1515
Annons

Råvaror: Oljan tappar något<br />

Oljan har sjunkit något på fredagen medan basmetallerna överlag är ned, samtidigt som dollarn stärkts.

Vid klockan 7.30 handlas WTI-oljan i första terminsposition 0,15 dollar ned till 101,09 dollar per fat, medan Brent sjunkit 0,08 dollar till 105,46.

"Oljeefterfrågan väntas stiga gradvis under andra halvan av året tack vare en återhämtning i ekonomierna, särskilt i USA. Men det finns ingen brist på olja, så uppsidan kommer att vara begränsad", sade Ken Hasegawa på Newedge Group till Bloomberg News.

Oroligheterna i Egypten har bidragit till att dra upp oljepriserna den senaste veckan, och på fredagen väntas nya protester i landet efter fredagsbönen.

Fredagens fokus ligger annars främst på den amerikanska jobbrapporten för juni. Enligt Bloomberg News enkät väntas sysselsättningen ha stigit med 165.000 personer efter en preliminär ökning med 175.000 i maj. I privat sektor väntas en ökning med 175.000 personer medan arbetslösheten spås ha sjunkit till 7,5 procent från 7,6 procent föregående månad.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 1,290 mot euron och 1,505 mot pundet i spåren av duvaktiga signaler från ECB och BOE på torsdagen. Dollarindex steg under eftermiddagen från 83,20 till 83,75, och har stigit ytterligare något till 83,85 under fredagsmorgonen.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin sjunkit 81 dollar till 6.869 dollar per ton. Zink och aluminium är samtidigt 4 respektive 8 dollar lägre.

"Den starka dollarn lägger ytterligare tryck på en redan svag efterfrågebild för kopparn", sade Cao Yanghui på Nanhua Futures till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden har spotpriset på guld sjunkit 5 dollar till cirka 1.245 dollar per uns, medan silvret tappat 0,22 dollar till 19,34.

"Alla kommer att titta mycket noga på dagens jobbdata. Om rapporten understödjer en starkare dollar så kommer det att vara negativt för guld", sade Lv Jie på Cinda Futures till Bloomberg News.

Noteringar klockan 7.30:
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:15 USD 101:09
Brent, första termin -0:08 USD 105:46
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin):
Koppar -81 USD 6.869
Zink -4 USD 1.856
Aluminium -8 USD 1.804
Nickel -104 USD 13.721
Bly -12 USD 2.062
Tenn -199 USD 19.801
Ädelmetaller (pris/uns, spot):

Guld -4:92 USD 1.244:98
Silver -0:22 USD 19:34


Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?