1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Dollarn kom igen<br />

Euroområdets preliminära inköpschefsindex steg betydligt mer än väntat i juli, till nivåer som gav hopp om att den långa recessionen nu går mot sitt slut. Detta fick räntespreadarna i euroområdet minskade och börserna steg. Euron stärktes mot dollarn, som dock återtog mark efter att amerikansk statistik också kom in över förväntningarna.

Tyska marknadsräntor steg 2-6 punkter på onsdagen, med den tioåriga statsobligationsräntan 6 punkter upp till 1,63 procent. Samtidigt sjönk räntorna i Spanien och Italien i kortare löptider.

Svenska statsobligationsräntor följde med omvärlden upp, om än mer försiktigt, och tioårsräntan steg 3 punkter till 2,18 procent. Kronan försvagades några öre mot euron.

Euroområdets samlade inköpschefsindex steg till preliminära 50,4 i juli från 48,7 i juni, klart över den uppgång till 49,1 som analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med. Det var också första gången sedan januari 2012 som PMI kom in över 50-strecket, som markerar gränsen för tillväxt.

Industrins PMI steg till 50,1 från 48,8, väntat 49,1, medan inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 49,6 från 48,3, väntat här en uppgång till 48,7.

I Tyskland steg det sammanvägda inköpschefsindexet till 52,8 i juli från 50,4 i juni, klart mer än väntat. Industrins inköpschefsindex steg till 50,3 från 48,6 och index för tjänstesektorn steg till 52,5 från 50,4.

"Det är en mycket uppmuntrande bild. Det är ganska brett baserat. Tyskland tar ledningen, följt av Frankrike, men också periferin ... ser en återgång till tillväxt i industrin", sade Chris Williamson, chefekonom vid Markit, som sammanställer statistiken.

Han tillade att inköpschefsindex indikerar att euroområdets BNP ökar med 0,1 procent under innevarande tredje kvartal.

"Recessionen i euroområdet verkar gå mot sitt slut efter två år", skrev Commerzbank i en kommentar där de tillade att det starka utfallet minskar sannolikheten att ECB nu skulle sänka räntorna.

De spår dock att tillväxten under det andra halvåret blir låg eftersom aktiviteten fortsatt dämpas av ett antal kvarvarande problem.

"Av denna anledning är det troligt att ledande indikatorer under de kommande månaderna kommer att sjunka en eller två månader och skaka om marknaderna och ECB. Mot denna bakgrund tror vi inte att ytterligare en räntesänkning är helt utesluten", skrev Commerzbank.

Ännu en positiv nyhet var att ECB:s kvartalsvisa undersökning av bankernas kreditvillkor visade vissa första tecken på att kreditåtstramningen i euroområdet kan vara på väg att ta slut. Bland annat lättade bankerna på lånevillkoren för konsumentkrediter för första gången sedan 2007.

Sämre var det i Kina, där inköpscheferna oväntat blev mer pessimistiska i juli. Snabbestimatet för HSBC:s och Markit Economics inköpschefsindex för industrin sjönk till 47,1 i juli från 48,2 i juni, den lägsta noteringen på elva månader. Väntat enligt Bloomberg News enkät var ett oförändrat index.

Danske Bank konstaterade i ett marknadsbrev att HSBC:s Kina-PMI nu sjunkit fyra månader i rad, men de ser vissa ljusglimtar som antyder att en stabilisering kan vänta runt hörnet. Bland annat steg index för exportorder kraftigt, till 47,7 från 44,0, och order/lager-kvoten förbättratdes markant efter att lagerindex sjunkit kraftigt.

"Vi räknar med att Kinas PMI är nära botten men aktiviteten överlag kommer troligen att vara fortsatt svag resten av året ... Nästa år ser vi en liten förbättring eftersom exporttillväxten får fart tack vare en starkare tillväxt i USA och Europa", skriver Danske Bank.

Amerikanska marknadsräntor drogs med upp av optimismen kring Europa och fortsatte sedan upp efter att även amerikansk statistik överraskat på uppsidan. Tioårsräntan steg 6 punkter till 2,57 procent.

Försäljningen av nya hem i USA steg hela 8,3 procent i juni, till 497.000 enheter uppräknat i årstakt. Det var den högsta nivån på fem år och över förväntningarna om en takt om 484.000 enheter. Det enda smolket i glädjebägaren var att utfallet i maj reviderades ned något.

"Husmarknaden står inför ytterligare uppgångar och är en nyckelfaktor för den amerikanska återhämtningen generellt", sade Stuart Hoffman, chefekonom vid PNC Financial Services i Pittsburgh, till Bloomberg News.

Markits preliminära inköpschefsindex för den amerikanska tillverkningsindustrin steg till 53,2 i juli från 51,9 i juni, Analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med en mindre uppgång till 52,6

Efter den positiva överraskningen i euro-PMI stärktes euron till drygt 1,325 mot dollarn, den starkaste nivån på en månad. Dollarn återtog sedan mark efter den amerikansk statistiken och vid svensk stängning hade euron stärkts till 1,322 från 1,319 vid samma tid på tisdagen.

Den japanska yenen försvagades till 100,25 mot dollarn från 99,90 och Australiendollarn tappade efter det svaga PMI-utfallet i Kina.

Den svenska kronan försvagades 2 öre mot euron till 8,57 och var i stort sett stabil till 6,48 mot dollarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?