1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Rapportfloden förvirrar<br />

Utvecklingen var oregelbunden i Stockholm, liksom på de ledande europeiska handelsplatserna inför onsdagseftermiddagens Ben Bernanke-tal. Boliden lyfte efter att det rapporterat vid 12-tiden.

"Rapporterna forsar in med ytterligare två ganska bra bankrapporter från SHB och Nordea. Men det är tydligt att investerare inte är lika sugna att äga bankaktier längre. Telias rapport var något över förväntan och bolaget visar att kostnadsåtgärderna bär frukt", säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, angående onsdagsmorgonens rapportflöde i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 var oförändrat kring nivån 1.213, klockan 13.10. Stockholmsbörsens omsättning var då 5,2 miljarder kronor. Tyska DAX, franska CAC och regionala Euro Stoxx 50 var från 0,1 till 0,4 procent högre.

Boliden avancerade nära 8 procent, från att ha noterats lägre inför att bolagets kvartalsrapport släppts klockan 12. Efterfrågan är relativt god, med stark produktion, enligt gruvbolaget vars rörelseresultat oväntat tyngdes ned till en negativ nivå av en omvärdering av processläger.

Telia Sonera noterades 1,0 procent högre efter ett något bättre resultat än väntat i SME Direkts analytikerenkät i kombination med en bibehållen omsättningsprognos för helåret.

SHB och Nordea var 1,7 procent ned och 0,7 procent upp. De båda bankernas rapporter ansågs vara väldigt mycket i linje med förväntningarna, både avseende resultatet och kapitalet, enligt aktieanalytiker som Nyhetsbyrån Direkt kontaktat.

SEB backade 1,1 procent medan Swedbank fortsatte ned ytterligare 0,8 procent på onsdagen efter tisdagens svaga utveckling i spåren av bolagets kvartalsrapport. Deutsche Bank och JP Morgan har dragit ned rekommendationen för Swedbank till behåll respektive neutral, från köp respektive övervikt.

Utanför storbolagsindexet steg Millicom något mer än 2 procent. Bolaget visade en justerad ebitda-marginal som var något bättre än väntat. Millicom sänkte dock marginalprognosen för helåret och räknar nu med att ebitda-marginalen blir cirka 40 procent 2013, från tidigare prognos om att marginalen skulle överstiga den nivån. Analytikerna räknar med en marginal på 37,0 procent för 2013, enligt SME Direkt.

Byggbolaget JM och säkerhetskoncernen Gunnebo levererade båda siffror för det andra kvartalet som överskred analytikers förväntningar i SME Direkts enkät och belönades med kursuppgång på nära 6 respektive dryga 7 procent.

Metallgrossisten BE Group publicerade något klena kvartalssiffror och var omkring 2 procent ned.

Cdon tappade 3,4 procent. E-handelsbolaget reserverade under andra kvartalet en engångskostnad på 32 miljoner kronor då en anställd misstänks ha manipulerat bolagets inköpspriser, vilket medfört en underreservering av varukostnader. Den anställde har lämnat företaget och händelsen har också polisanmälts, framkom i bolagets delårsrapport.

Tradedoubler avancerade 9 procent till 18,70 kronor sedan det framkommit att Monterro blir största ägare i bolaget genom att förvärva 18,1 procent av aktierna i bolaget. Posten lappades på onsdagsmorgonen till aktiekursen 16:50 kronor.

Under eftermiddagen håller Ben Bernanke tal inför kongressens representanthus, tidigare känt som "Humphrey-Hawkins". Klockan 14.30 publiceras talet, klockan 16.00 börjar Fed-chefen att tala och därefter inleds frågestunden.

I eftermiddag publiceras även statistik över bostadsbyggandet i USA och i kväll släpper Federal Reserve sin regionala konjunkturrapport, Beige Book.

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen var i stort oförändrade, strax efter svensk lunchtid på onsdagen.


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?