1515
Annons

Stockholmsbörsen: <br />Spänd väntan på Bernanke<br />

Stockholmsbörsen stängde något högre på onsdagen till skillnad från de ledande europeiska marknaderna. Sentimentet var överlag avvaktande inför onsdagskvällens offentliggörande av Feds mötesprotokoll samt Fed-chefen Ben Bernankes tal senare på kvällen.

"Sommaren hittills har handlat om Fed, nu får vi någon slags signal om deras direktion nu när protokollet offentliggörs, hur hökaktiga de är. Två timmar senare talar Bernanke, som förväntas försöka lugna ned marknaderna i likhet med vad de andra Fed-cheferna gjort de senaste veckorna", säger Martin Enlund, räntestrateg på Handelsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Stockholms storbolagsindex OMXS30 var vid stängning 0,1 procent upp till nivån 1.195. Stockholmsbörsens omsättning var då kring 9 miljarder kronor. Tyska DAX, franska CAC och regionala Euro Stoxx 50 var mellan 0,1 till 0,2 procent lägre.

Inom OMXS30 hade finans det motigt. Swedbank, Nordea och Handelsbanken stängde mellan 0,4 till 1,7 procent lägre, medan SEB klarade sig bättre och steg 0,3 procent.

SKF tappade 0,9 procent på onsdagen efter att UBS sänkt rekommendationen till neutral, från tidigare köp. Verkstad i övrigt såg en starkare utveckling, med Assa Abloy, Sandvik och Electrolux 0,5 till 0,9 procent högre.

Europaparlamentets miljö- och hälsoutskott röstade på onsdagen för att låta Sverige själv reglera smaktillsatser i snus utan EU:s inblandning. Beslutet var dock väntat, och lyckades inte vända dagens nedgångar för Swedish Match, som stängde 1,6 procent lägre.

På rapportfronten redovisade Avanza ett resultat per aktie som minskade till 1:11 kronor (1:34), vilket dock belastades av höga kostnader till följd av uppgradering av it-system. Bolagets aktie var vid stängning 1,3 procent högre.

Getinge, som på torsdagsmorgonen redovisar kvartalssiffror, var vid stängning 1,8 procent högre.

Nokia var störst förlorare på OMXS30 på onsdagen, med en nedgång på 3,5 procent. Mobiltelefontillverkaren ska på torsdagen visa upp sin senaste version av flaggskeppet Lumia.

Klädhandelns försäljning steg 1,6 procent i juni, mätt i löpande priser i identiska enheter, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln ökade samtidigt med 2,0 procent, enligt svensk Handel Stils (Sko & Textilhandlarnas) Stilindex.

Venue Retail Group, där bland annat skokedjan Rizzo ingår, redovisade att försäljningen för jämförbara enheter steg 4 procent i juni. Aktien stängde 3,4 procent högre.

DGC One vann Svenska spels upphandling vilket förväntas innebära ett ordervärde på drygt 135 miljoner kronor. Aktien steg 4,1 procent.

Från makrohåll var det kinesiska handelsöverskottet lägre än väntat. Såväl import som export sjönk oväntat.

"De sista veckorna i juni präglades av stigande likviditetsproblem på penningmarknaden i Kina, banker som gärna ville ha pengar fick det inte, eller fick betala dyrt för det, samtidigt vägrade centralbanken ackommodera detta. Det har varit en drivkraft som spillde över på import och export, det blev en automatisk inbromsning nu i juni, och antagligen även i juli", kommenterade Martin Enlund.

På onsdagskvällen publicerar Federal Reserve protokollet från det penningpolitiska mötet den 18-19 juni. Fed-chefen Ben Bernanke talar även sent på onsdagskvällen (klockan 22.10).


