1515
Annons

Råvaror: Guldet hämtar sig<br />

Råvarupriserna visade blandade rörelser på tisdagens förmiddagshandel, med ädelmetallerna högre medan basmetallerna pekade lägre.

På ädelmetallmarknaden steg spotpriset på guld med 16 dollar till 1.253 dollar per uns, medan silvret ökade 0:17 dollar till 107:18.

Guldet gynnades tack vare sin status som skydd mot inflation, då Kina publicerade KPI-statistik som visade ett högre utfall än vad analytikerna hade räknat med.

Inflationen i Kina uppgick till 2,7 procent i juni, medan analytikerna hade räknat med att den skulle uppgå till 2,5 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät. I maj var inflationen 2,1 procent.

"Vi har sett en del stark efterfrågan och en del spekulativt köp i spåren av de kinesiska inflationssiffrorna. Vi ser fortfarande en hel del fysiskt köp på dessa nivåer", sade David Govett, chef för ädelmetaller vid Marex Spectron Group, i en rapport på tisdagen enligt Bloomberg News.

Uppgångarna i guldpriset trotsar fortsatta utflöden av guld-ETF:er, vars innehav för första gången sedan maj 2010 har sjunkit under 2.000 ton. Bara i juli har utflödena varit 52 ton, och noteras nu på 1.994 ton.

På oljemarknaden noteras WTI-oljan 0:20 dollar lägre till 102:94 dollar per fat, medan Brent-oljan är 0:25 dollar lägre till 107:18.

På tisdagen publicerar American Petroleum Institute inofficiell statistik över amerikanska oljelager. Inför den officiella statistiken, som redovisas på onsdag, bedöms råoljelagren ha stigit med 3,1 miljoner fat, medan bensin- och destillatlagren båda spås ha stigit med 1,0 miljoner. Förra veckan sjönk råoljelagren med hela 10,3 miljoner, vilket bidrog till att spreaden mellan Brent och WTI minskade.

"WTI är fortfarande stöttad av positiva makroekonomiska utsikter i USA. Den har stigit starkt den senaste veckan i spåren av förväntningar om en stark efterfrågan på raffinerad olja denna sommar. Situationen i Egypten väldigt spänd, vilket håller marknadsaktörer väldigt fokuserade", sade Andrej Krujutjenkov, analytiker vid VTB Capital, till Bloomberg News.

I går sköt den egyptiska armén minst 51 personer till döds, efter omfattande protester mot att militären störtat den tidigare presidenten Mohammed Mursi. Frågan är nu vad som väntar härnäst.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange är kopparn ned 65 dollar per ton till 6.765 dollar per ton, medan zink och nickel har backat 17 och 146 dollar till 1.863 respektive 13.284 dollar per ton.

Samtidigt som investerare oroar sig för en inbromsning i den kinesiska tillväxten, visade alltså statistik under morgonen stigande inflation, någon som inte gjorde marknaden förtjusade.

"Vi räknar inte med några stimulansåtgärder från Kina", sade William Adams, analytiker vid Fastmarkets.com till Bloomberg News.

Noteringar 11.35
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:20 USD 102:94
Brent, första termin -0:25 USD 107:18Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -65 USD 6.765
Zink -17 USD 1.863
Aluminium -16 USD 1.787
Nickel -146 USD 13.284
Bly -19 USD 2.052
Tenn -175 USD 19.275Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +15:86 USD 1.252:93
Silver +0:1707 USD 19:2832


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?