1515
Annons

Europabörser: Asien ger lyft<br />

Europabörserna har inlett dagens handelssession i en positiv tendens och tog rygg på utvecklingen i Asien där börserna såg breda uppgångar i spåren av Kinas premiärminister som gav sitt stöd åt fortsatt hög BNP-tillväxt.

Uppgångarna var omfattande i de flesta sektorer men störst bland gruv- och råvarubolag.

I London var FTSE 100 upp med 0,2 procent medan CAC40 i Paris steg 0,2 procent och DAX i Frankfurt ökade 0,3 procent.

Kinas premiärminister Li Keqiang sade i ett möte med ekonomer att 7 procent är en "lägsta gräns" för tillväxten som inte får underskridas. I år är den "nedre gränsen" 7,5 procent.

Bland enskilda aktier i Europa var KPN en vinnare efter att det holländska telekomföretaget meddelat att man planerar att sälja sin tyska mobil E-Plus verksamhet till spanska telekomkoncern Telefónica. Köpsumma beräknas bli omkring 8,1 miljarder euro. KPN avancerade 5,5 procent och Telefónica noterades upp 2,7 procent.

Vivendi klättrade 3,6 procent till följd av att bolaget uppgett att man ingått förhandlingar med Emirates Telecommunications för att sälja sin kontrollerande andel i den afrikanska mobiloperatören Maroc för 4,2 miljarder euro.

I spåren av Kinas utannonserade var uppgångar i gruv- och råvarubolag omfattande. Gruvbolaget Rio Tinto steg 1,8 procent och stallkollegan BHP Billiton hakade med upp 1,6 procent.

I periferin av de tongivande börserna steg Gas Natural till följd av att Goldman Sachs lyft bolaget till neutral från tidigare sälj.

På makrofronten för övrigt har statistik avseende förtroendet i den franska tillverkningsindustrin redovisats. Statistiken indikerade en ökning till 95 i juli från 93 månaden innan.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?