1515
Annons

Räntor och valutor: Kronan vinner mark<br />

De amerikanska räntorna visar ytterst små rörelser på onsdagens förmiddagshandel, likaså gör dollarn. Dålig kinesisk handelsstatistik har inte gett avtryck på de amerikanska marknaderna.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan är oförändrad på 2,63 procent, medan tvååringen är upp 1 punkt till 0,37 procent, jämfört med den svenska stängningen på tisdagen.

"Det är inte ett särskilt bra tillfälle att komma in och köpa (USA-obligationer). Vi utesluter inte att tioårsräntan stiger till 3 procent" under de kommande veckorna, sade Tomohisa Fujiki, räntestrateg vid BNP Paribas i Tokyo till Bloomberg News.

USA:s auktion av treåriga statsobligationer på totalt 32 miljarder dollar fick den högsta räntan sedan juni 2011, på 0,719 procent. Det var mer än dubbelt så hög ränta som vid majauktionen.

"Efter försäljningen ser vi att den korta änden av kurvan erbjuder attraktivt värde på en global basis. Även om tapering väntas, är inga större ränteförändringar att vänta inom närtid, och inflationsförväntningarna är fortfarande låga", sade Adrian Miller vid GMP Securities till Bloomberg News.

I Kina publicerades under morgonen handelsstatistik som visade mörka siffror och gav bränsle till tankegångarna om att Kina visar en betydande inbromsning i den ekonomiska utvecklingen. Handelsöverskottet landade på 27,12 miljarder dollar i juni, lägre än väntade 27,80 miljarder dollar.

Men det var den underliggande exporten och importen som visade de största avvikelserna. Exporten sjönk med 3,1 procent, medan förväntningarna låg på +3,7 procent. Samtidigt minskade importen med 0,7 procent, medan analytikerna hade räknat med en ökning om 6,0 procent.

Den kinesiska tullmyndigheten skrev i en kommentar att Kina står inför svåra utmaningar vad gäller exporten och importen. Utsikterna för exporten under tredje kvartalet är mörka.

Exportnedgången var den första på 17 månader.

I Europa uppgav EU-källor till Nyhetsbyrån Direkt under natten att EU-kommissionen på onsdagen kommer att föreslå att EU:s bankunion bör skapa en gemensam bankakut med en gemensam fond för att rädda krisande banker.

Samtidigt bör den svenska särlösningen för hur nedskrivningar av bankers skulder ska gå till skrotas.

Bankunionen bildas av euroländerna och de EU-länder utanför EMU som vill delta. Sverige har ännu inte tagit ställning.

Som ett komplement till det tidigare beslutet om en gemensam banktillsyn i bankunionen - som leds av Europeiska centralbanken - ska EU nu besluta om ett gemensamt system för rekonstruktion och avveckling av krisdrabbade systemviktiga banker.

Standard & Poor's sänkte på tisdagskvällen Italiens kreditbetyg till BBB från tidigare BBB+. Utsikterna sattes till negativa.

"Betygsåtgärden återspeglar vår syn på den fortsatt försvagade tillväxtens effekter på Italiens ekonomiska struktur och motståndskraft, samt dess försämrade monetära transmissionsmekanismer", skrev S&P.

På valutamarknaden är dollarn i stort sett oförändrad mot euron på 1:278 jämfört med svensk tisdagsstängning. Mot yenen har dollarn samtidigt tappat något till 100:98.

Jörg Asmussen, ledamot i ECB:s direktion, sade i en intervju med Reuters på tisdagen att ECB:s guidning sträcker sig över mer än tolv månader, men ECB lade senare ut ett uttalande om att han inte hade haft för avsikt att nämna en exakt uppgift på hur länge ECB räknar med att räntorna kommer att vara låga.

"Även om ECB förtydligade med detta uttalande, är beslutsfattare inom euroområdet helt klart duvaktiga och kommer att fortsätta för att hålla ränteförväntningarna skruvade mot nedsidan", skrev analytiker vid BNP Paribas enligt Reuters.

Kronan är sin tur 1 öre svagare till 6:80 mot dollarn, medan den har stärkts 3 öre mot euron till 8:69.

På hemmaplan ligger onsdagens fokus bland annat på TNS Prosperas enkät bland penningmarknadsaktörer om inflationsförväntningarna i Sverige. Vid förra enkäten, som publicerades i juni, räknade aktörerna med att inflationen kommer att vara 0,9 procent om ett år, 1,4 procent om två år och 1,9 procent om fem år.

Vidare räknade penningmarknadens aktörer med att BNP-tillväxten skulle uppgå till 1,4 procent på ett års sikt, 1,9 procent på två års sikt och 2,4 procent på fem års sikt.

Samtidigt som TNS Prospera publicerar sin statistik, klockan 8.00, redovisar Arbetsförmedlingen sin månatliga arbetslöshetsstatistik. I maj var den öppna arbetslösheten 4,0 procent, medan den totala arbetslösheten låg på 8,1 procent.

Fransk industriproduktion, norsk och dansk KPI är alla schemalagda att redovisas under morgonen, men det är mot kvällen som blickarna är fästa vid. Då publicerar Federal Reserve sitt protokoll från det penningpolitiska mötet den 18-19 juni. Marknaden reagerade kraftigt på Fed-chefen Ben Bernankes kommentarer efter mötet, och nu ges tillfälle för en mer ingående information kring hur de olika ledamöterna resonerade vid beslutet.

"Vi tror att protokollet kommer att bygga vidare på en hökaktig ton där flera deltagare kommer att uttrycka en vilja att dra tillbaka på stimulanser så snart som denna månad. Detta skulle uppenbarligen tolkas negativt av räntemarknaden. Men en juli-tapering är förhastad eftersom vi inte tror att en sådan är så pass brådskande. Det är mer rimligt att vänta på de kommande BNP-revideringarna och utfallet vid budgetförhandlingarna", skriver Deutsche Bank i ett kundbrev.

"Vidare kommer Fed ha två nya sysselsättningsrapporter innan FOMC-mötet den 17-18 september. De kommer inte ha jobbrapporten för juli när de träffas senare denna månad", skriver Deutsche Bank.

Fed-chefen Ben Bernanke kommer att hålla ett tal senare i kväll.

Onsdag 6.40 (tisdag 16.15)
USD/SEK 6:7967 (6:7898) EUR/USD 1:2779 (1:2837)
EUR/SEK 8:6855 (8:7157) USD/JPY 100:98 (101:15)
Jp obl 2 0,13 (0,13) Jp obl 10 0,87 (0,87)
Ty obl 2 0,08 (0,09) Ty obl 10 1,65 (1,67)
US obl 2 0,37 (0,36) US obl 10 2,63 (2,63)


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?