1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Lättnad över Portugal<br />

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagen med de ledande europeiska handelsplatserna medan portugisiska statspappersräntor tickade nedåt.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 var 1,0 procent upp till nivån 1.166, strax före klockan 10. Stockholmsbörsens omsättning var då runt 1 miljard kronor. De ledande europeiska handelsplatserna var mellan 0,7 och 0,9 procent högre.

Inom OMXS30 var Getinge nära 2 procent upp till 210 kronor. UBS har plockat bort aktien från sin lista med starka sälj-case, så kallad "Least Preferred List". Nordea Equity Research har höjt riktkursen för Getinge till 200 kronor från tidigare 185 kronor. Samtidigt upprepades sälj av aktien.

Nokia och SSAB var båda något högre medan Elekta tappade svagt. Dessa tre aktier har lagts till på listor med sälj-case, hos Bank of America Merrill Lynch.

Kreditvärderingsinstitutet Moody's har vidare placerat Nokias kreditbetyg Ba3 under granskning för eventuell sänkning.

Stora Enso var dryga 2 procent högre. Bank of America Merrill Lynch har lagt till aktien på sin lista med köp-case, den så kallade "Most Preferred Basic Materials shares"-listan.

Nordea Equity Research har höjt rekommendationen för Nobia till köp, från tidigare behåll. Aktien steg 3,4 procent.

Karolinska Development steg kring 4 procent. Portföljbolaget Pergamum har rapporterat att det primära studiemålet uppnåddes i en randomiserad fas I/II-studie för LL-37 för behandling av venösa bensår.

Orexo lyfte dryga 8 procent till 71,50 kronor. Bolaget har nu fått ett godkännande från det amerikanska läkemedelsverket FDA av Zubsolv för användning av daglig underhållsbehandling av personer med opiatberoende. Bolaget upprepade att Zubsolv bedöms lanseras i USA i september 2013.

Feelgood steg 4,2 procent. Bolaget har tecknat ett treårigt ramavtal avseende företagshälsovård för Stockholms läns landsting, med start vid årsskiftet 2013/2014 samt möjlighet till förlängning med ytterligare två plus ett år.

Nomura har dragit ned riktkursen för Africa Oil till 80 kronor, från 88 kronor, med bibehållen rekommendation köp. Oljeprospekteringsaktien tappade 2,5 procent till 45 kronor.

Regeringskrisen i Portugal och turbulensen i Egypten har hamnat i fokus på finansmarknaderna under de senaste dagarna.

Egyptisk militär uppges på onsdagskvällen ha avsatt landets president, Muhammed Mursi, i en åtgärd för att få ett slut på de omfattande protesterna i landet.

Paulo Portas, Portugals utrikesminister som lämnade in sin avskedsansökan tidigare i veckan och därmed hotade att fälla landets regering, ska möta premiärminister Pedro Passos Coelho för att försöka hitta en lösning i regeringsfrågan.

Portugisiska marknadsräntor har tickat ned kring 30 till 40 punkter på torsdagsförmiddagen. Spanska statspapper noterades nära oförändrade räntenivåer inför en emission av statsobligationer där auktionsresultatet väntas strax efter klockan 10.30.

Torsdagens makroagenda domineras i första hand av räntebeskeden från Bank of England, klockan 13.00, och ECB, klockan 13.45 med ECB-chefen Mario Draghis efterföljande presskonferens, klockan 14.30. Dagens räntebeslut från Bank of England är det första som fattas under ledning av den nye chefen, kanadensaren Mark Carney.

De amerikanska börsindexen stängde svagt upp på onsdagen och håller stängt för nationaldagsfirande på torsdagen.

USA-terminerna hade stigit mellan 0,3 och 0,4 procent, på torsdagsförmiddagen.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?