ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Sveriges Al Gore sätter press på näringslivet

  • Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
”Vi måste börja tala om vinsterna med att förvalta miljön. Näringslivet måste trycka på politikerna för tydligare spelregler.” Det säger Sveriges egen Al Gore, Johan Rockström, rektor för forskningscentret Stockholm Resilience Center.

”Det är nödvändigt att näringslivet kliver fram mer organiserat i klimatdebatten och säger att man ser oerhörda risker om man inte får ett politiskt ledarskap som ger tydliga spelregler för framtiden”, säger miljöprofessorn Johan Rockström till Di i Almedalen.

Det han efterlyser är regler för nya, resurseffektiva och cirkulära affärsmodeller.

”Vi från forskarhåll får vittnesmål på vittnesmål på vittnesmål från industrin om att det inte innebär några kostnader för företagen att vara klimatsmarta. I stället tjänar företagen pengar på det – till exempel gör energijätten GE - detta.”

Men reglerna behöver bli tydliga och Johan Rockström ser en ängslighet från politiskt håll, kanske med rädsla för att skada industri, kanske för att skada väljarsiffrorna, för att sätta ned foten och ange riktningen.

”Volvo Lastvagnar säger att vi behöver en revolution för mångfald i olika bränslesystem. Sverige ska ju ha en fossilfri transportflotta till 2030 – reglerna för detta måste till. Det är bara 17 år kvar.”

Johan Rockström ser att industrin och näringslivet är redo att bidra med vad de kan. Däremot ser han att de har behov av insiderkunskap i miljöfrågor.

”Partnerskap med vetenskapen ger insiderinformation som varje industriledare och styrelseledamot behöver för att ha koll på riskläget. Det gäller klimatrisker, ekosystem, färskvatten och resursfrågor.”

Johan Rockström har forskat på miljöfrågor, klimat och planeten i många år. Internationellt är han en dignitet – om än inte lika publikt känd som USA:s förra vice president Al Gore. Nu vill han komma bort från skrämsel- och riskprat om klimatet.

”Vi måste se fördelarna med hållbarhetsarbete för välfärden och säkra planetens stabilitet för en bättre framtid. Planeten börjar slå i taket för vad ekosystemet klarar av.”

Överansträngningen av jordens resurser leder nu till realekonomiska effekter, konstaterar han.

”Vi är i ett nytt läge. Singapore skrev nyligen ned sin BNP-prognos för 2013 på grund av stora skogsbränder i Indonesien. USA:s tillväxt påverkades förra året av stor torka och orkanen Sandy som fick hela Wall Street under vatten. Även Putin tar klimatfrågan på allvar. Det finns snart inte en enda stor social fråga som kommer ur problemet med klimatet.”

Positivt är att miljö- och hållbarhetsfrågor nu är en del av FNs ekonomiska mål, efter 2015. Johan Rockström prisar även Barack Obama som nyligen gick förbi kongressen och senaten och talar om klimatfrågan som en möjlighet för USAs ekonomi.

”Obama säger att han inte längre vill lyssna på ”flat-earth-society”, (ung. dem som tror att jorden är platt). Klimatkrisen är på riktigt och det signalerar att USA nu tar på sig ledartröjan.”

Till finansminister Anders Borg vill Johan Rockström lyfta fram att svensk ekonomi lånar av planeten.

”Planeten subventionerar ekonomin i och med att härifrån kommer energi och vatten. Det är enorma subventioner sammantaget. Man måstehitta ett sätt att sätta ett värde på detta.”

Tyck till