1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Dollarn stärks<br />

Amerikanska räntor steg på torsdagen medan de generellt gick åt motsatt håll i Europa.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan sjönk 2 punkter till 2,06 procent, medan den tyska benchmarkräntan sjönk lika mycket.

I Spanien sjönk marknadsräntorna efter en fulltecknad obligationsemission med lägre räntor än vid föregående emission. Den tioåriga obligationsräntan var vid svensk stängning ned 9 punkter, lika mycket som den italienska motsvarigheten.

Amerikanska marknadsräntor steg efter att Philadelphia-indexet visat positiva siffror, med den tioåriga statsobligationsräntan upp 6 punkter till 2,52 procent.

Philadelphia Federal Reserves månatliga index visade på en starkare ekonomisk aktivitet i näringslivet i juli och steg till 19,8 från 12,5 föregående månad. Analytikerna hade räknat med ett index på 8,0 i juli.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 24.000 till 334.000 personer under vecka 28 jämfört med föregående vecka, visade statistik som kom på torsdagen.

Analytiker hade räknat med 345.000 nya sökande av arbetslöshetsunderstöd.

Genomsnittet för de fyra senaste veckorna sjönk dessutom till 346.000, jämfört med reviderade 351.250 föregående vecka.

"Bilindustrins neddragningar för underhåll gör tolkningen av data lite svår så här års", skrev RDQ Economics i en kommentar.

RDQ Economics skrev att "Arbetsdepartementets explicita bekräftelse på att detta har varit ett problem i år, och nedgången i antalet nyanmälda arbetslösa denna vecka, försäkrar oss om att förra veckans extremvärde bara var ett resultat av säsongseffekter".

"Vi tror att sysselsättningen i juli kan öka med runt 200.000 personer. Om den prognosen stämmer, kommer det ta oss ett steg närmare en nedtrappnings av Fed:s stödköp av obligationer", skrev RDQ Economics.

USA:s ledande indikatorer var oförändrade i juni, jämfört med månaden före medan analytikerna hade spått en uppgång med 0,2 procent jämfört med månaden före.

Indexet över förtroendet bland de amerikanska konsumenterna, Bloomberg Consumer Comfort Index, sjönk under förra veckan till -28,4 från -27,3 veckan innan.

På valutamarknaden stärktes dollarn något till 1,308 mot euron, från 1,314 vid svensk stängning på onsdagen och till 100,47 mot yenen från 99,40 på onsdagen.

Kronan har stärkts runt 1 öre mot euron till 8,63.

Pundet stärktes fortsatt något på torsdagen efter att brittiska detaljhandelssiffror spätt på optimismen kring den brittiska ekonomin, och handlas vid svensk stängning till 0,862 mot euron jämfört med 0:863 vid svensk stängnig på onsdagen.

"Vi är optimistiska om pundet, inte så mycket mot dollarn, men vi tror att pundet kommer stärkas mot euron", sade Nick Parsons på National Australia Bank i London till Bloomberg News.

"Om du frågar dig själv om du helst äger pund eller euro på dessa nivåer, givet vad vi vet om de relativa ekonomiska fundamenten, är svaret glasklart pundet", sade han.

Den brittiska detaljhandelns försäljningsvolym för juni, inklusive bensin, steg 0,2 procent jämfört med i maj, vilket var något sämre än väntat, men jämfört med i juni 2012 steg försäljningen 2,2 procent vilket var en halv procentenhet högre än väntat.

"Det finns definitivt positiva signaler för konsumtionen. Emellertid är konsumenterna fortsatt under press på flera fronter, vilket kan begränsa på uppåtsidan för konsumtionen, på kort sikt åtminstone", sade Howard Archer vid IHS Global Insight i London till Bloomberg News.

Under torsdagen hade Grekland besök av Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Wolfgang Schäuble sade i en intervju att han inte utesluter att det kan komma att behövas ett nytt grekiskt stödprogram efter 2014, när nuvarande program löper ut. Han sade också att en ny grekisk skuldnedskrivning "inte planeras" och att en sådan skulle skapa turbulens på marknaderna.

"Grekland visar nu de första framstegen i att reformera ekonomin och grekiska indikatorer förbättras. Det återstår dock mycket arbete", sade Wolfgang Schäuble.

Han sade även att det inte finns några genvägar i reformprocessen och att det är "avgörande" att genomföra privatiseringar av grekiska företag.

Tillgång till kapital är avgörande för grekiska företag, enligt Wolfgang Schäuble, som sade att Tyskland är redo att bidra med pengar till en fond för att stötta småföretag i Grekland.

Han sade också att eurokrisen inte är över ännu, men att Europa har kommit ur det värsta, vilket visar att krislösningsåtgärderna har fungerat.

Europeiska centralbanken meddelade på torsdagen att den förändrar sina säkerhetsregler för banker med syftet att öka utlåningen till små- och medelstora företag. Detta genom att ändra på möjligheten att använda värdepapper med bakomliggande tillgångar som säkerhet.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?