1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Ränteras i Portugal<br />

Räntorna i Europas kärna har vänt upp under förmiddagen med tyska räntor 1 punkt högre överlag, samtidigt som Europabörserna står på plus. Räntorna i periferin sjunker, med spanska räntor 2-5 punkter ned.

Statsobligationerna i Portugal sjunker 20-45 punkter trots att förhandlingarna mellan regeringen och oppositionen om nationell enighet om besparingarna bröt samman i fredags kväll.

Under helgen avfärdade dock president Anibal Cavaco Silva kraven på att utlysa nyval och sade att den nuvarande regeringen kommer att sitta mandatperioden ut till 2015.

Marius Daheim på Bayerische Landesbank noterade att detta bidragit till uppfattningen att den politiska krisen har lösts för närvarande.

"Det är så klart en positiv, stöttande faktor för portugisiska obligationer, men det återstår att se hur långlivad denna politiska stabilisering blir", sa Marius Daheim till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn tappat något till 1,316 mot euron. Yenen har stärkts till 100,00 mot dollarn och 131,65 mot euron i spåren av söndagens val till det japanska överhuset.

"Det var en ryggmärgsreaktion i yenen eftersom en del hade hoppats att det styrande partiet (LDP) skulle vinna en (egen) majoritet. Nyckeln framöver kommer att bli den policy som annonseras och implementeras. Om regeringen står vid sitt ord, och implementerar reformer, så kommer det att förbli yen-negativt", sa Lee Hardman på UFJ till Bloomberg News.

Valet gav som väntat en seger för Shinzo Abes regeringskoalition, där hans eget LDP och Nya Komeito enligt det preliminära resultatet nu kontrollerar 135 av 242 platser. Noteras kan att valdeltagandet var lågt, strax över 52 procent.

Det är första gången sedan 2007 som regeringen kontrollerar båda kamrarna och de har nu tre år till nästa val på sig att gå vidare med de strukturreformer som utgör den tredje "pilen" i "Abenomics". De första två "pilarna" var ett finanspolitisk stimulanspaket om 10.000 miljarder yen och omfattande penningpolitiska lättnader.

Commerzbank konstaterar dock i ett marknadsbrev att den tredje pilen är mer trubbig, och enligt dem är inga mer omfattande reformer att vänta.

De flesta av de förslag som presenterats hittills är mer av allmängods och saknar konkreta strategier för implementering. Åtgärdspaketet har inte lyckats övertyga investerarna och varken börsen eller valutamarknaden reagerade när det lades fram, eftersom det saknar avgörande nödvändiga reformer inom områden som arbetsmarknaden, företagsskatterna och jordbrukssubventionerna.

Det är också osäkert i vilken mån som Shinzo Abe kan få de olika fraktionerna inom LDP att samarbeta, då grupperingar bland parlamentsledamöterna representerar olika intressegrupper.

"Utan de nödvändiga strukturreformerna så är den nuvarande goda ekonomiska aktiviteten inte mer än en kortlivad succé. När den väl ebbar ut så kommer Japans ekonomi att återgå till sin medelfristiga tillväxtbana, som bör ligga på en nivå under 1 procent. Dessutom kommer regeringen och centralbanken sannolikt inte att lyckas höja inflationen över 0 procent på ett uthålligt sätt", skriver Commerzbank.

Närmaste viktiga hållpunkt från den japanska regeringen är att besluta om en höjning av momsen, för att öka intäkterna och få ned den höga statsskulden. Shinzo Abe sade efter valet att ett beslut i frågan kommer i höst.

Svenska räntor stiger svagt på måndagen medan kronan har stärkts 4 öre mot dollarn och 2 öre mot euron jämfört med noteringarna på fredagen. Torsdag-fredag inväntas en del viktiga data i form av KI-barometer, arbetslöshet och handelsbalans.

USA-räntorna sjunker ytterligare något och den tioåriga statsobligationen är 2 punkter ned på 2,48 procent. Under eftermiddagen kommer försäljningen av befintliga bostäder i USA i juni, med en väntad uppgång om 1,4 procent från i maj.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?