ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kräver miljoner av Telia Sonera

  • Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Teleoperatören Telia Sonera stäms på 73 miljoner för att bolaget importerat och sålt Iphone.

Föreningen Copyswede ska skydda svenska upphovsrättsorganisationers intressen. Nu har paraplyorganisationen som representerar bland andra musiker, författare och tonsättare skjutit in sig på Telias import och försäljning av Apples Iphone-modeller.

Enligt svensk lagstiftning ska rättighetsinnehavarna till exempelvis musik kompenseras för förlorade pengar när vi kopierar våra skivor.

Därför ska de som importerar och säljer produkter som kan användas till kopiering ersätta upphovsrättsinnehavarna. I dag betalas privatkopieringsersättning för till exempel inspelningsbara cd-skivor, dvd-spelare med inbyggt minne, mp3-spelare och USB-minnen – men inte för telefoner.

I stämningsansökan till Södertörns tingsrätt skriver Copyswede att organisationen redan 2008 försökte förhandla med företrädarer för mobiltelefonsbranschen om att de skulle betala privatkopieringsersättning för telefoner med inbyggd mediaspelare. Men branschen var helt ointresserad av att ens förhandla.

Då krävde Copyswede att alla importörer skulle betala, vilket nu slutar i domstol.

Knäckfrågan är lagens skrivning om mobiltelefoner kan anses vara ”särskilt ägnade” för privatkopiering. Absolut inte, säger Telia Sonera, en telefons huvudsakliga funktion är samtal och sms.

Men Copyswede hävdar i sin lagtolkning att mobiltelefoner är just ”särskilt ägnade ” för privatkopiering, precis som en mp3-spelare. Föreningen påpekar att enligt en branschöverenskommelse utgår ersättning för Apples produkt Ipod Touch, som också går att skicka sms ifrån.

Därför kräver upphovsrättsinnehavarnas advokater i stämningsansökan att Telia Sonera betalar miljoner.

Summan är en uppskattning av hur många Iphones Telia Sonera importerat och sålt och telefonernas minneskapacitet. Copyswede kräver sedan 3,50 kronor för varje gigabyte lagringsutrymme, vilket gör att det till slut handlar om 73 miljoner kronor, plus ränta från 2009 och framåt.

Tyck till