1515
Annons

Råvaror: Avvaktande inför tung statistikvecka<br />

Priserna på råvaror visade små rörelser på veckans inledande handeldag.

På råoljemarknaden noteras WTI-oljan 0:15 dollar lägre till 104:55 dollar per fat, medan Brent samtidigt är upp 0:22 dollar till 107:39.

"Det är en betydelsefull statistikvecka för marknaden. Faktum att situationen i Egypten är tillbaka på nyheterna kommer troligen påverka riskuppfattningen bland en del traders", sade Ric Spooner, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets till Bloomberg News.

I Egypten dog minst 72 personer i helgen i spåren av våldsamheter mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor. Inrikesminister Mohamed Ibrahim försökte lugna situationen men klargjorde samtidigt att "polisen har åtagit sig att uppnå säkerhet och stabilitet för landet, och är kapabel att göra det".

Den kommande veckan är fullspäckad med relevanta hållpunkter för finansmarknaden. På onsdagen presenterar Fed ett nytt räntebesked, och USA publicerar snabberäknad BNP för andra kvartalet. Vidare kommer den amerikanska jobbrapporten på fredagen.

"Det är en hel del amerikansk data som kommer publiceras under de kommande dagarna. Alla kommer att titta på det för att se om den amerikanska ekonomin fortsätter på någon sorts tillväxtbana", sade David Lennox, resursanalytiker vid Fat Prophets till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna är spotpriset på guld i stort sett oförändrat på 1.332 dollar per uns, medan silvret är ned 0:05 dollar till 19:96.

"Marknadsaktörerna väntar helt klart på onsdagens möte med Federal Reserve, som de hoppas kommer att ge en del ledtrådar kring hur Fed ska agera härnäst, eftersom det fortfarande finns en del osäkerhet kring det exakta tidsschemat vad gäller tillbakadragandet av obligationsköpsprogrammet", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På London Metal Exchange är kopparns tremånaderstermin ned 6 dollar till 6.856 dollar per ton, medan zink har sjunkit 10 dollar till 1.845 dollar per ton.

Noteringar klockan 11.45
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin -0:15 USD 104:55:00
Brent, första termin +0:22 USD 107:39:00Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -6 USD 6.856
Zink -10 USD 1.845
Aluminium -2 USD 1.792
Nickel -65 USD 13.785
Bly oför 2.050
Tenn -45 USD 19.425Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -1:22 USD 1.332:08
Silver                                 
-0:0505 USD 1,45625


Innehåll från Mpya Sci & TechAnnons

Nischad specialistkompetens på rekordtid

Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.
Ellinor Crafoord, Jonas Bonn, Maria Andersson och Anna Thaung.

I en pandemi, där man snabbt behöver ta fram vaccin, handlar det om att hitta specialistkompetens på kort tid. Det som i vanliga fall tar år har nu tagit månader. Mpya Sci & Tech har dragit sitt strå till stacken.

För att ta fram ett vaccin på rekordtid har läkemedelsindustrin kraftsamlat och delat kunskap på ett helt nytt sätt. En viktig faktor har varit att snabbt få in specialister för att kunna göra de omställningar som krävs. Ett av företagen som har varit med och stöttat läkemedelsbolagen i att hitta nischad specialistkompetens på rekordtid är Mpya Sci & Tech.  

– Vår verksamhet bygger på att matcha kompetens mot behov, och just i dessa tider har det varit extra viktigt att ha rätt kompetens redo för att bistå kunderna snabbt, säger Ellinor Crafoord, Talent Advisor på Mpya Sci & Tech.    

Mpyas specialister är ute på många olika uppdrag. Jonas Bonn, QA specialist för datoriserade system, jobbar just nu på Valneva och vittnar om tajta deadlines och högt ställda krav på den kompetens som anlitas. Maria Andersson, specialist inom validering, beskriver en liknande situation på Novavax där hon är på uppdrag just nu. Maria jobbar med att validera en analysmetod av Novavax-vaccinet. En annan Mpya-konsult, Anna Thaung, QA-specialist på Novavax, berättar om vikten av tvärfunktionellt arbete. 

– Det är viktigt med nätverksmöjligheter när det går så fort. Både med konsultkollegor och kollegor i mitt valideringsnätverk. Det breddar min kunskap. 

Kompetensen att hitta rätt kompetens blir allt mer värdefull. Det handlar inte om att skaffa fram resurser – fler med samma kompetens – utan om att hitta kompletterande kunskap och nischade specialister som tillsammans med personal på läkemedelsbolagen kan utveckla nya lösningar.  

– Exakt, säger Ellinor Crafoord, och för att klara det behöver man vara öppen och nyfiken, men också modig. Vi ger våra konsulter svåra uppdrag, men vi stöttar dem helhjärtat och ser till att miljön ”här hemma” är stimulerande och trygg. 

Jonas Bonn fyller i. 

– Det är tydligt att kunskapsdelning hör framtiden till. Att samarbete över företagsgränser kommer ge världen bättre lösningar snabbare. 

Om Mpya Sci & Tech
Mpya Sci & Tech är ett konsult- och rekryteringsföretag inom teknik och naturvetenskap grundat 2019 med ambitionen att ge specialister en miljö att trivas och utvecklas i. Inte bara vad gäller kunskapsdelning och förkovran, utan också vad gäller ett hållbart yrkesliv där alla delar av livet får plats. ”The more life you live, the more passion you bring to work.” Mpya Sci & Tech har sin hemmabas i Stockholm, Uppsala och Göteborg och har över 80 anställda. Läs mer om Mpya Sci &Tech här. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Sci & Tech och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?