1515
Annons

Räntor &amp; valutor: Kronan tappar<br />

Tyska marknadsräntor steg på torsdagen efter att IFO-index kommit in något starkare än väntat, en riktning även USA-räntorna tog efter att orderingången på varaktiga varor stigit. Även svenska marknadsräntor steg på torsdagen.

På valutamarknaden var dollarn i stort sett oförändrad mot euron och handlades till 1:323 vid svensk stängning men försvagades lite mot yenen till 99:75 från 100:25.

Kronan försvagades knappt 3 öre mot dollarn till 6:51 och 4 öre mot euron till 8:61.

På torsdagen kom svensk arbetslöshetsstatistik och Konjunkturinstitutets barometerindikator men utfallen kommer inte påverka Riksbanken i något håll, enligt analytiker.

Enligt SCB:s Arbetskraftsundersökning var arbetslösheten 9,1 procent i juni, icke säsongsrensat, medan prognosen i SME Direkts enkät låg på 9,2 procent.

Säsongsrensat uppgick arbetslösheten till 8,0 procent i juni, 0,1 procentenheter under prognosen, jämfört med 7,9 procent i maj.

"Min bild är att inget av data påverkar Riksbanken i någon riktning utan ligger i linje, det mesta är relativt oförändrat mot föregående månad", sade Roger Josefsson på Danske Bank till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det var på marginalen positivt. Man kan konstatera att arbetslösheten håller på att glida ned sakta men säkert, sysselsättningen stiger men det är extremt volatilt. Man ska vara försiktig med att uttala sig då det är mycket tekniska data som påverkar", fortsatte han.

På torsdagen kom även Konjunkturinstitutets barometerindikator in, och steg till 95,4 i juli från 94,6 i juni. Utfallet var något svagare än väntade 95,7.

Swedbank skrev i en kommentar att dataskörden stödjer deras syn om en gradvis återhämtning under årets andra halva, med en något ljusare prognos för den inhemska ekonomin.

"Enligt oss är data gott och väl i linje med Riksbankens prognoser i den penningpolitiska rapporten i juli och kommer inte ändra den nuvarande bedömningen gällande reporäntebanan", skrev Swedbank.

Konjunkturbarometern visade också att konfidensindikatorn för det totala näringslivet uppgick till 96,4 i juli, jämfört med 95,4 föregående månad. För tillverkningsindustrin sjönk indikatorn till 93,8 från 94,3, sämre än en väntad uppgång till 96,1.

Konjunkturinstitutet skrev att såväl orderingång som produktionsvolym i tillverkningsindustrin i det närmaste var oförändrad under andra kvartalet. Sysselsättningen har emellertid fortsatt att minska och företagen räknar med ytterligare nedskärningar. Orderingång och produktionsvolym bedöms stiga något under tredje kvartalet.

"Förväntningarna är ganska spretiga, få banker och få analytiker gör det svårt att värdera, men generellt ser det okej ut. Det mesta utvecklades sidledes. Lätt negativt var att sysselsättningskomponenterna generellt var ned. Jag hade hoppats på en starkare siffra, men det är ingen fara på taket", sade Roger Josefsson vid Danske Bank.

Vidare steg hushållens samlade förväntningar, CCI, till 100,3 i juli, jämfört med 98,2 i juni, vilket var högre än väntade 99,3.

"På konsumentsidan sidan vara det positiva tongångar, vilket går stick i stäv med detaljhandelsdata, så här borde det varit en nedgång. Men det här är en bra indikator för konsumtionen om man tittar framåt", sade Roger Josefsson.

I USA visade den veckovisa sysselsättningsstatistiken att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd steg med 7.000 till 343.000 personer under vecka 29, vilket var nästan helt enligt förväntningarna. Genomsnittet för de fyra senaste veckorna sjönk till 345.250, jämfört med 346.500 föregående vecka.

Orderingången på varaktiga varor steg samtidigt med 4,2 procent i juni jämfört med i juli, medan analytikerna hade räknat med en ökning med 1,4 procent.

Orderingången drogs upp en kraftig uppgång inom den civila flygindustrin där orderingången ökade hela 31,4 procent.

Exklusive transportsektorn var orderingången däremot oförändrad, jämfört med förväntningar om en uppgång med 0,5 procent, och det underliggande måttet orderingången för kapitalvaror exklusive försvar och flygindustri steg 0,7 procent, något mer än väntade +0,6 procent.

"Även om en kraftig ökning inom flygindustrin har blåst upp siffrorna de senaste tre månaderna finns det uppmuntrande detaljer i rapporten för tillverkningsindustrin det andra halvåret. Vi tror att tillverkningsindustrin kommer bidra mer till tillväxten under årets andra halva än under det första", skrev RDQ Economics i en kommentar.

USA-räntorna steg efter statistiken med den tioåriga statsobligationen upp 5 punkter jämfört med svensk stängning på onsdagen, till 2.62 procent.

"Det har kommit signaler på att den globala handeln har nått botten och att ekonomin återhämtar sig. USA har lett utvecklingen i termer av tillväxt, och stadsobligationsräntorna kommer sannolikt stiga, även om vi förväntar oss en del volatilitet de närmaste månaderna", sade Annalisa Piazza på Newedge Group till Bloomberg News.

Svenska räntor steg med den tioåriga statsobligationsräntan upp 4 punkter.

Spanska räntor sjönk med tioårsräntan ned 3 punkter, medan den italienska motsvarigheten steg 2 punkter.

De tyska räntorna steg i de långa löptiderna, med tioåriga statsobligationsräntan upp 6 punkter till 1.69 sedan tyska IFO-index över klimatet inom näringslivet stigit till 106,2 i juli från 105,9 i juni, vilket var något högre än väntat.

Index över det aktuella läget steg till 110,1, vilket också var högre än väntat, medan index över förväntningarna om framtiden sjönk till 102,4.

"IFO-index pekar fortfarande mot en fortsatt återhämtning i tysk industriproduktion även om takten verkar gå ned lite", skrev Danske Bank i en kommentar.

Statistik från den europeiska centralbanken som kom på torsdagsförmiddagen visade att penningmängden i euroområdet, mätt som M3, steg 2,3 procent i juni jämfört med samma månad föregående år, vilket var lägre än väntade 3,0 procent.

SEB skrev i ett marknadsbrev att den monetära dynamiken fortsätter vara dämpad i juni då ökningstakten av M3 på årsbasis oväntat saktade ned.

"Monetär expansion indikerar inte några risker på uppåtsidan för prisstabilitet på medellång sikt", skrev SEB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?