1515
Annons

Stark stänging efter räntebesked

Stockholmsbörsen steg på torsdagen efter räntebeskeden från ECB och Bank of England. På bolagsfronten kom en rad bolag i läkemedelssektorn för dagen med positiva besked, däribland Karolinska Development, Orexo och Sobi.

SIX Generalindex ökade 1,7 procent till 355 medan OMXS30-index steg 1,8 procent till 1.175. Omsättningen var 10,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Europeiska centralbanken, ECB, meddelade att man vid torsdagens direktionsmöte beslutat att lämna styrräntan oförändrad vid 0,50 procent. Beslutet var i linje med marknadens förväntningar.

ECB:s ordförande Mario Draghi hade en väldigt duvaktig ton när han berättade att räntan kommer ligga vid nuvarande eller lägre nivåer under en längre tid. Det skrev Nordeas chefsanalytiker Anders Svendsen i ett marknadsbrev.

"Dessutom hade direktionen en omfattande diskussion om att sänka räntorna - den ser inte 0,50 procent som en nedre gräns - och har ett öppet sinne för alla olika räntor, inklusive depositräntan. Det är sannolikt så duvaktig ECB hade kunnat vara utan att faktiskt agera", resonerar Svendsen.

Dessförinnan presenterade Storbritanniens motsvarighet Bank of England som väntat att dess viktigaste styrränta blir oförändrad på 0,50 procent och att programmet för tillgångsköp lämnas oförändrat vid 375 miljarder pund.

Nokia ska enligt vad som tidigare spekulerats kring lansera den nya smartphonemodellen "Eos" vid en pressträff i New York på torsdag nästa vecka. En bild har nu läckt ut på modellen på Twitterkontot evleaks vilket tidigare läckt andra modeller. Det rapporterade CNet. Tillsammans med bilden finns texten "Nokia Lumia 1020 for AT&T, 2013", vilket indikerar att USA-operatören kommer lansera den. Nokia-aktien ökade 3,3 procent till 27,25 kronor.

Bland de mest handlade aktierna ökade H&M 1,9 procent, Nordea gick fram 1,7 procent och Sandvik stärktes 1,3 procent.

Karolinska Developments portföljbolag Pergamum har rapporterat positiva preliminära effektdata från en fas I/II-studie med LL-37 i patienter med svårläkta sår. Aktien höjdes 5,9 procent.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi, Swedish Orphan Biovitrum, presenterar tillsammans med partnern Biogen Idec nya data från fas III-studien A-long. Resultaten visar att hemofili A-preparatet Eloctate uppfyller den kliniska- och säkerhetsmässiga profilen i studien. Aktien noterades upp 1,2 procent.

Orexo har erhållit godkännande från amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för Zubsolv. Lansering i USA väntas i september. Aktien steg 12 procent.

Norska Statoil har med partners fattat ett investeringsbeslut på 2,1 miljarder norska kronor gällande en exportlösning för oljefälten Edvard Grieg och Ivar Aasen i Nordsjön. Investeringen uppges vara en förutsättning för att bygga ut och utveckla Edvard Grieg-fältet, där Lundin Petroleum är operatör. Lundin Petroleum sjönk 0,1 procent.

Byggbolaget Skanska fortsatte att rulla in orders. I dag meddelades ett sjukhuskontrakt med Williamson County Hospital District i USA värt cirka 330 miljoner kronor. Skanska var upp 1,3 procent.

På rekommendationsfronten gjorde Bank of America Merrill Lynch en del förändringar inom bankens sektorlistor över minst och mest föredragna aktier. Stora Enso adderades till listan över mest köpvärda bolag inom basmaterial-sektorn och aktien noterades upp 2,7 procent.

Nordea höjde rekommendationen för Nobia till köp från tidigare behåll. Aktien gick fram med 8,8 procent.

Vidare tog UBS bort Getinge från sin "least preferred"-lista. Aktien avancerade 3,9 procent.


Innehåll från H1 CommunicationAnnons

Försäkringsförmedling – en nyckelfaktor i modern outsourcad kundservice

Det blir allt viktigare för företag att kunna tillhandahålla ett komplett erbjudande till sina befintliga slutkunder. Då blir försäkringsrelaterade produkter ett alltmer attraktivt komplement för att skapa proaktivitet, ökad lönsamhet och binda kunden närmare sig.

– Det här gör att vi måste växla upp och bredda vårt erbjudande för att möta marknadens nya behov. Därför har vi nu som första kundserviceföretag i Sverige lagt till tjänsten försäkringsförmedlare i vårt erbjudande. Vi ser det som ett naturligt komplement till våra övriga tjänster för att kunna vara en ”one-stop-shop” inom kundservice, säger Mattias Lööv, vd på H1 Communication.

Skapar merförsäljning

Trenden idag är att det utgående säljsamtalet inte längre ger ett positivt resultat. Ett betydligt effektivare sätt att skapa merförsäljning är istället att komplettera sina produkter och tjänster med exempelvis försäkringsrelaterade produkter. Men att sälja försäkringsprodukter är komplext och det krävs att företag lever upp till de regelkrav kring bland annat informationssäkerhet som finns i Sverige och EU. 

– Efter en intensiv och noggrann tillståndsprocess har vi erhållet Finansinspektionens godkännande som sidoverksam försäkringsförmedlare. Det medför att vi nu kan hjälpa företag, som inte har tillstånd eller en uppbyggd organisation kring försäkringsprodukter, att snabbt komma igång med försäljning och kundservice kring detta på ett enkelt och tryggt sätt, berättar Mattias Lööv. 

ISO 27001 certifierad

H1 Communication sköter alla kontakter med myndigheter, sätter upp rutiner och ser till att all dokumentation är korrekt enligt gällande lagstiftning. Företaget, som är branschens enda outsourcingaktör inom kundservice som är certifierad i informationssäkerhet (ISO 27001), hjälper sina kunder med kundservice, teknisk support, PKI-tjänster och svarsservice. Försäkringsförmedlingstjänsten drogs igång våren 2021 och erbjuds till svenska kunder, men målsättningen är att kunna erbjuda tjänsten på fler marknader framöver. 

– Det har varit en lärorik tillståndsprocess och jag ser att tillståndet tillsammans med vår ISO 27001 certifiering skapar nya tillväxtmöjligheter för både våra kunder och oss, avslutar Mattias Lööv.

Om H1 Communication

H1 Communication AB grundades 2007 utifrån övertygelsen; att människor som känner glädje är de som bidrar till en positiv stämning och får saker att hända – grunden i en fantastisk kundupplevelse. Vi är en av Nordens ledande partner för outsourcing av kundservice, har 350 medarbetare på fem orter och är ISO 9001/14001 samt 27001 certifierad.

Outsourca kundtjänst - så upphandlar du contact center  H1 

Lär mer om vår Försäkringsförmedling  H1

Mer från H1 Communication

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med H1 Communication och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?