1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Darrigt kring nollstrecket<br />

Stockholmsbörsen var oförändrat med stöd av SKF och övrigt cykliskt efter kullagertillverkarens rapport. Däremot backade Swedbank och Eniro i resultatflödet.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 var oförändrat kring nivån 1.215, klockan 9.55. Stockholmsbörsens omsättning var då knappt 2 miljarder kronor. Tyska DAX, franska CAC och regionala Euro Stoxx 50 var från 0,4 till 0,6 procent lägre.

SKF steg dryga 2 procent till 170,10 kronor sedan rörelseresultatet för det andra kvartalet kommit in över förväntan i SME Direkts analytikerenkät. SKF spådde vidare att efterfrågan på bolagets produkter och tjänster under tredje kvartalet kommer att bli relativt oförändrad för koncernen, jämfört med det andra kvartalet. Bolaget inledde en telefonkonferens klockan 9.30.

"Det var en bra rapport, med bra volymer och utsikter ungefär som vi räknat med", sade Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

För övrigt inom cykliskt var Sandvik, Volvo, Scania och Atlas Copco A mellan 0,7 och 1,4 procent uppåt.

Efter SEB:s överraskande starka rapport på måndagen inkom Swedbanks resultat under förväntan på tisdagen, tyngt av nedskrivningar och aktien backade 1,5 procent. Credit Suisse konstaterade att siffrorna svek, givet konkurrenters rapporter och spådde inför öppning 1-2 procents nedgång.

Société Générale konstaterade att räntenettot var aningen starkare än väntat (2 procent bättre och 1 procent högre än i det första kvartalet) men påpekade att förväntningarna kan ha höjts efter SEB:s 5-procentiga ökning kvartal för kvartal. Banken konstaterade också att nedskrivningarna av materiella tillgångar var "en mindre besvikelse som drar ned resultatet under konsensus".

DNB har dragit ned rekommendationen för SEB-aktien till behåll, från tidigare köp. Swedbank First har vidare sänkt SEB till neutral, från tidigare köp. För övrigt har flertalet analyshus höjt riktkursen för SEB efter måndagens rapport. Efter måndagens starka utveckling var aktien 1,1 procent lägre medan Nordea och SHB var ned respektive upp 0,2 procent.

Bland annat har även Eniro släppt kvartalssiffror inför öppning som över linje var klenare än snittprognosen i SME Direkts analytikerenkät. Aktien backade dryga 6 procent.

Fastighetsbolaget Castellum återfinns bland de svenska bolagen som rapporterar under pågående handel på tisdagen.

Stora Enso tappade omkring 2 procent till 47,50 kronor. Nordea Equity Research har sänkt rekommendationen för aktien till sälj, från tidigare behåll.

HSBC har höjt rekommendationen för Boliden till neutral från tidigare undervikt. Aktien steg runt 1 procent.

Protokollet från Riksbankens senaste räntemöte, det första mötet med Martin Flodén och Cecilia Skingsley som ledamöter, visade att Martin Flodén tycker det är befogat av Riksbanken att ta hänsyn till en snabb ökning av hushållens skulder. Vid mötet tog, som tidigare känt, han föregångaren Lars EO Svenssons plats och förordade lägre ränta tillsammans med professorskollegan Karolina Ekholm.

På tidagens fortsatta agenda står KPI-statistik för juni från både Storbritannien och euroområdet (klockan 10.30 respektive 11.00), liksom det tyska ZEW-indexet (klockan 11.00). Till eftermiddagen kommer USA-statistik i form av KPI och industriproduktion samt NAHB husmarknadsindex.

USA-terminerna var marginellt ned på tisdagsförmiddagen. Inför tisdagens USA-öppning väntas investmentbanken Goldman Sachs rapportera resultat för det andra kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?