1515
Annons

USA-börser: <br />Glada jobbtal lyfter kurserna<br />

De amerikanska indexen var upp i den inledande handeln på torsdagen, med S&P 500 över sin högsta stängningsnivå någonsin, stärkta av att antalet arbetslösa sjönk i USA under förra veckan. Handeln präglades därtill av en mängd stora bolagsrapporter.

Dow Jones Industrial Average var vid klockan 16.30 upp 0,6 procent på indexnivån 15.567, medan det bredare S&P 500 steg 0,6 procent till 1.691. Nasdaq Composite var samtidigt upp 0,3 procent till 3.619. Omsättningen var 140 miljoner aktier på New York-börsen och 440 miljoner aktier på Nasdaq.

Bland rapporterande bolag steg finanshuset Morgan Stanley 4,4 procent efter att ha rapporterat ett resultat som var något bättre än väntat, stärkt av ökade trading-intäkter och av att vinstmarginalerna inom bolagets kapitalförvältningsenhet förbättrats.

Bankerna var också bästa sektor generellt, när bland andra bank of America, Wells Fargo och JP Morgan alla steg med över 1 procent. Telekom var samtidigt ensam sektor på minus.

IBM klättrade 2,2 procent efter att datortillverkaren rapporterat en högre vinst än väntat och höjt sin helårsprognos. Intel föll samtidigt 3,7 procent efter att ha väglett för en mindre vinst för innevarande kvartal än analytiker väntat sig, tyngt av förväntningar om en svag utveckling på PC-marknaden.

På statistikfronten visade siffror att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd föll mer än väntat under den förra veckan, till den lägsta nivån på två månader. Vidare steg Philadelphia Federal Reserves "Philly-Fed-index", som mäter den ekonomiska aktiviteten i näringslivet, oväntat under juni, samtidigt som USA:s ledande indikatorer var oförändrade under samma månad. Analytiker hade här väntat sig en uppgång på 0,2 procent.

"Jobbsiffrorna var lite bättre än väntat och det ger visst stöd", sade Richard Sichel, chefsinvesterare vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News. "Vi kommer också stämma in och lyssna till Bernanke. Baserat på det vi redan hört tror jag att marknaderna bör ta en extra suck av lättnad att han gjorde klart att han är beredd att vara flexibel. Och sen har vi rapporterna som rullar på så att det blir något av en aktie-för-aktie-marknad", fortsatte han.

Fed-ordföranden Ben Bernanke sade på onsdagen att centralbankens tillgångsköp inte på något sätt är "på en förutbestämd bana" utan är flexibla och kan minskas snabbare eller långsammare beroende på det ekonomiska läget. Vid 16.30 inleder Fed-chefen Ben Bernanke sitt halvårsvisa tal till senaten.

På obligationsmarknaden var räntan på tioårigt amerikanskt statspapper upp 3 punkter till 2,52 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?