1515
Annons

Råvaror: Oljepriset faller<br />

Råvarupriserna sjönk på bred front på tisdagen. Oljepriset, i synnerhet på den amerikanska WTI-oljan, påverkades av osäkerhet inför veckan - som innehåller både räntebesked från Fed och USA:s preliminära BNP för det andra kvartalet.

Strax efter klockan 18 noterades WTI-oljan i första termin 1,47 dollar lägre till 103,08 dollar per fat, medan Brent tappade 0,53 dollar till 106,92.

"Det finns en del oro över den amerikanska ekonomin. Investerare förväntar sig att en del av veckans statistik inte kommer att vara vidare stark, och börjar bli väldigt oroliga för hur efterfrågan kommer se ut under andra halvan av året", kommenterade Michael Lynch, chef på Strategic Energy & Economic Research i Winchester, till Bloomberg News.

En preliminär rapport väntas på onsdagen visa att USA:s BNP steg med 1 procent i beräknad årstakt under årets andra kvartal, enligt Bloomberg News analytikerenkät, vilket kan jämföras med en tillväxt på 1,8 procent under de föregående tre månaderna.

"Vi ser definitivt vinsthemtagningar inför morgondagens BNP-data", sade Bill Baruch, marknadsstrateg på Iitrader.com i Chicago, till Bloomberg News.

Samtidigt var osäkerheten stor inför onsdagens räntebesked från den amerikanska centralbanken Federal Reserve, i vilket investerare riktar fokus mot huruvida centralbanken planerar att fortsätta med dess tillgångsköp, QE, i oförändrad takt eller påbörja en nedtrappning.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange hade kopparns tremånaderstermin försvagats 148 dollar till 6.730 dollar per ton, samtidigt som zink- och aluminiumpriset hade backat 13 respektive 17 dollar.

Enligt statistik sammanställd av Bloomberg visade 17 av 30 provinser i Kina en ekonomisk tillväxt under förväntningarna för det första halvåret. En siffra som ger stöd åt scenariot i vilket Kina missar sitt mål om en årlig tillväxt på 7,5 procent.

"Oro över efterfrågan i Kina undergräver konstant priset på koppar", kommenterade Adam Klopfenstein, marknadsstrateg på Archer Financial i Chicago, i en intervju med Bloomberg News.

Priset på guld noterades drygt 3 dollar lägre till 1.325 dollar per uns, medan silverpriset var 0,12 dollar lägre till 19,75.

Noteringar 18.10
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin #NAMN? 103:08:00
Brent, första termin -0:53 USD 106:92Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -148 USD 6.730
Zink -13 USD 1.834
Aluminium -17 USD 1.778
Nickel -117 USD 13.588
Bly -34 USD 2.031
Tenn -126 USD 19.799Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -3:07 USD 1.324:95
Silver -0:1175 USD 0,84375


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?