ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Pensionsbolag smygflyttade miljarder

  • Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Pensionsrådgivaren Strategi Placering anklagas för att utan kundernas vetskap ha flyttat miljardbelopp från en premiepensionsfond till en annan. Nu har bolaget polisanmälts för bland annat bedrägeri.

Bakom anmälan står Scientia, det fondbolag som drabbats av den massiva flytten av pensionspengar.

"Det inträffade drabbar oss, men de stora förlorarna är allmänheten och vanliga pensionssparare", säger Erik Lidén, vd på Scientia.

De berörda kunderna tog Strategi Placering över tidigare i juli genom en affär med branschkollegan Positiv Pension. Kort därefter började pengar föras över från Scientias aktiefond till en räntefond förvaltad av bolaget Optimus Fonder.

Enligt polisanmälan handlar det om totalt 2,1 miljarder kronor fördelade på 19 000 sparare som förts över.

Och enligt Scientia - som stödjer sig på uppgifter från pensionssparare som kontaktat bolaget - har en stor del av detta belopp flyttats utan medgivanden från kunderna. Ett tänkbart motiv är, enligt anmälan, att Strategi Placering fått "mångmiljonbelopp" i provisioner på fondbytena.

Händelserna riskerar att rubba allmänhetens förtroende för premiepensionssystemet, vilket skulle vara mycket olyckligt, säger Lidén.

Även Finansinspektionen (FI) har fått indikationer på att fondbyten genomförts utan pensionsspararnas vetskap.

"Vi har fått flera samtal till vår konsumentenhet de senaste veckorna, med uppgifter från kunder som ligger i linje med det du säger. Men vi har inte alla fakta än", säger Håkan Dahlberg, chef för enheten tillsyn investerarskydd på FI.

Inspektionen har i dagsläget inte inlett något formellt tillsynsärende, men "för en dialog" med Strategi Placering.

"Vi vill ha mer fakta om de senaste veckornas händelseutveckling. Vi kommenterar inte mer i detalj när det finns en pågående utredning", säger Dahlberg.

Pensionsmyndigheten har reagerat på de omfattande fondbytena, men har hittills inte kunnat påvisa att det handlar om otillåtna så kallade massfondbyten eller andra oegentligheter.

"Inte utifrån det vi kan se, och vi har inte drivit det vidare av den anledningen", säger Anna Ryberg på Pensionsmyndighetens presstjänst.

Hon råder kunder som känner sig felaktigt behandlade att i första hand vända sig till Finansinspektionen och Konsumentverket.

Generellt sett så avråder Pensionsmyndigheten spararna från att köpa den typ av tjänster som Strategi Placering och liknande företag erbjuder.

"De levererar inget mervärde och kostar mycket pengar, generellt", säger Anna Ryberg.

Fredrik Walldal är en av de berörda pensionsspararna. I hans fall flyttades över 100.000 kronor till Optimus Fonders räntefond.

"Det är helt oacceptabelt. Pengarna är flyttade till en fond utan mitt godkännande. Det är klart att man är besviken och upprörd, minst sagt", säger han.

Du har inte gett ditt medgivande till fondbytet?
"Nej, nej. Absolut
inte."

Enligt Fredrik Walldal försöker nu telefonförsäljare från Strategi Placering, med "aggressiva försäljningsmetoder", få honom att godkänna flytten - i efterhand.

"Men jag vill inte det. Jag har helt tappat förtroendet för dem."

Strategi Placerings vd Theodora Gergeo ville på fredagsförmiddagen inte kommentera brottsanklagelserna.

"Du måste mejla frågorna till mig. Jag kommer inte att kunna ta det via telefon."

Norrmalmspolisen i Stockholm bekräftar att polisanmälan har lämnats in och uppger att ärendet har överförts till Ekobrottsmyndigheten (EBM), som på i dag inte kan lämna någon information.

Tyck till