1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan tappar<br />

Torsdagens svenska arbetslöshetsstatistik och Konjunkturinstitutets barometerindikator gav inga stora rörelser på den svenska ränte- och valutamarknaden.

Svenska räntor handlas stabilt med den tioåriga statsobligationsräntan oförändrad, och tvååringen ned 1 punkt jämfört med på onsdagen.

Kronan handlas cirka 3 öre svagare mot dollarn och 2 öre svagare mot euron.

Tyska räntor sjunker några punkter trots att IFO-index över klimatet inom det tyska näringslivet kommit in något starkare än väntat, samtidigt som Europabörserna är ned.

En uppgång efter svensk stängning på onsdagen och på torsdagsmorgonen innebär att den tioåriga tyska statsobligationsräntan trots det handlas 2 punkter upp jämfört med onsdagen.

Enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning som kom på torsdagen var arbetslösheten 9,1 procent i juni, icke säsongsrensat (AKU), medan prognosen i SME Direkts enkät låg på 9,2 procent.

I maj var arbetslösheten 8,2 procent och i juni 2012 uppgick arbetslösheten till 9,1 procent.

Säsongsrensat uppgick arbetslösheten till 8,0 procent i juni, 0,1 procentenheter under prognosen, jämfört med 7,9 procent föregående månad.

"Min bild är att inget av data påverkar Riksbanken i någon riktning utan ligger i linje, det mesta är relativt oförändrat mot föregående månad", säger Roger Josefsson på Danske Bank till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det var på marginalen positivt. Man kan konstatera att arbetslösheten håller på att glida ned sakta men säkert, sysselsättningen stiger men det är extremt volatilt. Man ska vara försiktig med att uttala sig då det är mycket tekniska data som påverkar", säger han.

Handelsbanken skriver i en kommentar att siffrorna inte ger Riksbanken någon anledning att "bli duvaktig".

"Sammantaget indikerar inte dessa siffror något behov för Riksbanken att ändra sina sysselsättningsprognoser eller sin räntebana", skriver Handelsbanken.

På torsdagen kom även Konjunkturinstitutets barometerindikator, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, in något sämre än väntat till 95,4 i juli från reviderade 94,6 i juni. Det väntade utfallet var 95,7.

"Barometerindikatorn indikerar att tillväxten i svensk ekonomi fortfarande är svagare än normalt. Av sektorerna i näringslivet bidrog bygg- och anläggningsverksamhet, detaljhandel och privata tjänstenäringar positivt. Indikatorn för tillverkningsindustri backade marginellt. Dessutom steg konfidensindikatorn för hushållen med närmare 2 enheter i juli och passerade därmed det historiska genomsnittet med några tiondelar", skriver Konjunkturinstitutet.

Konjunkturbarometern visade också att konfidensindikatorn för det totala näringslivet uppgick till 96,4 i juli, jämfört med 95,4 föregående månad.

För tillverkningsindustrin låg indikatorn på 93,8, sämre än väntade 96,1.

Konjunkturinstitutet skrev att såväl orderingång som produktionsvolym i tillverkningsindustrin i det närmaste var oförändrad under andra kvartalet. Sysselsättningen har emellertid fortsatt att minska och företagen räknar med ytterligare nedskärningar. Orderingång och produktionsvolym bedöms stiga något under tredje kvartalet.

"Förväntningarna är ganska spretiga, få banker och få analytiker gör det svårt att värdera, men generellt ser det okej ut. Det mesta utvecklades sidledes. Lätt negativt var att sysselsättningskomponenterna generellt var ned. Jag hade hoppats på en starkare siffra, men det är ingen fara på taket", säger Roger Josefsson.

Konjunkturinstitutets undersökning om hushållens inköpsplaner visade att konsumenternas samlade förväntningar, CCI, steg till 100,3 i juli, jämfört med 98,2 i juni, vilket var högre än väntade 99,3.

"På konsumentsidan sidan vara det positiva tongångar, vilket går stick i stäv med detaljhandelsdata, så här borde det varit en nedgång. Men det här är en bra indikator för konsumtionen om man tittar framåt", säger Roger Josefsson.

De monetära finansinstitutens utlåning till hushållen steg 4,7 procent i juni jämfört med i juni 2012, en ökning som var lika stor som i maj och i linje med förväntningarna.

I Tyskland steg IFO-index över klimatet inom näringslivet till 106,2 i juli från 105,9 i juni, vilket var något högre än väntat.

Index över det aktuella läget steg till 110,1, vilket också var högre än väntat, medan index över förväntningarna om framtiden sjönk till 102,4.

"IFO-index pekar fortfarande mot en fortsatt återhämtning i tysk industriproduktion även om takten verkar gå ned lite", skriver Danske Bank i en kommentar.

Statistik från den europeiska centralbanken, ECB, visade att penningmängden i euroområdet, mätt som M3, steg 2,3 procent i juni jämfört med samma månad föregående år, vilket var lägre än väntade 3,0 procent.

USA-räntorna är stabila med den tioåriga statsobligationen upp 1 punkt jämfört med svensk stängning på onsdagen och den tvååriga räntan oförändrad.

Dollarn har stärkts lite till 1,319 mot euron med försvagats lite mot yenen till 99,91.

Noteringar 11.40
USD/SEK 3,824306 (6:4836) Statsobl 2y 1,09 -1,1
EUR/SEK 4,436806 (8:5727) Statsobl 10y 2,18 -2,18
EUR/USD 2,254861 (1:3223) Räntegap/ty 53 -55
US obl 10y 2,58 -2,57 Tysk obl 10y 1,65 -1,63


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?