1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar<br />

Marknadsräntorna i Europas kärna handlas stabilt i den inledande handeln och Europabörserna stiger svagt. På valutamarknaden har dollarn tappat en del mot euron och kronan har stärkts ett par öre mot dollarn.

För svensk del riktas intresset mot protokollet från Riksbankens senaste räntemöte. Den utländska agendan är fullmatad med bland annat KPI-statistik från USA, euroområdet och Storbritannien liksom tyska ZEW-index och amerikansk industriproduktion.

Svenska marknadsräntor sjunker någon punkt över hela linjen, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 2,12 procent. Den tyska tioårsräntan handlas samtidigt oförändrat till 1,57 procent.

Klockan 9.30 publicerar Riksbanken protokollet från räntemötet den 2 juli, där en oenig direktion beslutade att lämna reporäntan oförändrad på 1,00 procent. Karolina Ekholm och den nye ledamoten Martin Flodén reserverade sig och ville sänka reporäntan till 0,75 procent. Den andra nya ledamoten, Cecilia Skingsley, röstade med majoriteten för en oförändrad ränta. Marknaden intresserar sig framför allt för de nya ledamöternas överväganden.

"Att Flodén anslöt sig till Ekholm och röstade för en sänkning var en låg-oddsare. Mera intressant är frågan om även Cecilia Skingsley var nära att förena sig med duvorna och om hon eventuellt kan rösta med Ekholm/Flodén senare i höst", skriver Carl Hammer i SEB:s morgonbrev.

Stefan Mellin skriver i Danske Banks morgonbrev att protokollet kommer att visa vad som vägde tyngst i Cecilia Skingsleys beslut - konjunkturen eller makrotillsyn.

"Om det var det senare så ska det väl tolkas hökaktigt och om det var konjunkturen så ska hon helt enkelt läsas som mera datakänslig och 'formbar'", skriver han.

I det europeiska nyhetsflödet kan nämnas att Spaniens premiärminister Mariano Rajoy meddelat att han kommer att sitta kvar på sin post, trots korruptionsanklagelser och avgångskrav från oppositionen. Han sade att Spanien behöver politisk stabilitet och att han kommer att fullfölja det mandat väljarna har gett honom.

På Europaagendan står klockan 10.30 KPI-statistik från Storbritannien, där förväntningarna enligt Bloomberg News enkät är att stigande bensinpriser pressart upp inflationen till 3,0 procent i juni från 2,7 procent i maj. Kommer inflationen in högre än så får den nytillträdde BOE-chefen Mark Carney skriva ett brev till finansministern och förklara den höga inflationen.

Klockan 11.00 kommer definitiv juni-KPI från euroområdet, där analytikerna spår att inflationen i linje med det preliminära utfallet stiger till 1,6 procent från 1,4 procent i maj.

Samtidigt kommer också tyska ZEW-index, som mäter investerares och analytikers bedömning av de ekonomiska utsikterna. Enligt Bloomberg News enkät väntas ZEW-index ha stigit till 40,0 i juli från 38,5 i juni.

"Ekonomisk statistik har stabiliserats i Tyskland de senaste veckorna, vilket tyder på att vi kan börja få se en gradvis återhämtning få fäste de kommande månaderna", skriver Societe Generale i ett marknadsbrev.

Amerikanska marknadsräntor har sjunkit tillbaka något under natten, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 2,55 procent.

Eftermiddagens amerikanska agenda bjuder bland annat på KPI-statistik för juni, där KPI väntas ha stigit med 0,3 procent från i maj och kärn-KPI med 0,2 procent, enligt Bloomberg News enkät. Inflationen väntas ha stigit till 1,6 procent och kärninflationen sjunkit till 1,6 procent.

På USA-agendan står också TICS investeringsflöde i maj, liksom industriproduktionen i juni, som väntas ha ökat med 0,3 procent från i maj. Vidare kommer NAHB husmarknadsindex för juli, där analytikerna spår en marginell nedgång till 51 från 52 i juni.

I protokollet från det senaste penningpolitiska mötet skriver Australiens centralbank, RBA, att policyn är lämplig, även om inflationen fortfarande ger ett "visst utrymme för ytterligare lättnader, om det skulle krävas för att stötta efterfrågan". Vid mötet lämnades styrräntan oförändrad på 2,75 procent.

"Givet den betydande växelkursjustering som inträffade och med den betydande grad av penningpolitisk stimulans som redan finns på plats bedömde ledamöterna att den nuvarande hållningen var lämplig", står det i protokollet.

Marknaden tolkade protokollet som hökaktigt och den inprisade sannolikheten för ytterligare en räntesänkning i augusti minskade samtidigt som Australiendollarn stärktes.

Alvin Pontoh, Asienstrateg vid TD Securities, sade till Bloomberg News att kommentaren kring inflationen "inte i sig utesluter en räntesänkning i augusti, men den minskar nödvändigheten av en räntesänkning i närtid".

På valutamarknaden har dollarn försvagats till 1,309 mot euron från 1:305 vid svensk stängning på fredagen. Mot yenen visar dollarn små förändringar på nivåer just under 100.

Den svenska kronan har från måndagens stängning stärkts 2 öre mot dollarn till 6,67 och handlas i stort sett stabilt till 8,73 mot euron.

Den indiska rupien har stärkts kraftigt mot dollarn efter att landets centralbank, RBI, på tisdagskvällen höjde två styrräntor i syfte att stötta valutan, som tidigare i juli försvagats till rekordlåga nivåer mot dollarn. Samtidigt stiger indiska statsobligationsräntor mycket kraftigt, med över 200 punkter i kortare löptider, och börserna sjunker.

RBI höjde såväl marginalräntan som bankräntan till 10,25 procent, från tidigare 8,25 procent, och kommer också att dränera 120 miljarder rupier från ekonomin genom obligationsköp.

"RBI:s annonsering kommer att göra det dyrare att gå kort rupien. Även om jag väntar mig att rupien kommer att få ett tillfälligt andrum kommer deprecieringstryck att återuppstå om inte ekonomiska fundamenta förbättras i närtid", sade Khoon Goh, senior strateg vid Australia & New Zealand Banking Group, till Bloomberg News.

Tisdag kl 9.05 (måndag kl 16.15):
USD/SEK 6:6688 (6:6865) Statsobl 2y 1,03 (1,04)
EUR/SEK 8:7279 (8:7261) Statsobl 10y 2,12 (2,13)
EUR/USD 1:3088 (1:3050) Räntegap/ty 55 (56)
US obl 10y 2,55 (2,56) Tysk obl 10y 1,57 (1,57)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?