1515
Annons

Råvaror: Guldpriset stärktes något<br />

Råvarupriserna fortsatte vara på svaga minusnivåer under torsdagens eftermiddag, med undantag för vissa basmetaller. Att Egyptens president avsattes på onsdagskvällen avbröt de senaste dagarnas uppgångar på oljemarknaden.

Vid klockan 16.10 hade WTI-oljan i första terminsposition sjunkit med 0,20 dollar till 101,04 dollar per fat, medan Nordsjöoljan Brent tappat 0,39 dollar till 105,37.

"Oron har lättats något efter att Mursi avsatts, vilket leder till en måttlig nedåtpress för oljan. Det är fortfarande för tidigt att säga att situationen förbättrats avsevärt. Utbudsrisker kommer att fortsätta pressa priset", kommenterade Carsten Fritsch, analytiker vid Commerzbank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Priset på råolja har stigit rejält de senaste dagarna med oro för den politiska situationen i Egypten och statistik som visat på sjunkande lager.

Egyptens militär tvingade på onsdagskvällen bort president Mohammed Mursi, som nu är arresterad i väntan på en förundersökning om brott.

På torsdagen svors sedan Adli Mansour, ordförande vid Egyptens författningsdomstol, in som president under en övergångsperiod.

På ädelmetallmarknaden föll spotpriset på guld strax över 1 dollar till cirka 1.252 dollar per uns, medan silvret tappat 0,18 dollar till 19,60.

Den brittiska centralbanken Bank of England lämnade sin viktigaste styrränta, basräntan, oförändrad på 0,5 procent. Strax efter BOE:s räntebesked var det ECB:s tur, och även den europeiska centralbanken lämnade sina viktigaste styrräntor oförändrade.

ECB:s chef Mario Draghi sade på den efterföljande presskonferensen att räntorna kommer att förbli låga under en utdragen period.

På valutamarknaden stärktes dollarn mot en rad valutor. Euron backade till en nivå om 1:2902 mot dollarn, från 1:2984 på måndagen.

Närmast i blickgånget för investerare ligger den amerikanska jobbrapporten på fredag. Sysselsättningen utanför jordbrukssektorn väntas ha ökat med 165.000 personer i juni, efter en preliminär ökning med 175.000 i maj. Arbetslösheten bedöms uppgå till 7,5 procent, ned från 7,6 procent i maj.

"Sysselsättningsstatistiken är viktig att ha koll på. Samtidigt har situationen i Portugal lättats något", kommenterade Nomura-analytikern Saeed Amen till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden har kopparns tremånaderstermin sjunkit 48 dollar till 6.945 dollar per ton. Zink och aluminium är samtidigt 6 respektive 4 dollar högre.

Fan Jianping, chefekonom på State Information Center, uppgav enligt 21st Century Business Herald att Kina kan få svårt att uppnå tillväxtmålet på 7,5 procent i år. Såväl industri- som tjänste-PMI i Kina sjönk i juni.

"Koppar står inför en stark motståndsnivå vid 7.100 dollar på oro för Kina och Europa. Nu ligger allt fokus på fredagens jobbrapport", sade Li Ye på Shenyin & Wanguo Futures till Bloomberg News.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?