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

”Digital teknik tar elaffären till en helt ny nivå”

Ingen stor omställning sker friktionsfritt – inte heller energiomställningen. Det märks inte minst under senaste två åren men allt från historiskt låga elpriser till historiskt höga elpriser. När spelplanen görs om ändras förutsättningarna för både elproducenter och elkonsumenter och det är extra viktigt att ha koll på sina elinköp så att pris och leverans stämmer.

– De kommande åren kommer att bli tuffa för de som inte har god styrning, kontroll och uppföljning av elinköpet, säger Magnus Kjellin, vd och grundare av Energy Sourcing Technology.

Ta kontroll över din elaffär

Vi befinner oss i ett paradigmskifte som ställer helt nya krav på såväl konsulter, riskhantering och inköp och där de som är mest noggranna och pålästa kommer att klara sig bäst. Det spår Magnus Kjellin och betonar att produktion och konsumtion kommer att gå i otakt under omställningen beroende på allt från politiska beslut, tillståndsprocesser, tillgång till resurser för projektering och byggande, byggande av ny elintensiv industri, vätgasfabriker och elproduktion i form av vindkraft och solkraft.

– En sådan genomgripande förändring som vi står inför i energisystemet kan sakna motsvarighet, säger han.

Samtidigt är upphandling och avtalsuppföljning av elavtal ofta ett eftersatt område. Det handlar inte om kompetensbrist, för den är hög, utan om bristande system- och processtöd. Bristande transparens och reglering har gjort att elinköparen sitter rejält i baksätet samtidigt som elleverantören har full kontroll och insyn.

– Elmarknaden påminner om situationen på aktie-, valuta- och räntemarknaden för kanske 20-30 år sedan efter avreglering, men före finanskriser och myndigheters skärpta regler och tillsyn, säger Magnus Kjellin.

”Stort behov av ökad tillsyn och reglering”

Som kund ska man själv kunna analysera sin egen data för att fatta rätt beslut, och som man sedan kan följa upp. En annan utmaning är att snabbt kunna möta ett förändrat behov, hantera klimatavtryck och rapporteringskrav samt löpande åtgärda avvikelser kring inköp.

– De flesta stora och professionella elleverantörerna har samma goda förutsättningar att vara en bra leverantör. Det avgörande är hur man som köpare utformar avtalen. Oftast lönar det sig bäst att teckna avtal med flera leverantörer, ungefär som många större företag arbetar med fler än en bank.

Energy Sourcing Technology har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning inom elinköp. I dag arbetar de gentemot industri och offentlig sektor där elinköp är en stor del av affären.

– Mindre andel baskraft, större andel väderberoende kraft samt elproducentmarknadens successiva utveckling av försäljnings- och prissättningsstrategier kommer att innebära en betydligt mer volatil elmarknad.  Det kommer i sin tur göra uppföljning och kontroll av prissättning mer komplext. Det finns ett stort behov av ökad tillsyn och reglering, säger han.

Många saknar processer för systematisk kontroll och uppföljning

De flesta organisationer, både offentliga och privata aktörer har mycket väl utvecklade upphandlingsprocesser. Samtidigt saknar många organisationer processer för systematisk kontroll och uppföljning av sina avtal under själva avtalstiden.

– Vi vill att bägge parter i en affärsuppgörelse ska ha samma fakta på bordet. Det handlar om rättvisa vilket är själva grundbulten för Energy Sourcing Technology. Hos oss finns både erfarenheten och den digitala tekniken som tar elaffären till en helt ny nivå. Resultatet är besparingar för ditt företag, miljön och samhället.

Så även om elmarknaden just nu kan uppfattas som ett skakigt börsrally från 80-talet har digitaliseringen banat väg för verktyg som kan jämna ut skillnaderna.

– Vi vänder oss till alla bolag som vill ha en transparent affär, ordning och reda utan att för den skull göra avkall på professionell riskhantering och flexibla strategiska lösningar, säger Magnus Kjellin.

Strategi, inköp och kontroll – så får ni digitalt stöd i elaffären 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?