1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn <br />rasade efter Fed-protokoll<br />

USA-räntorna steg inledningsvis efter svensk stängning på onsdagen sedan protokollet från Federal Reserves senaste räntemöte publicerats, men föll sedan åter tillbaka efter lugnande kommentarer från Fed-chefen.

Protokollet ledde först till ökad oro för att Fed ska börja dra ned på sina obligationsköp de kommande månaderna.

Ben Bernanke signalerade direkt efter slutsatserna från FOMC-mötet den 19 juni att centralbanken skulle börja skala ned sitt obligationsköpsprogram på 85 miljarder dollar i månaden senare i år om den ekonomiska tillväxten tar fart.

Onsdagens protokoll från det penningpolitiska mötet den 18-19 juni visade att Fed-ledamöterna fortfarande är oeniga om timingen för nedtrappningen, men vissa analytiker och handlare noterade att omkring hälften av Fed-ledamöterna räknar med att obligationsköpen ska avslutas i slutet av innevarande år. Detta var en huvudorsak bakom ränteuppgången, skriver tidningen Wall Street Journal.

Visserligen visade protokollet att många ledamöter ville se mer jobbtillväxt innan obligationsköpen minskas, men en del handlare argumenterade att protokollet visar att ledamöterna räknar med starkare tillväxt under årets andra halva och ökat momentum nästa år, vilket skulle berättiga en nedskalning kommande månader.

USA-räntorna vände sedan nedåt igen i den sena handeln efter lugnande kommentarer från Fed-chefen Ben Bernanke, som i ett tal upprepat att USA:s ekonomi fortfarande behöver en lätt penningpolitik under överskådlig tid. Han hänvisade till effekterna av en stramare finanspolitik och låg inflation.

Enligt Fed-chefen kommer styrräntorna inte att höjas på ett tag även efter arbetslöshetsnivån når 6,5 procent.

I Fed-protokollet signalerade ledamöterna också att en avtrappning av obligationsköpen inte innebär ett skifte till stramare penningpolitik. Nästan alla FOMC-ledamöter fortsatte att stödja en ackommoderande penningpolitik.

RDQ Economics skrev i en kommentar att protokollet inte visade mycket som de inte redan trodde de visste beträffande takten i tillgångsköpen och den slutliga åtstramningen av styrräntorna.

"Men protokollet tyder på att fler deltagare i kommittén börjar bli övertygade om att återhämtningen börjar visa tecken på att bli självbärande", skriver RDQ Economics i ett kundbrev.

Det amerikanska finansdepartementets emission av tioåriga obligationer för 21 miljarder dollar på onsdagen fick ett bra mottagande.

Räntan blev 2,67 procent, jämfört med förväntningarna på 2,68 procent enligt Bloomberg News enkät bland tio primary dealers inför emissionens. Bid/cover-nivån blev 2,57, upp från 2,53 vid den senaste emissionen.

Andelen indirekta budgivare, som inkluderar utländska centralbanker uppgick till 38,6 procent, jämfört med snittet på 36,9 procent vid de tio senaste emissionerna.

I den asiatiska handeln pekar de amerikanska marknadsräntorna fortsatt ned och den tioåriga benchmarkräntan handlas på 2,58 procent, vilket är 7 punkter lägre än vid svensk stängning på onsdagen.

I eftermiddag publiceras veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa, importpriserna i juni och veckosiffran över Bloombergs konsumentförtroende.

Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha sjunkit något till 340.000 förra veckan och importpriserna ha varit oförändrade i juni jämfört med i maj, enligt Bloomberg News analytikerenkät. I maj sjönk importpriserna preliminärt med 0,6 procent.

Japanska räntor sjönk och Tokyobörsen vände svagt nedåt efter att Bank of Japan meddelat att den beslutat att lämna sina tillgångsköp oförändrade.

BOJ kommer att fortsätta att genomföra marknadsoperationer så att den monetära basen ökar i en takt på omkring 60.000-70.000 miljarder yen per år.

BOJ skriver i sitt uttalande att de räknar med att tillväxt och inflation kommer att utvecklas ungefär i linje med prognoserna i april, men att osäkerheten kring landets ekonomi är fortsatt stor.

BOJ behåller sin prognos om en kärn-inflation på 1,9 procent för räkenskapsåret 2015, vilket var samma prognos som i april.

Japanska maskinorder kom in klart starkare än väntat och steg med 10,5 i maj, från månaden före, och med 16,5 procent jämfört med ett år tidigare.

På valutamarknaden har yenen stärkts efter BOJ:s besked och handlas på 98,88 mot dollarn, jämfört med 100,33 vid svensk stängning på onsdagen,

Dollarn har även försvagats rejält mot euron till 1,313, jämfört med 1,284 på onsdagseftermiddagen. Dollarn tyngs av Fed-chefens uttalanden om att USA:s ekonomi fortsatt behöver en stimulerande penningpolitik.

Kronan handlas hela 14 öre starkare mot dollarn, men ett halvt öre svagare mot euron.

På torsdagens agenda finns också KPI från Frankrike och hsuprisindex för euroområdet.

Här hemma publicerar SCB KPI och småhuspriser för juni månad.

Enligt SME Direkts enkät bland analytiker väntas KPI ha sjunkit med 0,1 procent såväl jämfört med månaden före som ett år tidigare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?