1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Pundet föll<br />

Tisdagen bjöd på stark amerikansk försäljningsstatistik medan pundet föll efter svag brittisk industriproduktion.

Under ekofinmötet möttes Grekland av positiva besked och Lettland beviljades slutligt inträde i euron. Samtidigt skrev IMF ned sin tillväxtprognos för den globala tillväxten.

Svenska räntor var vid stängning ner 3-5 punkter med den tioåriga obligationsräntan 5 punkter ned medan tyska räntor visade något mindre nedåtrörelser med den tyska benchmarkräntan ned 3 punkter.

Den italienska tioåringen var nära oförändrad medan den spanska var 3 punkter upp.

Under dagens ekofinmöte kommenterade Luxemburgs finansminister Luc Frieden eurogruppens beslut på måndagskvällen att godkänna utbetalningen av 5,0 miljarder euro till Grekland. Utbetalningen ska ske i flera omgångar och på villkor att vissa reformer genomförs. IMF ska också bidra med 1,8 miljarder euro.

"Grekland har gjort mycket de senaste månaderna och åren. Grekland har en del plikter att uppfylla ännu och ibland tar det lite längre tid än planerat", sa Luc Frieden.

Österrikes finansminister Maria Fekter sa att Grekland måste öka reformtakten eftersom man ligger lite efter.

Under ekofinmötet idag beslöt sig även EU:s finansministrar för att godkänna Lettlands inträde i euron.

Enligt finansmarknadsminister Peter Norman skapar det inget tryck för Sverige att gå med.

"Det finns inget tryck överhuvudtaget att Sverige ska gå med i euron. Frågan är inte aktuell för oss. Vi påverkas på marginalen av att andra länder går med", sa han vid en presskonferens i dag.

Internationella valutafonden, IMF, presenterade på tisdagen en prognosuppdatering som konstaterade att den globala tillväxten fortsatt väntas vara dämpad kring 3 procent under 2013, samma nivå som under 2012. Detta på grund av en allt svagare inhemsk efterfrågan och lägre tillväxt i flera mycket viktiga utvecklingsekonomier, såväl som en mer uttalad recession i euroområdet.

Det innebär att valutafonden justerar ned prognosen för den globala BNP-tillväxten jämfört med vårprognosen i april och ser nu en tillväxt på 3,1 procent i år och 3,8 procent 2014. I april räknade IMF med en global tillväxt på 3,3 procent 2013 och 4,0 procent 2014.

IMF konstaterade att nedåtriskerna mot den globala tillväxten fortfarande dominerar prognoserna.

Organisationen skrev att "medan gamla risker kvarstår, har nya risker uppstått", och nämnde bland annat inbromsningen i utvecklingsekonomiernas tillväxttakt.

På tisdagen kom ICSC-Goldman Sachs-index och visade att försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 2,9 procent vecka 27 jämfört med motsvarande vecka föregående år. Jämfört med vecka 26 steg försäljningen 3,0 procent.

Michael Niemira, vice-chef och chefekonom på ICSC, sa i en kommentar att ökningen möjligen beror på att 'independence day' inföll på torsdagen och sannolikheten att fler amerikaner firade med utökad fyradagarsledighet bidrar till den starka handeln inom flera detaljhandelskategorier.

ICSC räknar med att försäljningstillväxten i juni uppgick till mellan 3,0 och 3,5 procent.

Johnson Redbooks index kom in starkt och visade att den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 3,6 procent vecka 27.

Handeln steg 3,0 procent under månaden jämfört med motsvarande period i fjol men sjönk 0,3 procent jämfört med föregående månad.

Redbook noterade att den sista veckan i juni var den bästa för försäljningen den här månaden. Det varma vädret på sistone har sporrat efterfrågan på sommarrelaterade varor och tvingade in konsumenter i luftkonditionerade varuhus.

Det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag försämrades däremot i juni jämfört med föregående månad enligt NFIB-indexet som kom in svagare på torsdagen.

NFIB:s index sjönk till 93,5 i juni från 94,4 föregående månad, väntat var en uppgång till 94,9.

William Dunkelberg, chefekonom på NFIB, sa i en kommentar att ekonomin fortsätter att vara kluven, där stora bolag producerar den största delen av BNP-tillväxten medan små företag inte bidrar med mycket.

"Den balansen skiftar, men tyvärr på grund av att stora företag tappar mark, inte på grund av att de små företagen växer snabbare", sa han.

De långa amerikanska räntorna sjönk sedan svensk stängning i går med tioåringen ned 5 punkter, tvåringen dock oförändrad.

Dollarn visade inte upp några större rörelser under dagen och handlades vid stängning till 1,284 mot euron och i princip oförändrat mot yenen.

Pundet tappade under dagen efter att siffrorna för brittisk industriproduktion kommit in sämre än väntat.

Industriproduktionen i Storbritannien var oförändrad i maj jämfört med föregående månad och minskade med 2,3 procent på årsbasis. Väntat var +0,2 procent jämfört med månaden före -1,5 procent jämfört med samma månad föregående år.

Produktionen inom tillverkningsindustrin sjönk samtidigt 0,8 procent på månadsbasis 2,9 procent på årsbasis.

Pundet tappade efter beskedet från runt 0,860 till 0,864 mot euron vid svensk stängning.

"Vi har haft ganska robust data på sistone så att det här kom in negativt är ett slag i magen för pundet. Det ser inte speciellt ljust ut för pundet just nu", sa Lee McDarby på Investec Bank i London till Bloomberg News.

Den brittiska bruttonationalprodukten steg 0,6 procent under årets andra kvartal, visade en rapport från National Institute of Economic and Social Research, NIESR, enligt ett pressmeddelande.

NIESR konstaterade att tillväxten framförallt beror på utvecklingen inom privat sektor. Produktionssektorn utveckling har varit låg sedan återhämtningen i februari 2013. Trots det, bidrar den svagt positivt till BNP-tillväxten andra kvartalet i år.

Kronan var vid stängning drygt 2 öre starkare mot dollarn på 6,79 och 4 öre starkare mot euron på 8,72.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?