1515
Annons

Stockholmsbörsen: Volvo drar ned<br />

Stockholmsbörsen backade med de ledande europeiska handelsplatserna på tisdagen. Bland annat tappade Volvo efter att på måndagskvällen meddelat en kostnad om 900 miljoner kronor och även storbankerna tyngde index.

"De senaste dagarna har vi haft varannan dag-börs, efter gårdagens uppgång backar vi lite i dag. Marknaden inväntar ECB:s räntebesked på torsdag och den amerikanska jobbrapporten för juni på fredag samt ur svenskt perspektiv Riksbanken i morgon, onsdag. Sedan står rapportsäsongen för dörren, vilken Alcoa på sedvanligt vis inleder i nästa vecka", säger Michael Canborn, marknadsanalytiker på IG, till nyhetsbyrån Direkt.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 var 0,7 procent lägre till nivån 1.158, klockan 13.35. Stockholmsbörsens omsättning var då 4,5 miljarder kronor. De ledande europeiska handelsplatserna tappade mellan 0,5 och 1,1 procen.

"Cykliskt - inte minst Volvo som tar de 900 miljoner kronorna i kostnader - samt banker tynger Stockholmsbörsen. Inför rapportsäsongen har vinstprognoserna kommit ned inte minst inom råvarurelaterat, däribland SSAB vilket tyder på skakighet inför men samtidigt minskar risken för besvikelser. Analytikerkåren väntar sig däremot att bankerna levererar även under denna rapportsäsong", säger Michael Canborn vidare.

De fyra storbankerna backade mellan 0,8 och 1,8 procent, även tyska banker gick svagt på tisdagen. Inom råvarurelaterat var Boliden och SSAB båda i stort oförändrade.

Volvo var 2,6 procent lägre. Lastbilskoncernen meddelade en kostnad om 900 miljoner kronor under det andra kvartalet för att öka garantireserven, vilket kommer att påverka rörelseresultatet i kvartalet. Kostnaden avser problem med produktkvaliteten på äldre lastbilar men uppges vara avhjälpt i nuvarande produktion. Scania var samtidigt 0,7 procent ned.

Inom cykliskt tappade vidare Atlas Copco A 1,0 procent medan ABB backade 1,3 procent. I analysflödet har Exane BNP Paribas sänkt ABB till neutral, från tidigare outperform.

Efter måndagens kurstapp sedan SEB Equites sänkt rekommendationen för aktien var Swedish Match 1,5 procent upp.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma avancerade dryga 5 procent till 34 kronor. Bolaget har beslutat att genomföra en riktad nyemission till investmentbolaget Bure Equity, vilken tillför Moberg Pharma runt 36 miljoner kronor. Emissionskursen har fastställts till 33:54 kronor per aktie.

Bioinvent har förlängt licensavtalet med Mitsubishi Tanabe Pharma och steg 2,4 procent. Samarbetet gäller utveckling av antikroppar från Bioinvents n-coder-bibliotek.

Kuvertföretaget Bong retirerade omkring 9 procent. Bolaget har ingått en ny överenskommelse med sina två största långivande banker om en utökning med 100 miljoner kronor av tidigare ingångna låneöverenskommelser.

UBS har höjt rekommendationen för Tieto till köp, från tidigare neutral. Aktien lyfte dryga 2 procent.

Tisdagens makroagenda är tunn. Från amerikanskt håll publiceras statistik över industriorder.

USA-terminerna var upp mellan 0,2 och 0,3 procent, strax efter lunch på tisdagen. Uppgången på de amerikanska börserna förlorade viss fart efter europeisk stängning på måndagen.


Innehåll från Prostatype GenomicsAnnons

Gentest och AI ger bättre beslutsunderlag vid prostatacancer

Varje år får ungefär 1,3 miljoner män jorden runt diagnosen Prostatacancer, i Sverige drabbas årligen ca 10.000 män. Hittills har det saknats exakta metoder för att avgöra hur farlig cancern är och hur den bäst behandlas. Prostatype är ett nytt genetiskt test som använder artificiell intelligens för att bättre bedöma vilken behandling som passar den enskilda patienten.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män i västvärlden och en växande sjukdom i många länder. I de fall initiala tester visar på att patienten har en mindre aggressiv cancer räcker det ofta med regelbundna kontroller. Tumören finns där, men utvecklas så långsamt att den inte kommer att påverka patientens livskvalitet i någon större utsträckning under dennes livstid. De patienter som lider av ett mer aggressivt sjukdomsförlopp får ofta behandling i form av operation eller strålning, med tillhörande biverkningar och kraftigt sänkt livskvalitet.

Gentestet Prostatype finns tillgängligt för patienter och läkare, läs mer här.  

– Svårigheten idag är att välja rätt behandling för alla de som ligger i gråzonen. Ungefär 70 procent av alla patienter ligger i låg- och mellanrisksegmentet, och där kan testet Prostatype ge en objektiv bedömning av hur aggressiv cancern är, och därmed ett individanpassat beslutsunderlag avseende vilken behandling som ska väljas, säger Fredrik Persson, VD på Prostatype Genomics.

Prostatype är ett marknadsgodkänt gentest som identifierar patientens genetiska fingeravtryck genom att via vävnadsprov mäta information från cancerstamcellens gener. Resultatet ger en unik bild av hur aggressiv cancern är vilket minskar risken för över- eller underbehandling. Externa valideringar visar att Prostatype omklassificerar cancerns aggressivitet i hela 35 procent av alla granskade sjukdomsfall.

Prostatype Genomics noterades i November 2020 på Nasdaq First North Growth Market, och marknadsför idag testet i Norden och på ett antal nyckelmarknader i Europa.

 – Under första halvåret 2022 kommer vi att intensifiera marknadsbearbetningen i Storbritannien, Tyskland, Spanien och Italien. Vi har nu också kommit en bra bit på vägen med att förbereda vår kommande lansering i USA. Den affärsmodell vi erbjuder är mycket lönsam för både Prostatype Genomics och våra samarbetspartners, men också för vården som helhet då besparingarna för minskad överbehandling är avsevärda, det är en verklig win-win, avslutar Fredrik Persson.

Läs mer om varför Prostatype Genomics är ett spännade företag att investera i här. 

Om Prostatype Genomics  
Prostatype Genomics grundades 2007 och har utvecklat Prostatype, en färdig gentestprodukt som finns tillgänglig för patienter och behandlande urologer som ett kompletterande beslutsunderlag inför frågeställningen behandling eller inte behandling av prostatacancer. Testet är utvecklat av en forskargrupp på Karolinska Institutet och tillhandahålls av Prostatype Genomics AB. Prostatype Genomics är noterat på Nasdaq First North Growth Market, kortnamn PROGEN.

Lär dig mer om Prostatacancer hos Cancerfonden.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prostatype Genomics och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?