1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Revansch för kronan<br />

Amerikanska obligationsräntor sjönk efter svensk stängning på måndagen då investerare började överväga om den massiva ränteuppgång som följde på juni månads jobbrapport i fredags kanske var en aning överdriven.

"Det är ett uppmuntrande tecken. I viss utsträckning var det väntat givet att fredagens uppgång var extremt ovanlig", sade Anthony Valeri, räntestrateg på LPL Financial, till tidningen Wall Street Journal.

I tisdagens asiatiska handel har USA-räntorna vänt svagt uppåt. Den tioåriga obligationsräntan noteras till 2,64 procent, fyra punkter lägre än vid svensk stängning på måndagen.

I eftermiddag publiceras NFIB småföretagsindex för juni och i morgon, onsdag, publicerar Federal Reserve protokollet från räntemötet den 18-19 juni.

"Vi kommer att få en känsla för hur många ledamöter i kommittén som talade om tapering (att skala ned tillgångsköpen) - hur många killar som var redo att dra ur pluggen", sade Charles Comiskey, chef för räntehandel på Bank of Nova Scotia, till Bloomberg News.

I veckan ska det amerikanska finansdepartementet sälja treåriga obligationer för 32 miljarder dollar, i dag tisdag, tioåriga obligationer för 21 miljarder på onsdag och 30-åriga obligationer för 13 miljarder dollar på torsdag.

Eurogruppen beslutade på måndagskvällen att betala ut 5 miljarder euro i nödlån till Grekland i flera portioner och på villkor att Grekland uppfyller flera villkor.

Samtidigt väntas IMF att godkänna en utbetalning till Grekland på 1,8 miljarder senare i juli, för totalt 6,8 miljarder euro.

"Eurogruppen noterar med tillfredsställelse att Greklands program i stort är på rätt spår när vissa villkor inom kort genomförs", sade Jeroen Dijsselbloem, eurogruppens ordförande.

Bland villkoren som Grekland måste uppfylla är de stadiga personalminskningarna i den offentliga sektorn och en förbättring av skatteuppbörden, sade han.

Om Grekland uppfyller ett antal villkor före den 19 juli kommer 4 miljarder euro att utbetalas. Av dem kommer 2,5 miljarder från den tillfälliga räddningsfonden EFSF och 1,5 miljarder från vinster från de nationella centralbankernas stödköp av statsobligationer under 2012.

Statistik från Kina under natten visade att KPI steg med 2,7 procent i juni, något över väntade 2,5 procent, men fortsatt under de kinesiska myndigheternas mål. I mars uppgav regeringen att de siktar på att hålla prisökningarna under 3,5 procent i år.

Kinas PPI fortsatte samtidigt att sjunka, med 2,7 procent i juni, på grund av överkapacitet och lägre råvarukostnader.

Japanska räntor sjunker svagt på tisdagen medan Tokyo-börsen stiger då yenen handlas nära sin svagaste nivå mot dollarn på över en månad, strax över 101.

"Yenen rör sig långsamt in i ett svagare handelsintervall, så det är positivt. Den amerikanska ekonomin ser rätt sund ut och Japan följer efter", sade Masahiko Ejiri, en Tokyo-baserad senior fondchef på Mizuho Asset Management, till Bloomberg News.

På valutamarknaden visar dollarn annars små nettorörelser mot euron och handlas kring 1,286.

Kronan har stärkts med drygt 2 öre mot euron och med 2 öre mot dollarn.

På tisdagens europeiska makroagenda finns ekofinmöte och brittisk industriproduktion.

Internationella valutafonden, IMF, presenterar en uppdaterad global konjunkturprognos, som släpps klockan 15.30.

Här hemma gapar makroagendan tom.

Tisdag 5.45 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:7915 (6:8100) EUR/USD 1:2858 (1:2858)
EUR/SEK 8:7325 (8:7559) USD/JPY 101:05 (101:10)
Jp obl 2 0,14 (0,14) Jp obl 10 0,86 (0,88)
Ty obl 2 0,09 (0,09) Ty obl 10 1,70 (1,70)
US obl 2 0,37 (0,36) US obl 10 2,64 (2,68)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?