1515
Annons

Råvaror: Bara en metall <br />som inte sjunker<br />

Råvarupriserna sjunker på bred front på onsdag förmiddag inför utfrågningen av Fed-chefen Ben Bernanke i kongressen i eftermiddag.

Talet ses som mycket viktigt givet finansmarknadernas mycket stora fokus på utsikterna för den amerikanska penningpolitiken och specifikt när programmet för tillgångsköp kan börja skalas ned.

Många marknadsaktörer tror att Ben Bernanke kommer att upprepa tidigare budskap, att en neddragning av tillgångsköpen inte innebär att styrräntan kommer att höjas.

"Han kommer att säga att en minskning av takten i tillgångsköpen inte är en åtstramning av policyn och att det faktiskt fortsatt är en policylättnad, bara i en långsammare takt. Det betyder inte att de kommer att strama åt policyn i närtid. Det kommer de inte att göra", sade Josh Feinman, global chefekonom vid Deutsche Asset & Wealth Management i New York, till Bloomberg News.

Ben Bernankes inledande anförande släpps klockan 14.30. Själva talet hålls sedan klockan 16.00, följt av frågestund.

Vid klockan 11.40 har priset på WTI-olja sjunkit 0:61 dollar till 105:35 dollar per fat. Bren-oljan är samtidigt ned 0:47 dollar till 107:67 dollar per fat.

"Folk kommer att börja inse att en neddragning av de kvantitativa lättnaderna ligger i korten och att det inte går att undkomma det", sade Hakan Kocayusufpasaoglu, investeringschef vid hedgefonden Archbridge Capitali Schweiz.

Han tillade att detta lär få dollarn att stärkas och därmed kan komma att sätta lite tryck på oljemarknaden.

Tisdagskvällens inofficiella amerikanska lagerrapport från API visade att lagren av råolja sjönk med 2,6 miljoner fat under föregående vecka. Lagren av bensin steg samtidigt med 2,6 miljoner fat, medan lagren av destillat ökade med 3,8 miljoner fat.

Oljepriset har sjunkit tillbaka efter lagerstatistiken, vilket enligt analytiker beror på en överraskande uppgång i lagren av bensin, mitt i "driving season", då bilåkandet är som störst.

"Detta överskuggade nedgången i oljelagren som föll för tredje veckan i rad med 2,6 miljoner fat, vilket var mer än de förväntade 2 miljoner fat", skriver SEB i sitt råvarubrev.

Klockan 16.30 på onsdagen släpps det amerikanska energidepartementets officiella lagerrapport. Här räknar analytikerna med att råoljelagren ska ha sjunkit med 2,0 miljoner fat, medan bensinlagren spås ha sjunkit med 1,5 miljoner fat och destillatlagren väntas ha ökat med 1,5 miljoner fat.

"Om även lagerstatistiken från det amerikanska energidepartementet skulle visa på stigande bensinlager och en dämpad efterfrågan skulle troligen oljepriset sjunka ytterligare", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

På basmetallmarknaden är det breda nedgångar, förutom för nickel, där priset är oförändrat. Kopparpriset sjunker 70 dollar till 6.928 dollar per ton, med press från utbudsfaktorer efter att gruvbolaget BHP Billiton rapporterat en oväntad stor produktion under det andra kvartalet.

Guldpriset sjunker likaså tillbaka efter att på tisdagen varit uppe och nosat på den psykologiskt viktiga nivån 1.300 dollar per uns. Framåt lunchtid är guldpriset ned dryga 6 dollar till runt 1.286 dollar per uns.

Commerzbank menar att guldet bör kunna få stöd av svåra löneförhandlingar i Sydafrika, där banken bedömer det som oundvikligt att det blir strejker.

Silverpriset sjunker likaså, med 0:21 dollar till 19:81 dollar per uns.

Noteringar vid lunchtid
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:61 USD 105:35
Brent, första termin -0:47 USD 107:67
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -70 USD 6.928
Zink -20 USD 1.868
Aluminium -4 USD 1.811
Nickel 0 USD 13.77
Bly -20 USD 2.055
Tenn -30 USD 19.425
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -6:08
1.286:13
Silver -0:2140 USD 19:81


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?