1515
Annons

Räntor och valutor: Räntorna stiger<br />

Tyska räntor steg på tisdagen efter uttalanden från Kinas premiärminister Li Keqiang medan USA-räntor tog samma riktning inför stundande obligationsemissioner. På valutamarknaden var rörelserna små, men dollarn stärktes något.

Tyska räntor steg över hela linjen efter att Kinas premiärminister Li Keqiang sagt att Kina inte tillåter en tillväxt under 7 procent och därmed signalerat att Kina kommer tillföra expansionsstöd vid behov, något som dämpade efterfrågan på säkra investeringar.

"Risksentimentet generellt har understötts av kommentarerna från premiärministern", sade Allan von Mehren på Danske Bank i Köpenhamn till Bloomberg News.

Han tillade att viss oro över fallande överskottslikviditet trycker tyska räntor uppåt.

Tioåringen var vid svensk stängning på tisdagen upp 6 punkter till 1,57 procent, medan tvååringen steg 4 punkter till 0,14 procent.

Svenska räntor steg, med den tioåriga statsobligationen upp 5 punkter.

Även i periferin steg räntorna, 4-5 punkter i Italien, 3-7 punkter i Spanien medan räntorna i Portugal sjönk i de korta löptiderna men steg i de långa.

EU-kommissionens snabbestimat för konfidensindikatorn för hushåll i euroområdet kom in bättre än väntat på tisdagen, och steg till -17,4 i juli jämfört med -18,8 föregående månad.

Spanien sålde på tisdagsförmiddagen statsskuldsväxlar med tre och nio månaders löptid till en lägre ränta än vid föregående emission.

Visdare steg den franska industrins konfidensindikator till 95 i juli från 93 i juni månad, aningen högre än väntade 94.

USA-räntorna steg på tisdagen inför finansdepartementets emission av tvååriga stadsobligationer för 35 miljarder dollar på tisdagskvällen.

"Räntorna stiger eftersom marknaden bereder plats för nytt utbud den här veckan. Men överlag har marknaden blivit mycket lugnare. Investerare har till slut förstått att trots att Fed kan komma att reducera sina obligationsköp så kommer policyn vara fortsatt ackommoderande", sade Annalisa Piazza på Newedge Group i London till Bloomberg News.

Den amerikanska tioårsräntan steg 4 punkter från svensk stängning på måndagen, till 2,51 procent.

"Marknaden definierar 2,50 procent på tioåringarna som en logisk nivå", sade Thomas Roth på Mitsubishi UFJ Securities till Bloomberg News och tillade att emissionen på tisdagskvällen borde gå bra då statspapper med korta löptider efterfrågas av marknaden.

Senare i veckan ska även fem- respektive sjuåriga obligationer emitteras.

Amerikanska bostadspriser steg 0,7 procent under maj jämfört med i april uppgav regeringsorganet Federal Housing Finance Agency, FHFA, på tisdagen. Utfallet var något lägre än väntade 0,8 procent.

Dollarn stärktes något under tisdagen och handlas till 99,90 mot yenen (99,45) och till 1,319 mot euron, i stort sett oförändrat från måndagen.

"Tapering-historien har lugnat ner sig lite för tillfället. Volatiliteten är låg men kan vilken sekund som helst explodera uppåt. Det känns lugnt men jag tror att folk är på sin vakt", sade David Bloom på HSBC till Bloomberg News.

Kronan stärktes 1 öre mot dollarn till 6,48 och 1 öre mot euron till 6,55.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?