1515
Annons

Räntor och valutor: <br />Dollarn tar stryk<br />

Europaräntorna inleder torsdagen nedåt, medan euron har stärkts rejält mot dollarn under natten efter duvaktiga uttalanden från Fed-chefen Ben Bernanke. Även kronan har stärkts ordentligt mot dollarn.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den tyska tioårsräntan ned 5 punkter till 1,61 procent, från svensk stängning på onsdagen, medan den svenska tioåringen är ned 3 punkter till 2,16 procent.

Tidigare på morgonen publicerades tyska grossistpriser, som sjönk med 0,4 procent i juni, och från Frankrike KPI-statistiken för samma månad. KPI ökade med 0,2 procent respektive 0,9 procent, vilket var helt enligt förväntningarna.

På torsdagens Europaagenda finns även husprisindex för euroområdet och här hemma publicerar SCB sina siffror över KPI och småhuspriser för juni månad.

Enligt SME Direkts enkät bland analytiker väntas KPI ha sjunkit med 0,1 procent såväl jämfört med månaden före som ett år tidigare.

Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank, skrev i ett kundbrev att det som framför allt påverkat KPI den senaste månaden är fallande priser på kläder och skor samt fallande livsmedelspriser.

"Jämfört med förra månaden har fallande elektricitetspriser och lägre räntekostnader för hushållen förvisso fortsatt, men påverkar KPI mindre än föregående månad. Stigande priser på paketresor verkar i motsatt riktning", enligt honom.

USA-räntorna steg inledningsvis efter svensk stängning på onsdagen sedan protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte publicerats, men föll sedan åter tillbaka efter lugnande kommentarer från Fed-chefen.

Protokollet ledde först till ökad oro för att Fed ska börja dra ned på sina obligationsköp de kommande månaderna.

Onsdagens protokoll från det penningpolitiska mötet den 18-19 juni visade att Fed-ledamöterna fortfarande är oeniga om timingen för nedtrappningen, men vissa analytiker och handlare noterade att omkring hälften av Fed-ledamöterna räknar med att obligationsköpen ska avslutas i slutet av innevarande år. Detta var en huvudorsak bakom ränteuppgången, skriver tidningen Wall Street Journal.

USA-räntorna vände sedan nedåt igen i den sena handeln efter lugnande kommentarer från Fed-chefen Ben Bernanke, som i ett tal upprepat att USA:s ekonomi fortfarande behöver en lätt penningpolitik under överskådlig tid. Han hänvisade till effekterna av en stramare finanspolitik och låg inflation.

Enligt Fed-chefen kommer styrräntorna inte att höjas på ett tag även efter arbetslöshetsnivån når 6,5 procent.

I eftermiddag publiceras veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa, importpriserna i juni och veckosiffran över Bloombergs konsumentförtroende.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha sjunkit något till 340.000 förra veckan och importpriserna ha varit oförändrade i juni jämfört med i maj, enligt Bloomberg News analytikerenkät. I maj sjönk importpriserna preliminärt med 0,6 procent.

Japanska räntor sjönk efter att Bank of Japan meddelat att den beslutat att lämna sina tillgångsköp oförändrade.

BOJ kommer att fortsätta att genomföra marknadsoperationer så att den monetära basen ökar i en takt på omkring 60.000-70.000 miljarder yen per år.

BOJ skriver i sitt uttalande att de räknar med att tillväxt och inflation kommer att utvecklas ungefär i linje med prognoserna i april, men att osäkerheten kring landets ekonomi är fortsatt stor.

På valutamarknaden har yenen stärkts efter BOJ:s besked och handlas strax under 99 mot dollarn, jämfört med 100,33 vid svensk stängning på onsdagen,

Dollarn har även försvagats rejält mot euron till 1,306 (och var tillfälligt upp och nuddade 1,3207 under natten), jämfört med 1,284 på onsdagseftermiddagen. Dollarn tyngs av Fed-chefens uttalanden om att USA:s ekonomi fortsatt behöver en stimulerande penningpolitik.

Enligt en undersökning av Bloomberg News räknar 78 procent av de ekonomer som tillfrågats med att ECB:s löfte om låga räntor under en "utdragen tid" betyder längre än ett år.

Kronan handlas hela 12 öre starkare mot dollarn och knappt 1 öre starkare mot euron.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder. 

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här. 

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter 

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter: 

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande 

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen. 

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen: 

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten. 

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen. 

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys. 

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här. 

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?