1515
Annons

Stockholmsbörsen: H&amp;M tar täten<br />

Stockholmsbörsen hade viss positiv utveckling i öppningshandeln på måndagen, i likhet med de ledande europeiska handelsplatserna. H&M gav indexstöd efter en rekommendationshöjning från Deutsche Bank.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 var 0,3 procent högre till nivån 1.231, kring klockan 10.15. Omsättningen på Stockholmsbörsen var då en dryg miljard kronor. Tyska DAX, franska CAC, brittiska FTSE100 och regionala Euro Stoxx 50 var då samtliga upp mellan 0,1 och 0,5 procent.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för H&M till köp från behåll med en ny riktkurs på 275 kronor, upp från 240 kronor. Modejättens aktie steg 1,1 procent till 240:90 kronor.

Getinge var omkring 2 procent högre. UBS har plockat bort hälsovårdsaktien från en lista med sälj-case, så kallad "Least Preferred list".

Bland bolag som hämmade utvecklingen inom OMXS30 återfanns Volvo och Boliden med nedgång på 0,8 respektive 1,4 procent. Carnegie var stor nettosäljare av Boliden.

Denna vecka är lugnare jämfört med närmast föregående veckor på svensk rapportfront. Inom svenska storbolagsindexet OMXS30 publicerar dock Astrazeneca kvartalssiffror senare i veckan, läkemedelsaktien var 0,5 procent upp på måndagen.

Bland annat även Loomis, Meda och Lundin Mining väntas publicera kvartalsresultat senare i veckan.

På bolagsnyhetsfronten har kreditvärderingsinstitutet Moody's bekräftat Millicoms kreditbetyg Ba2, men ändrat utsikterna för betyget från stabila till negativa. Teleoperatörens aktie var 0,2 procent lägre.

HIQ var svagt upp. It-konsulten har ett tidigare långsiktigt finansiellt mål om en tillväxt på 30 procent per år, medan tillväxten endast var knappa 7 procent under 2012.

"Det är klart att det är svårt att växa lika snabbt när vi är så stora. Men jag tror absolut att det är realistiskt att nå mellan 15 och 20 procent igen", sade vd Lars Stugemo till Dagens Industri på frågan hur realistiskt det är att nå tillbaka till en årlig tillväxt på 30 procent.

På makrostatistikfronten visade svensk detaljhandelsstatistik för juni en större ökning än väntat.

Före lunch på måndagen väntas Italien sälja statsskuldsväxlar och i eftermiddag kommer siffror på kontrakterade husköp i USA under juni månad (klockan 16.00).

Senare i veckan väntar räntebesked från Federal Reserve samt även ECB och Bank of England. På fredag publiceras den amerikanska jobbrapporten för juli.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen var från 0,2 till 0,3 procent lägre, på måndagsförmiddagen.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?