bekymmersfri för kunden. Den stödjer också hållbara mobilitetslösningar med bildelning och bilpooler.  

– I framtiden tror vi att den kommer bli ett bra komplement till den traditionella bilförsäkringen tillsammans med en tredje kategori av bilförsäkring som skräddarsys efter varje användare, exempelvis ”pay as you drive”. För oss är det viktigt att vi även i framtiden kan erbjuda olika typer av försäkringar som tillgodoser alla kunders behov. 

Samarbetar med Volvo Cars

Redan i dag har Folksam ett unikt samarbete med Volvo Cars där en förmånlig och miljömärkt bilförsäkring från Folksam ingår i bilens pris när man köper en elbil online. Det gäller helelektriska XC40 och deras första renodlade elbil, C40 Recharge. 

– Det innebär att vi ger kunderna en bra och prisvärd bilförsäkring som en integrerad del av bilen. Den integrerade försäkringen och det fasta priset gör bilköpet enklare och kostnaden mer transparent, säger Josef Halldelius.

– I och med att Volvo Cars onlineförsäljning är en ny satsning, har vi kunnat bygga upp denna nya försäkringsmodell helt från grunden – en anpassad gruppförsäkringslösning till ett fast pris och som är helt oberoende av vem som kör bilen, säger Josef Halldelius. 

Försäkringen är dessutom märkt med Bra Miljöval enligt Naturskyddsföreningens högt ställda kriterier. 

– Vi är det enda stora försäkringsbolag som har miljömärkta bilförsäkringar. Det innebär bland annat att kunderna kan vara säkra på att vi använder miljövänliga material vid reparationer och att vi ställer höga krav på våra leverantörer och på våra egna investeringar. 

Höga ambitioner 

Folksams ambitioner vad gäller hållbarhet rimmar dessutom väl med Volvo Cars. Bland annat har Volvo Cars som plan att bli ett helt renodlat elbilsföretag vid 2030. 

Folksam och Volvo Cars delar också visionen att den bästa olyckan är den som aldrig sker och båda företagen jobbar aktivt för detta, bland annat genom forskning.  

– Vi samlar hela tiden in nya insikter och data som kan hjälpa oss i vår strävan att förebygga och minska antalet olyckor, säger Josef Halldelius.

Läs mer om Folksam bilförsäkring 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?