1515
Annons

Räntor och valutor:&nbsp; ECB-besked tynger <br />

Duvaktiga framåtblickande uttalanden från Bank of England och ECB försvagade på torsdagen pundet och euron. Här hemma talade finansminister Anders Borg om den svenska ekonomin och behovet av stöd för återhämtningen.

Europeiska centralbanken meddelade efter torsdagens möte att man beslutat att lämna räntorna oförändrade. Styrräntan ligger därmed kvar på 0,50 procent, vilket var i linje med 61 av 62 analytikers prognos enligt Bloomberg News enkät.

Under presskonferensen efteråt sade ECB-chefen Mario Draghi att penningpolitiken kommer vara fortsatt ackommoderande så länge det behövs och att räntorna kommer ligga på nuvarande, eller lägre nivåer, under en "utdragen period".

Det som ligger till grund för detta är dämpad inflationsutveckling på medellång sikt, svaghet i realekonomin och dämpad monetär dynamik.

Mario Draghi sade att ECB-rådet därmed införde en "nedåtbias" för räntan, ett beslut som var enhälligt. Under torsdagen förekom även omfattande diskussioner om en räntesänkning.

Enligt ECB-chefen talade svaga penningmängdssiffror och kreditflöden för en sänkning, och ECB:s huvudscenario för ekonomin med en återhämtning mot slutet av året mot en sänkning.

Nordea skrev i en kommentar att Mario Draghis uttalanden var klart duvaktiga och en reaktion mot den senaste tidens stigande marknadsräntor.

"De nya uttalandena bör dock inte innebära någon skillnad på medellång sikt eftersom de inte innebär några specifika åtaganden", skrev Nordea. "Förbättras data fortsatt ska vi inte förvänta oss någon sänkning från ECB".

Nordea skrev att tonen i dagens tal stödjer deras uppfattning om att barriären mot fler insatser är väldigt låg.

"Dagens intryck är att ECB söker en ursäkt för att sänka räntorna ytterligare", skrev banken.

Europaräntorna sjönk överlag efter ECB-beskedet. Den tyska tioåriga obligationsräntan sjönk till 1,63 procent vid svensk stängning på torsdagen, 2 punkter lägre än på onsdagen, medan den tvååriga räntan var ned 5 punkter till 0,11 procent.

Även italienska och spanska räntor sjönk, tioåringarna var ned 8 respektive 9 punkter vid svensk stängning.

Även i Portugal sjönk räntorna på torsdagseftermiddagen. Mario Draghi berömde landets resultat i presskonferensen och kallat dessa "signifikanta, anmärkningsvärda, om inte enastående". Han sade också att Portugal är i säkra händer.

Euron föll efter Mario Draghis uttalande om att hålla räntorna låga framöver. Den europeiska valutan tappade mot både dollarn och yenen och handlades vid svensk stängning på 1:29 mot dollarn jämfört med 1:30 samma tid på onsdagen.

"För en centralbank som varit så motvillig att ge besked om framtida åtaganden är dagens vägledning allt vi kan önska av ECB just nu. Euron är med rätta lägre med nuvarande nedåtbias", sade Daragh Maher på HSBC till Bloomberg News.

Även den brittiska centralbanken lämnade efter sitt penningpolitiska möte på torsdagen basräntan oförändrad, på 0,50 procent. BOE meddelade även att de lämnar målet för tillgångsköp oförändrat till 375 miljarder pund. Båda beskeden var i linje med vad analytikerna väntat sig.

Bank of England konstaterade att marknadsräntorna internationellt har stigit betydligt sedan majprognosen, och att tillgångspriserna har varit volatila.

I Storbritannien har det varit ytterligare tecken på att en återhämtning är på väg, även om den fortsätter att vara svag jämfört med tidigare, och en viss svaghet väntas kvarstå en tid framöver.

Inflationen väntas stiga ytterligare på kort sikt, men röra sig tillbaka mot 2-procentsmålet i takt med att det externa pristrycket försvinner och en ny uppgång i produktivitetstillväxten dämpar inhemskt kostnadstryck.

"Den betydande uppgången i marknadsräntorna kommer enligt kommittén tynga utsikterna. Den antydda uppgången i den förväntade räntebana var inte berättigad av den senaste utvecklingen i den inhemska ekonomin", skrev BOE.

Efter beskedet tappade pundet mot dollarn, från nivåer kring 1:53 till 1:51.

"Uttalandena var något mer duvaktiga än väntat, ifrågasätter marknadsräntornas uppgång den senaste tiden och signalerar att monetär policy kommer vara ackommoderande för en längre tid. Det gör pundet sårbart gentemot euron och dollarn", sade Paul Robson på Bank of Scotland till Bloomberg News.

Här hemma presenterade finansminister Anders Borg på torsdagen finansdepartementets nya prognoser vid en pressträff i Visby. Regeringen spår nu att Sveriges BNP ökar med 1,3 procent i år, 2,1 procent nästa år och 3,5 procent år 2015 vilket för 2013 är 0,1 procentenhet högre än vad regeringen spådde i vårbudgeten men 0,1 procentenhet lägre för 2014 och 2015.

Den öppna arbetslösheten väntas uppgå till 8,4 procent i år, 8,4 procent nästa år och 8,1 procent år 2015, vilket är en något högre siffra för i år jämfört med vårbudgeten (8,3) men är i övrigt oförändrat.

Det offentliga finansiella sparandet väntas uppgå till -1,3 procent i år, -0,8 procent nästa år och +0,3 procent år 2015 vilket är en mer positiv prognos än i vårbudgeten.

Enligt Anders Borg finns riskerna fortsatt på nedsidan, vilket också var regeringens bedömning i vårpropositionen.

Finansministern konstaterade att en stor del av de arbetslösa utgörs av heltidsstuderande vilket kan ses som positivt men att den negativa tolkningen är att företagens anställningsvilja inte är så god som vi tidigare trott.

"Vi ser inte mot denna bakgrunden en snabb återhämtning på arbetsmarknaden, de förändringar som SCB gjort av befolkningsutvecklingen med mera talar för att arbetslösheten inte kommer att sjunka snabbt", sade han.

Beträffande de offentliga finanserna så har det blivit lite bättre skatteintäkter än väntat från arbete, men samtidigt ligger kostnaderna för arbetsmarknaden kvar på högre nivåer.

När det gäller överskottsmålet sade han att detta ska gälla över hela konjunkturcykeln, vi bör vara tillbaka på ett överskott på 1 procent av BNP 2017.

"Det grundläggande är att man bör föra en expansiv finanspolitik givet de här prognoserna", sade Anders Borg.

Kronan stärktes under torsdagens 6 öre till 6:64 mot euron, men var i princip oförändrad mot dollarn från onsdagens stängning.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?