ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Max ägare plockar ut 100 Mkr

  • Vice-vd Christoffer Bergfors och vd Richard Bergfors. Foto: Rickard Kilström
Hamburgerkedjan Max omsatte i fjol 1,6 miljarder kronor med en vinst efter skatt på 126 miljoner kronor. Ägarfamiljen, med pappa Curt Bergfors i spetsen, passar samtidigt på att plocka ut 100 miljoner kronor i utdelning.

Hamburgerkedjan Max fortsätter att växa i raketfart. Under 2012 ökade omsättningen med närmare 11 procent till 1,6 miljarder kronor. Och tillväxten fortsatte i nästan samma takt under det första halvåret i år, enligt siffror som di.se tagit del av.

Kedjan, som grundades av Curt Bergfors 1968, har nu 105 restauranger, 95 i Sverige och 10 i Dubai, Norge och Danmark.

Regeringens sänkning av restaurangmomsen, från 25 till 12 procent i början av 2012 har bidragit till Max starka tillväxt.

”Vi sänkte priserna med hela momsbeloppet och höll dem stabila hela året. I år har vi tvingats höja priserna marginellt till följd av ökade löner och högre priser på nötkött, kyckling och spannmål”, säger vd Richard Bergfors.

Under 2012 öppnade Max sju restauranger i Sverige och anställde runt 400 personer.

”Jag tror vi hamnar på en tillväxt på minst 10 procent i år och kan fortsätta nyanställa ungefär lika många. Vid årsskiftet har vi nog runt 3.500 medarbetare i Sverige skulle jag säga”, säger vd Richard Bergfors.

Max vinstmarginal har endast ökat marginellt sedan restaurangmomsen sänktes. Mellan 2011 och 2012 ökade den med från 9,7 procent till 10,4 procent.

”Vi gav tillbaka hela momssänkningen, så marginalerna är i stort sett oförändrade. Dessutom kostar vår expansion, inte minst den som sker i utlandet”, säger Richard Bergfors.

Vinsten efter skatt uppgick till 126,1 miljoner kronor under 2012. Ägarfamiljen passade samtidigt på att plocka ut 100 miljoner konor i utdelning.

Enligt Richard Bergfors äger han och hans två bröder knappt 5 procent av bolaget vardera. Den ena brodern, Christoffer Bergfors, är vice vd Max. Lillebror Wilhelm är bara 14 år gammal och ännu inte engagerad i familjeföretaget.

Cirka 85 procent av bolaget ägs av pappa Curt Bergfors som grundade Max 1968. Enligt Richard Bergfors ska inte utdelningen användas till investeringar i nya verksamheter eller bolag.

”Curt använder främst pengarna till amorteringar på privata bostadsfastigheter”, säger han.

Tyck till